Gezondheid

Zo proberen Facebook & co. propaganda tegen vaccins te dwarsbomen

Hoe bestrijd je anti-vaccinatiepropaganda op sociale media? Onder toenemende druk proberen Facebook, Twitter, YouTube en Pinterest ‘anti-vaxxers’ te dwarsbomen. “Als er in Europa in 2018 72 mensen sterven aan mazelen, is dat de gedeelde verantwoordelijkheid van de ouders, de overheid en zij die tegenstanders van vaccinatie een luidspreker geven.”

Het videoplatform YouTube bant alle reclame rond video’s die antivaccinatie promoten. Dat berichtte nieuwswebsite BuzzFeed nadat het zelf zeven grote bedrijven gecontacteerd had met de boodschap dat hun reclame getoond werd bij filmpjes van zogenaamde ‘anti-vaxxers’. De maatregel is het zoveelste hoofdstuk in de aanslepende strijd tussen platformen en anti-vaccinatiebewegingen.

Eerder deze maand liet Facebook weten dat het zulke inhoud wil weren. Hoe en wanneer het dat zal doen, is niet duidelijk. Onderzoekers van de George Washington-universiteit kwamen er vorig jaar achter dat valse Russische profielen zich op Twitter niet alleen hebben ingezet om Donald Trump in het Witte Huis te krijgen, ze mengden zich ook in het schijndebat over vaccinatie.

cult

zine