Woensdag 16/10/2019

Gezocht: directeur basisschool, vandaag beginnen

'Het loon ligt 66 procent lager dan voor een gelijkaardige functie in de priv�-sector. Geen wonder dat men geen kandidaten vindt'

Brussel

Eigen berichtgeving

Liesbeth Van Impe

Wanneer de bel weer rinkelt in de meer dan 3.000 Vlaamse basisscholen zullen een paar van die scholen het voorlopig zonder directeur moeten stellen. Het gebrek aan kandidaten neemt stilaan "dramatische vormen" aan. Dat zegt de ODVB, een onafhankelijke en netoverschrijdende beroepsvereniging voor Vlaamse basisschooldirecteurs. Romain Maes van de christelijke onderwijzersvakbond COV waarschuwt dan weer voor overdrijving. "Het is niet abnormaal dat het af en toe moeilijk loopt."

Dat almaar minder mensen staan aan te schuiven om toch maar schooldirecteur te worden is een gekend probleem. De job is de voorbije tien jaar dan ook grondig veranderd en de werkdruk is gestegen, maar het loon niet navenant. "Er is werk gemaakt van de omkadering van de scholengemeenschappen, maar veel individuele directeurs vergaderen zich te pletter. Het loon ligt 66 procent lager dan voor een gelijkaardige functie in de privé-sector en het gebrek aan werkingsmiddelen zorgt voor pakken kopzorgen over onderhoud, infrastructuur en financiën. Geen wonder dat men geen kandidaten vindt," zegt Valère Dekens, woordvoerder van ODVB.

Volgens de organisatie is de situatie nijpend. "Bij het begin van de vakantie waren er in Limburg alleen al zeker vijftien scholen waar nog geen nieuwe directeur was. Bij het begin van het nieuwe schooljaar zijn er in Hasselt alleen al zeker twee scholen zonder directeur. Dan kan men niet anders dan een Chinese vrijwilliger aanduiden die de taken voorlopig op zich neemt."

De ODVB vraagt nu een dringend overleg met onderwijsminister Frank Vandenbroucke (SP.A) en verzamelt daarom informatie van zoveel mogelijk scholen in Vlaanderen. De minister zelf zegt geen zicht te hebben op de toestand omdat de meeste gegevens tot half september op zich laten wachten. "We weten natuurlijk dat de rekrutering moeilijker loopt dan vroeger. Daarom zijn er al inspanningen gedaan voor de omkadering en wil de minister het onderwerp van de lonen zeker aankaarten bij de cao-onderhandelingen", aldus woordvoerder Ward Verhaeghe.

Bij vakbond COV vreest men dat de problemen toch enigszins overdreven worden. "Er zijn meer dan 3.000 basisscholen, het is normaal dat men hier en daar niet meteen een nieuwe directeur vindt. Er spelen ook veel factoren mee: de aard van het schoolbestuur, hoe men met de directeur omging, of men iemand in het eigen lerarenkorps vindt...", zegt algemeen secretaris Romain Maes. "Het is een zware job, maar als er echt een dramatisch probleem was, zou dat een paar maanden geleden al moeten zijn gebleken, toen directeurs aankondigden dat ze ermee stopten. Ik ken trouwens ook scholen waar men onverwacht een nieuwe directeur moest zoeken en die ook binnen de maand gevonden werd." Maar ook de vakbond hamert erop dat de job aantrekkelijker moet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234