Zondag 29/01/2023

Gezocht: job die u 40 jaar gelukkig houdt

Het langdurig ziekteverzuim in België heeft een recordpeil bereikt. Werkgevers moeten dringend op zoek naar alternatieve manieren om hun werknemers te blijven motiveren. 'Een loopbaan die enkel draait om promotie en salaris is te stresserend.'

Volgens een onderzoek van HR-dienstverlener Securex neemt het langdurig absenteïsme in België met rasse schreden toe. De toename in groei is alarmerend, ook al zijn de percentages relatief klein. Bij afwezigheden langer dan een jaar werd in de eerste helft van 2013 een stijging met 14 procent vastgesteld, terwijl dat in 2012 'slechts' 9 procent was. Langdurige fysieke belasting, stress en burn-out vormen belangrijke oorzaken voor de afwezigheid.

Verklaringen voor de stijging zijn steeds meer langdurige afwezigheden bij jongere werknemers, arbeiders en vrouwen. Maar vooral de vergrijzing weegt door, zegt Heidi Verlinden, Securex-onderzoeksexperte. "De exponentiële stijging van het langdurig absenteïsme is vooral te verklaren door een enorme toename van vijfenvijftigplussers op de arbeidsmarkt."

De mate waarin een organisatie inzet op maatregelen die de fysieke en mentale werkbelasting houdbaar houden, wordt met de dag crucialer op de arbeidsmarkt. "We kunnen er niet onderuit dat we allemaal langer moeten gaan werken, willen we onze sociale zekerheid kunnen blijven betalen. De hamvraag is dus hoe je carrières in België, die vandaag gemiddeld iets langer dan 29 jaar duren, verlengt naar 40 jaar", zegt Jo Libeer.

Volgens de gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka is de huidige manier van loopbaanverlenging dan ook mislukt.

Demarreren

"De conclusie van formules als loopbaanonderbreking en aanmoedigingspremies is dat ze een te zware werklast leggen op de 'achterblijvers' die blijven werken. Hoewel die formules erg populair zijn, blijven mensen het bijzonder lastig vinden om die langere loopbaan te realiseren."

Wie minder stresserende jobs wil creëren, moet denken aan jobdesign en loopbanen die op maat gemaakt zijn, zegt Frederik Anseel, arbeidspsycholoog aan de UGent.

"Bedrijven moeten afstappen van het up or out-principe: een loopbaan enkel in functie van promotie en een hoger salaris is een ongelooflijk stresserend systeem. Het alternatief - voor alle risicogroepen - zijn loopbanen met twee verschillende snelheden, waarbij je op bepaalde scharniermomenten (een kind, een huis, een kleinkind, SE) in je leven wat gas terug kunt nemen. Wat bedrijven zouden kunnen doen is een soort alternatieve loopbaan en verloning ontwikkelen, waarbij werknemers niet constant moeten demarreren en zichzelf opbranden", stelt Anseel.

Tussen de oren

Binnen ondernemingen is die oefening bezig, zegt Jo Libeer. "Ondernemers zijn op zoek naar modellen waarin hun werknemers zo comfortabel mogelijk kunnen functioneren, zoals met thuiswerk. Toch zullen die aanpassingen onvoldoende zijn als tussen de oren van de mensen niet de overtuiging leeft dat langer werken er nu eenmaal bijhoort. Dat motivatieprobleem kun je enkel oplossen door in te zetten op goed leiderschap van mensen die gepassioneerd zijn door jun job."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234