Donderdag 30/06/2022

Goesting

Gezocht en gevonden: 15 duizelingwekkende uitzichten in eigen land

null Beeld Lander Loeckx
Beeld Lander Loeckx

Voor een adembenemend uitzicht moet je het land echt niet uit. Ook in je eigen achtertuin kan je genieten van adembenemende panorama's. Nu de zon opnieuw in het land is, trok Goesting erop uit, op zoek naar 15 plaatsen met een adembenemend uitzicht. Volg Goesting Magazine op Facebook voor meer vakantietips in eigen land.

Redactie Goesting

Oost-Vlaanderen

Op het dak van Oost-Vlaanderen
Als we het hebben over mooie uitzichten, dan kan het hoogste punt van Oost-Vlaanderen moeilijk ontbreken. Op het topje van de Hotondberg in het pittoreske dorpje Zulzeke ligt de Hotondmolen. De wieken zijn verdwenen, olie en koren wordt hier al lang niet meer gemalen, maar je kan de molen wel beklimmen om een nog beter zicht te krijgen op de omgeving. Houd die ooh's en aah's maar klaar voor het machtige vergezicht over Vlaanderen en Wallonië. Bij helder weer kan je 108 kerktorens ontdekken. Zo, nu zijn je kinderen weer een tijdje zoet met zoeken. Wie hoogste punt zegt én het territorium van de Ronde van Vlaanderen betreedt, weet meteen dat er stevig kuitenwerk op het menu staat. Om de 16 km van de Panoramaroute met startpunt in Kwaremont af te werken, zijn stevige stapschoenen geen overbodige luxe. In ruil word je getrakteerd op een boeiende wandeling met knappe uitzichten, gevarieerde natuur en een stukje geschiedenis, want in het natuurreservaat Hotond-Scherpenberg zijn loopgraven uit WOI te zien.
www.toerismevlaamseardennen.be/nl/panoramaroute

null Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen
Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen

Schilderachtig Deinze
De Maaigemdijk staat bekend als een subliem plekje in Deinze, je hebt er namelijk een prachtig uitzicht op de meanders van de Oude Leie. Grootmeesters als Constant Permeke, Raoul De Keyser en Roger Raveel wisten al dat de Leiestreek de ideale setting is voor schilderachtige plaatjes, dus weet je meteen dat je je Instagramgewijs helemaal kan uitleven. No filter allowed! Of je geeft gewoon je ogen de kost en geniet van het magische zicht. Je voelt je zo helemaal verbonden met de natuur en dit eeuwenoude landschap. Wil je nog wat langer de benen strekken, volg dan de Ooidonkroute. Dit traject van 7,5 km is de ideale zondagswandeling en is ook geschikt om met een kinderwagen of rolstoel te doen. De wandeling vertrekt aan het kasteel van Ooidonk, maar laat het kasteel niet links liggen. Als je nog wat tijd over hebt, is een bezoek aan het gebouw (€ 9) of de tuinen (€ 2) een leuke extra. Om het zondagsgevoel helemaal af te maken zijn er enkele leuke eetgelegenheden in de buurt.
www.tov.be/nl/ooidonkroute

null Beeld RV
Beeld RV

Torens by night
Buitenlandse toeristen komen van heinde en ver om de Arteveldestad te bewonderen, terwijl wij ons achteloos van punt a naar punt b haasten tussen al dat moois. Reden te meer om eens echt de tijd te nemen en Gent de aandacht te geven die de stad verdient. Ook al ken je 9000 op je duimpje, met de Lichtwandeling van Stad Gent krijg je toch een ander zicht op de stad. Start je trip bij valavond en verbaas je twee uur lang over hoe anders die historische gevels en majestueuze gebouwen zich gedragen als het donker is. Houd zeker halt op de Sint-Michielsbrug, nog altijd de topper als het gaat om feeërieke uitzichten op Gent. Een beetje romantiek in eigen streek kan geen kwaad nu de lente stilaan te ruiken is. Om middernacht gaat de sfeervolle verlichting over op functionele modus, dus dan is het tijd om het nachtleven in te duiken. Lijkt ons de perfecte combo!
visit.gent.be/nl/lichtwandeling

null Beeld RV
Beeld RV

West-Vlaanderen

Panorama midden in de golven
No worries, zeebenen hoef je niet te hebben om van een spectaculair zicht op Oostende te genieten. Het krakerige westelijke staketsel werd immers getransformeerd tot een lang stenen wandelpad dat recht de zee in gaat. Stevige grond onder je voeten dus, die je tot een heerlijke hang-out plek middenin het wijde water voert. Lik er op de stenen trappen een ijsje, met zicht op het imposante Kursaal, Arne Quinzes rode 'Rock Strangers'-blokken en de bruisende Oostendse voorstad. Extra zalig is het op zonnige dagen, wanneer je zelfs de glooiing van de kustlijn tot in de uiterste hoekjes van België kunt volgen. Voor nog méér beenwerk kun je de 'voor elk wat wils'-wandelroute trotseren. Die start aan het Maria-Hendrikapark en brengt je dan in zeven kilometer langs alles waar Oostende voor staat: stedelijke drukte, eeuwenoud erfgoed, gezonde zeelucht en groene oases. Én het prachtige uitzicht op de strekdam. Dat wordt niet kijken, maar kijken kijken.
www.oostende.be en www.reisroutes.be.

null Beeld Arne deboosere
Beeld Arne deboosere

Op het dak van de Rodenbachstad
In het hart van Roeselare bevindt zich sinds kort het blitse Arhus-gebouw. Het nieuwe kenniscentrum heeft onder andere een bibliotheek onder zijn dak, maar het is vooral wat je óp dat dak kunt aanschouwen dat de diepste indruk nalaat. Van alle kanten overweldigt de Rodenbachstad je daar met haar torens, hoeken en pleinen, en omdat het verdiep maar net boven de daken uittorent, voelt het alsof je middenin een stenen draaikolk staat. Duizelingwekkend, quoi. Om die übermoderne hang-out aan te vullen met een blik op de rijke oorlogsgeschiedenis van de stad, is 'op pad met Leon Segers' de way to go. Die fietsroute brengt je langs plekken waar fictieve oorlogsjournalist Leon Segers over het leven tijdens WOI vertelt. Krijg je ineens ook een idee van de weg die Roeselare afgelegd heeft om de bruisende stad te worden die op het dak van Arhus aan je voeten ligt. De vijfde verdieping is o.a. toegankelijk op maandelijkse rondleidingen of groepsrondleidingen.
www.arhus.be en www.toerismeroeselare.be

null Beeld kos
Beeld kos

Met de benen in de lucht
Het golvende Heuvelland lijkt met zijn her en der verspreide dorpjes, bossen en polders zo weggelopen uit een landschapsschilderijtje. Voor een uitgestrekt panorama én een beetje avontuur is een ritje op de kabellift tussen de Rode- en Zwarteberg een must. Het ding is al meer dan vijftig jaar oud, maar dat doet het uitzicht op het omringend groen én de wijngaarden van Entre-Deux-Monts je zo vergeten. Zeker dat je je niet ergens in de Franse Provence bevindt? En het wordt nog béter. Het ritje met de kabellift kun je combineren met de begeleide uitstap 'In de voetsporen van de familie Welvaert'. Die brengt je in ruim 3 uur langs alle filmlocaties van hitserie Eigen Kweek, terwijl je verwend wordt met 'shit of mouse'-taart of Heuvellandse lekkernijen. Very leutig é!
toerisme.heuvelland.be

null Beeld kos
Beeld kos

Vlaams-Brabant/Brussel

Hotspot voor vogelspot
Om van het uitzicht te genieten is een provinciaal domein altijd een strak plan. Je kan er op goed onderhouden paden wandelen of fietsen tussen de uitgebreide fauna en flora, en je kroost kan er zich uitleven op de vele speeltuinen. Maar wil je echt een plus, moet je in Het Vinne in Zoutleeuw zijn. Het grootste natuurlijke meer van Vlaanderen is de place to be om watervogels te spotten. Zo kan je via knuppel- en vlonderpaden over het water lopen om de vogels van dichtbij te bewonderen. Of nog leuker: haal die verrekijker van de zolder en bespioneer de watervogels vanuit de kijkhutten of de uitkijktoren die langs het meer staan. Achteraf kan je in de cafetaria met een warme choco napraten over die prachtige reiger of die grappige fuut. Bovendien ligt Het Vinne op een kruispunt van wandel- en fietsroutes doorheen de Getevallei en is het dus makkelijk en eco-friendly te bereiken.
www.zoutleeuw.be

null Beeld Lander Loeckx
Beeld Lander Loeckx

De oneindige trap
Robert Plant zong in 1971 met Led Zeppelin over een Stairway to heaven. Wist hij veel dat ze in Tielt-Winge meer dan 40 jaar later letterlijk een trap naar de hemel hebben. De Vlooybergtoren is een kunstwerk van Yves Willems uit Langdorp en is maar liefst 11 meter hoog en 20 meter lang. De trap - gemaakt uit roestvrij staal - staat op een van de hoogste heuvels van het Hageland, de Vlooyberg, en bij helder weer kan je de koeltorens in Vilvoorde (32 km) of zelfs de mijnschachten in Genk (43 km) zien. Ook leuk zijn de wandelingen die je kan doen in de buurt van de toren, al zijn goeie schoenen en een beetje conditie wel aangeraden. Het wandelnetwerk wordt niet voor niets de Hagelandse Heuvels genoemd. We hoeven je trouwens niet te vertellen dat de trap al heel wat prijzen gewonnen heeft, maar de motivering van de jury in een architectenwedstrijd willen we je niet onthouden: "Het is een stairway to heaven met een toets van René Magritte - ceci n'est pas un escalier."
www.toerismevlaamsbrabant.be

null Beeld Lander Loeckx
Beeld Lander Loeckx

Brouwerij op eenzame hoogte
We geven toe: het is te moeilijk om één plek in Brussel te vinden waar je kan genieten van het uitzicht. Er zijn er gewoonweg zoooooveel! Denk maar aan het Poelaertplein bij het Justitiepaleis, met die publieke lift die recht het hart van de Marollen induikt. Of wat dacht je van de Basiliek van Koekelberg? Op een hoogte van 53 meter krijg je er een prachtig uitzicht over de hoofdstad en als God het wil zie je zelfs de kathedraal van Mechelen liggen. Maar wat ons betreft moet je zeker een kijkje gaan nemen in kunstencentrum Wiels in Vorst. De renovatie van deze oude brouwerij is eindelijk klaar en het pronkstuk bevindt zich op het dak: een panoramisch terras van 175 m2. Leuke tentoonstellingen en op het einde nog een kunstzinnig uitzicht, wat moet een mens nog meer hebben?
www.wiels.org

null Beeld RV
Beeld RV

Antwerpen

Sas4-toren in Dessel
Trek je eropuit met de fiets in de Kempen, vergeet dan zeker niet langs de Sas4-toren te passeren. Op het grondgebied van Dessel kruisen de drie kanalen Bocholt-Herentals, Dessel-Schoten en Dessel-Kwaadmechelen, een unicum in Europa. Chauvinistisch als de Desselaars zijn, besloten ze in 2007 op dit kanalenkruispunt een 37 meter hoge uitkijktoren te plaatsen. Geen betere manier om zadelpijn te voorkomen dan je stalen ros aan de voet van deze toren te parkeren en je aan de beklimming van de 217 treden te wagen. Niet getreurd voor wie moeilijk te been is, want via de webcam kan je beneden van het fabelachtige uitzicht op de top meegenieten. Je ziet niet enkel de kanalen, maar ook de zandwinningexploitatie en de tientallen immense plassen - zoals het Zilvermeer - die hier de afgelopen honderd jaar door ontstonden. Deze meren werden na het wegzuigen van het witte zand omgetoverd in recreatiewaters of natuurgebieden. Wedden dat je nadat je hier bent
www.dessel.be

null Beeld Toerisme Provincie Antwerpen
Beeld Toerisme Provincie Antwerpen

De dijken van het Zennegat
In het Zennegat vloeien twee rivieren, de Zenne en de Dijle, en één kanaal, de Leuvense vaart, samen. Het zal je dan ook niet verbazen dat hier van oudsher families woonden die generaties lang het beroep van bootsleper uitoefenden. Het beroep verdween toen de vaartuigen uitgerust werden met een motor. Het idyllische gehucht werd tijdens de 20ste eeuw meer en meer een woonplaats voor kunstenaars, muzikanten en noncomformistische figuren. Maar ook lustige fietsers en wandelaars als jij en ik kunnen op de verschillende dijken die hier samenkomen van de prachtige omgeving genieten. Je afbeulen bij tegenwind is niet eens nodig, want de blauwe fietsbruggen in Heindonk, Walem en Rumst, de vaste brug over de Zenne en een beweegbare brug over het kanaal Leuven-Dijle vermijden een kilometerslange omweg. Vergeet tijdens je verkenningstocht op de overgang tussen land en water geen selfie te maken met de reuzenbalsemien. Deze exotische plantensoort met opvallende rode bloemen werd in het begin van de 20ste eeuw als sierplant geïntroduceerd, maar vind je hier als oeverbegroeiing waar hij inheemse plantensoorten verdringt, de snoodaard. Het Zennegat ligt als knooppunt op het fietsnetwerk Scheldeland en wandelnetwerk Rivierenland.

null Beeld Sören Smets
Beeld Sören Smets

Kaai van Sint-Amands
Vanaf de Kaai heb je een prachtig uitzicht over de Schelde richting Mariekerke, met aan de overkant het Sint-Amandsschoor dat tegenwoordig een vogelreservaat is. Hier kom je niet alleen om een frisse neus te halen en te genieten van de wonderschone lokale natuur, maar ook om onderweg wat cultuur op te snuiven. In de Scheldebocht bots je immers op het praalgraf voor dichter Emile Verhaeren, die dit jaar honderd jaar geleden overleed en het levenslicht zag in Sint-Amands. Verhaeren was lang niet alleen een dichter met een weelderige snor maar ook met Europese allure: hij werd vertaald in verschillende Europese talen, maakte tournees door Zwitserland, Polen en Rusland en telde verschillende Europese kunstenaars tot zijn vriendenkring. Redenen genoeg voor zijn geboortedorp om hun favoriete dichter uitgebreid te herdenken. Verwacht je aan een scheepshoornconcert op de Schelde, een tochtje op een poëzieboot, een theaterwandeling en een degustatie van het speciaal voor de gelegenheid gebrouwen biertje Cuvée Verhaeren. Benieuwd naar de looks van deze woordenkunstenaar? Het standbeeld van de dichter, een ontwerp van Pol Van Esbroeck, staat levensgroot, wijzend over de Schelde, op de Kaai.
www.sint-amands.be

null Beeld Fototheek Scheldeland
Beeld Fototheek Scheldeland

Limburg

Pittig Borgloon
Haspengouw is sinds mensenheugenis het Walhalla voor fruitfans en bloesembewonderaars. Maar ook kunstliefhebbers komen er nu aan hun trekken, want nog tot september kan je dankzij kunstproject PIT, een reeks kunstwerken onder de blote hemel van het schilderachtige Borgloon bewonderen. Een gezellige fietstocht door de kleurrijke fruitstreek brengt je van het ene monument naar het andere. Een absolute aanrader is de houten vestiging op de Burchtheuvel. Op twee weken tijd pootte de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata er een immens uitkijkplatform met burchtallures neer: de plek bij uitstek om je ogen de kost te geven en je te laten verbazen door het geweldige panorama. Op 30 meter hoogte heb je er immers een spectaculair zicht over de uitgestrekte velden en boomgaarden. Overnachten kan daarna in de tranendreef: een reeks druppelvormige tenten die op enkele meters hoogte in de bomen hangen. Geen vijf sterren, maar zonder twijfel a room with a view.
www.borgloon.be en www.z33.be

null Beeld Kristof Vrancken / Z33
Beeld Kristof Vrancken / Z33

Tussen mijn en meer
Hoewel het ook voor ons een hele opdracht was, lieten we Maasmechelen Village voor één keer links liggen en gingen naar het aangrenzende Connecterra, waar ze naar eigen zeggen 'het mooiste panorama van Vlaanderen' hebben. Een ambitieuze titel voor een domein waar men een kwarteeuw geleden nog steenkool uit de grond sleurde. Maar dat verleden is net hun sterkte geworden. Eens het moderne bezoekerscentrum gepasseerd, volgen de fenomenale uitzichten elkaar razendsnel op. Vooral de majestueuze mijntorens die boven de bomen uittorenen, maken het onmogelijk om niet met open mond om je heen te kijken. Zij die barsten van energie kunnen de torens zelf ook beklimmen. Hoger dan 12 meter geraak je niet, maar dat is meer dan hoog genoeg om het adembenemend panorama te kunnen spotten. Maar de absolute publiekstrekkers zijn de drie terrils aan het meer. Naast souvenirs aan de typisch Limburgse mijnbouw, zijn deze steenbergen vandaag vooral de perfecte viewpoints op de grote plas die centraal in het gebied ligt. Vooral van op de zestig meter hoge Tweelingterril heb je een monumentaal uitzicht. En dan kan je niet anders dan toegeven: dit moet echt wel één van de mooiste panorama's van Vlaanderen zijn.
www.connecterra.be

undefined

null Beeld Toerisme Maasmechelen
Beeld Toerisme Maasmechelen

Vijverview
Tussen de Genkse mijntorens en het klaverblad van Lummen strekt zich een enorm natuurgebied uit: de Wijers. Met maarliefst 1175 plassen is de regio echt the place to be voor elke zichzelf respecterende vijverliefhebber. Wandelen is dus de boodschap en als je de aangeduide wandelpaden volgt, kan je dat waarschijnlijk zelfs doen zonder natte voeten te krijgen. Al kunnen we dat natuurlijk nooit beloven. Voor diegenen die toch een droge voeten-garantie willen, bouwde men vorig jaar een nieuwe uitkijktoren: een modern, houten bouwwerk van 15 meter hoog. Eens de trappen getrotseerd, zou je bij helder weer meer dan 100 vijvers moeten zien. Wij hebben ze niet voor je nageteld, maar indrukwekkend is het alleszins. Met een beetje geluk en een degelijke verrekijker spot je misschien ook nog een raar beestje, want zowel het water als het land zijn er de thuis van een resem zeldzame dieren.
www.toerismelimburg.be en www.natuurenbos.be

null Beeld Architecten Delobelle
Beeld Architecten Delobelle
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234