Dinsdag 09/03/2021

Gezocht: topacteurs voor een koningsdrama

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De VRT wil volgend jaar uitpakken met een fictiereeks over Albert II. Wie wie zal spelen, is nog niet bekend. Wij deden, puur bij wijze van denk-oefening, al een paar telefoontjes. 'Paola spelen? Ik?'

Vic De Wachter als Koning Albert II
Die opgezette borstkas, die diepe stem, die waardige houding. Geen royaler figuur denkbaar in de Vlaamse acteerwereld dan Vic De Wachter. Met rollen als die van de kolonel op ruste Yves-Chevalier-De Vilder in Het Goddelijke Monster en Lenin in de voorstelling Wolfskers bewees hij trouwens succesvol gestalte te kunnen geven aan mannen met macht.

De acteur lacht als hij zichzelf als "een royaal figuur" omschreven hoort, maar zou niet nee zeggen als de rol van koning Albert hem aangeboden werd. "In de Nederlandse tv-serie Wilhelmina speelde ik tien jaar terug de rol van koning Hendrik en dat is me toen erg bevallen. Albert is ook een bijzonder interessant figuur vanwege de verborgen hoeken en kanten van zijn leven en karakter. Die zou ik wel eens nader willen onderzoeken."

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWNChris Lomme als koningin Paola

Zo mooi, zo blond en zo onbereikbaar. Zowel koningin Paola als actrice Chris Lomme hebben in hun jeugd heel wat hoofden op hol gebracht. Nu zijn ze beiden dames op leeftijd met gevoel voor waardigheid. Of toch niet? "Paola? Ik? Mja ... Veel overeenkomsten zijn er toch niet, hoor. Ik ben allesbehalve koningsgezind en vind Paola ook niet bijster intelligent." Lomme lijkt niet meteen enthousiast wanneer we haar de rol van koningin Paola aanbieden.

Toch lijkt het haar "misschien wel leuk" onze koningin te vertolken. "Ik kan me inbeelden dat Meryl Streep ook niet zo'n fan was van Margaret Thatcher, maar haar wel ongelooflijk graag speelde. Ik vind het alvast een boeiende denkoefening me af te vragen hoe ik van haar een boeiend personage zou kunnen maken."

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN


Lucas Van den Eynde als prins Filip


"Walter Baele doet dat toch al prima?" Lucas Van den Eynde had niet meteen aan zichzelf gedacht in de rol van prins Filip. Wij wel. Omdat er fysieke gelijkenissen zijn (die neus!), maar ook omdat prins Filip een beetje de Xavier De Baere, de houten klaas uit Morgen maandag waar hij gestalte aan gaf, van ons koningshuis lijkt. Van den Eynde is het er absoluut niet mee eens.

"Als ik hem zou spelen, dan zou ik hem niet eenzijdig neerzetten. Hij is volgens mij ook helemaal niet de houterige, dommige man waar sommigen hem voor houden. Iemand die een solovlucht met een jachtvliegtuig tot een goed einde kan brengen, kan niet dom zijn. Ik heb hem al twee keer ontmoet, maar hij werd zo afgeschermd dat ik niet echt met hem heb kunnen praten. Als amateurpiloot had ik hem nochtans graag een paar vragen willen stellen."

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Wim Opbrouck als prins Laurent


Hij heeft er in alle ernst al over nagedacht. Wie van ons koningshuis zou hij willen spelen? Ook hij kwam uit bij prins Laurent. "Hij is de man die zorgt voor het koningsdrama en daarom het boeiendst voor een acteur", zegt Wim Opbrouck. Bovendien: beiden stevige venten aan de buitenkant en rusteloze rebellen aan de binnenkant.

Opbrouck: "Dat theatrale ook! Het zwarte schaap van de familie dat in vette karren rondscheurt. Hoewel, ik lees dat hij nu met een elektrische wagen rijdt. Jammer. Ik had liever een Ferrari gehad." Bellen moeten ze echter niet doen, de mannen van Borgerhoff & Lamberigts TV die de reeks gaan maken. "Ik heb geen gaatje meer vrij in mijn agenda. En bovendien: ik ben te duur (lacht)."

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN


Peter Van den Eede als Boudewijn


Met zijn spichtig voorkomen en gevoel voor plechtstatigheid, vermoedden wij een koning Boudewijn in Peter Van den Eede. Ook omdat doorheen alles wat hij doet, hoe komisch ook, steeds de ernst sluimert. En laat "ernst" nu het eerste trefwoord zijn waar Peter Van den Eede op komt wanneer we de naam van koning Boudewijn laten vallen. "Daarom zou ik hem ook graag spelen. Ik word doorgaans voor tragikomische rollen gevraagd en wil ook wel eens een 100 procent ernstig personage spelen.

Hoewel. Ik ga steeds op zoek naar de tegenstrijdigheden in de personages die ik vertolk. Bij Boudewijn, die vaak als een ééndimensionaal goede en ernstige figuur wordt voorgesteld, lijkt me dat een moeilijke en daarom interessante oefening. Ik zou hem iets breekbaars willen meegeven, iets kwetsbaars."

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN


null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN


Sien Eggers als koningin Fabiola

Een gekwetst vogeltje dat desalniettemin een grote innerlijke kracht uitstraalt. De omschrijving zit koningin Fabiola als gegoten. Spek naar de bek van Sien Eggers, die een patent lijkt te hebben op dat soort rollen. Denk In de gloria, denk Het eiland, denk vooral Van vlees en bloed en Red Sonja.

Of de actrice de rol ook zou zien zitten, kwamen we gisteren niet te weten. De hele dag nam ze de telefoon niet op. Eén ding staat echter vast: als ze dacht het betere pruikenwerk helemaal te hebben gehad in In de gloria, heeft ze fout gedacht. In deze reeks zou haar pas echt een pièce de résistance aangemeten worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234