Zaterdag 26/11/2022

Gezocht: Belgische atleet voor WK indoor (m/vr)

Secretaris-generaal atletiekbond Wilfried Meert over Belgisch indoorseizoen: 'Een catastrofe'

Brussel.

eigen berichtgeving

Twee tickets, geheel gratis en voor niets, biedt de internationale atletiekbond (IAAF) België aan voor het WK zaalatletiek in het Japanse Maebashi. Maar na de atletiekmeeting van Liévin, de laatste meeting waar een aantal nationale atleten een WK-ticket konden verdienen, bieden zich heel weinig kandidaten aan. Daar is een heel simpele reden voor: bijna geen enkele Belgische atleet behaalde tijdens het indoorseizoen het niveau om mee te mógen naar Maebashi. Op basis van de IAAF-limieten gaat geen enkele atleet naar Japan. Gisteren had Wilfried Meert, secretaris-generaal van de atletiekbond, de handen vol aan het uitpluizen van de top lists, die de beste wereldjaarprestaties weergeven, en aan telefoontjes plegen naar het hoofdkwartier van de IAAF. Meert: "Nu staat er geen enkele atleet in de toptwaalf. Maar we moeten de hoop vestigen op het gegeven dat heel wat buitenlandse atleten die nu in de kop van het klassement prijken niet aan de start zullen staan in Japan. Want heel wat atleten doen wel mee aan het indoorseizoen maar hebben zich al voorgenomen om niet te gaan naar het WK wegens de vermoeiende reis naar Japan. Dan kan het plots zijn dat een Belgisch atleet deel uitmaakt van de toptwaalf."

Spurter Erik Wijmeersch bijvoorbeeld, of meerkampster Tia Hellebaut. Wijmeersch kwam in Liévin niet opdagen, en prefereerde in Gent te lopen. Hij kwam niet verder dan 20.99, op internationaal niveau niet bepaald schitterend. Meert: "Er is nog hoop. Er staan veel Britten voor hem en die mogen maar een beperkt aantal lopers sturen. Tja, we hebben nu eenmaal geen weelde op dit ogenblik."

Van verspringer Erik Nijs, geblesseerd, en hoogspringsters Natalja Jonckheere, niet beschikbaar wegens haar werk, is ook geen sprake. Officieel heeft Meert nog tot middernacht de tijd om namen in te dienen. "Het zou beschamend zijn als België, een land met een atletiekverleden, niemand kan afvaardigen op een WK. Een verleden, zeg dat wel."

Twee tickets en de atletiekbond die alle moeite van de wereld heeft om die in te vullen, het stemt tot nadenken over de huidige waarde van de zaalatletiek. Meert: "We moeten het eerlijk toegeven. Geen enkele Belgische atleet springt er dit jaar bovenuit. Wat zondag in Liévin te zien was, was bijna castastrofaal. Men weet nooit hoe een atleet zijn stage verteerd heeft, maar ik denk niet dat Sandra Stals (800m) en Sven Pieters (60m horden) zelf gedacht hadden dat het zo slecht zou zijn. Voor Sandra Stals is het niet normaal dat ze op zo'n manier afgaat. En Sven Pieters zegde zelf vooraf dat hij zeer goed liep op training. Hij heeft, net als Stals, een schitterende stage in Zuid-Afrika achter de rug. En hij loopt slechter dan ooit. Tja, daar moet je je vragen bij stellen. Natuurlijk laten een aantal goede atleten het indoorseizoen aan zich voorbijgaan. Onder andere Patrick Stevens, Jonathan Nsenga, Kim Gevaert, Nathan Kahan, Kjell Provost... Dat wisten we op voorhand. De atletiekbond kan hen toch niet verbieden om een jaar verstek te laten gaan voor het indoorseizoen? Volgend jaar ligt het anders met het EK zaalatletiek, dat in Gent plaatsvindt." Versta: februari volgend jaar wordt verwacht van Belgische atleten dat ze er staan in Gent. Een eis die niet te veel gevraagd is, liet Meert eerder uitschijnen. "De Olympische Spelen van 2000 in Sydney, het hoofddoel van de zomer, vinden laat op het jaar plaats. Dat moet de atleten voldoende tijd geven om te pieken naar het EK indoor en naar de Spelen."

Maar een toeschouwer die over twee weken in Maebashi in de tribunes zit, zal bij de officiële voorstelling van alle deelnemende landen bedenkingen maken en stellen dat het niveau van de Belgische zaalatletiek niet bijzonder is. Op dit ogenblik zit hij er niet eens zover naast. (HJS)

Erik Wijmeersch, nog een van de zeer weinige WK-kandidaten. (Foto Reporters)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234