Maandag 26/07/2021

Opinie

Gezocht: minister van Preventie

Joël De Ceulaer Beeld Karel Duerinckx
Joël De CeulaerBeeld Karel Duerinckx

Joël De Ceulaer, senior writer van De Morgen, pleit voor dwarse nuchterheid in bange tijden.

Het land rouwt. Deze horror treft ons allen. Hoe vaak hebben wij met onze geliefden al in diezelfde vertrekhal gestaan? Het is een gedachte die gek maakt, en bang, en boos.

En toch.

En toch mogen we ons niet laten intimideren door de haatpredikanten die roepen dat ze het altijd hebben voorspeld, dat de islam nu eenmaal niet thuishoort in Europa en dat de multiculturele apocalyps onafwendbaar is.

En toch moeten we het schuldig verzuim blijven aanklagen van laffe beleidsmakers die geen visie op de islam in ons land durfden te ontwikkelen omdat ze bang waren door hun tegenstanders voor moslimvriendjes te worden uitgemaakt.

En toch moeten we blijven zeggen dat ook links altijd de kop in het zand heeft gestoken en nooit een politiek plan heeft gesmeed om mensen bij elkaar te brengen, om te tonen dat we allemaal Belgen en Vlamingen zijn, ook als onze ouders elders geboren zijn.

En toch moeten we blijven herhalen dat Fouad Belkacem en Sharia4Belgium wellicht nooit zo populair waren geworden als we, om maar iets te noemen, de fameuze AEL niet hadden gecriminaliseerd en Dyab Abou Jahjah niet in de bak hadden gegooid.

En toch moeten we, tot gekwordens en vervelens toe, blijven zeggen dat George W. Bush en Tony Blair met hun misdadige inval in Irak de wereld in brand hebben gestoken en zo de kiemen hebben gezaaid van het terreurnetwerk dat ons nu naar het leven staat.

En toch moeten we blijven geloven in nuchterheid en ratio, hoezeer we ons buikgevoel ook zouden willen volgen - zoals wijlen de Amerikaanse fysicus Carl Sagan ooit zei toen men hem naar zijn buikgevoel vroeg: "Ik probeer niet met mijn buik te denken."

En toch moeten we ook vandaag blijven vinden dat Nelson Mandela de grootste leider van de vorige eeuw was, omdat hij zijn wraakgevoelens overwon en vrede stichtte.

En toch mogen we ook nu, zelfs niet, zéker nu niet denken dat de Commissie Grondwet van de liberale Kamerfractieleider Patrick Dewael ook maar één enkele zode aan de dijk zal zetten in de strijd ter verdediging van onze normen en waarden: we hebben daden, daden, daden nodig, geen woorden, woorden, woorden.

En toch moeten we met opgeheven hoofd blijven herhalen dat preventie minstens even belangrijk is als repressie, als we tenminste willen vermijden dat we over vijf of tien of vijftien of twintig jaar met een nog veel groter probleem zitten.

En toch mogen we nooit ofte nimmer het verwijt aanvaarden dat preventie een naïeve, onnozele vorm van pamperen zou zijn, dat alleen stoere taal en spierballengerol het gevaar kan bezweren, hoe tegenintuïtief dat misschien ook moge klinken.

En toch moeten we nu eindelijk werk maken van een ernstig deradicaliseringsbeleid, dat meer is dan holle woorden en lege structuren, een beleid dat er écht op gericht is om jongeren, in onze scholen en straten, uit de klauwen van de haat te houden.

En toch moeten we, voorbij elk cynisme, blijven proberen om de geesten en harten van alle gemeenschappen en individuen in ons land te verbinden in één gezamenlijk project, waar iedereen zich in wil en kan herkennen.

En toch moeten we suggesties durven te doen die misschien worden weggehoond. Dat we een minister van Preventie nodig hebben, bijvoorbeeld. Iemand die respect afdwingt in alle gemeenschappen, ferme taal spreekt als het moet, maar altijd inclusief, en met beide voeten in de soms modderige realiteit die elke stad vandaag kan zijn. Iemand wiens stad voor hetzelfde geld een broeinest van Syriëstrijders was geworden, maar dat heel nadrukkelijk niet is. Iemand die in Mechelen woont. U weet wie ik bedoel.

Toch?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234