Donderdag 28/05/2020

Update

Gezocht: 7,9 miljard. Begrotingsrapport tegenvaller voor premier Michel

Beeld belga

Als de regering-­Michel in 2019 nog een begrotingsevenwicht wil, dan moet ze de komende weken op zoek naar 7,9 miljard euro. Het rapport van het monitoringcomité is een ­tegenvaller na alle hoeraberichten. Het begrotingstekort leek de voorbije weken als sneeuw voor de zon te smelten. Met een resterende inspanning van 4,7 miljard euro zou het lukken om de begroting structureel in evenwicht te krijgen, zei begrotingsminister Sophie Wilmès (MR). Maar dat lijkt nu te vroeg victorie gekraaid.

In het definitieve rapport van het monitoringcomité, dat vanaf vandaag op de regeringstafel komt als basis voor de begrotingsopmaak van 2018 en 2019, is sprake van een nominaal tekort van 7,9 miljard. Volgens bronnen zouden onder andere de fiscale ontvangsten slechter uitvallen, bij N-VA wijzen ze op de noodzaak aan verdere ingrepen in de sociale zekerheid.

Opstekers

Of het zo'n vaart zal lopen, valt te bezien. Zo wordt er binnen de regering op gewezen dat het rapport geen rekening houdt met de sterk verbeterde economische groei en jobcreatie. Met andere woorden: in de praktijk kan het gat makkelijk een flink stuk kleiner worden. "De Europese Commissie vraagt bovendien niet dat wij een nominaal evenwicht afleveren. Ze wil dat het structurele saldo tegen 2019 met 1% bbp verlaagt", klinkt het. Dat is gelijk aan een dikke 4 miljard.

Een andere opsteker is volgens bronnen dan weer dat de begroting van 2017 op schema zit, zij het wel na het aanspreken van de veiligheidsmarge. Met andere woorden: het ziet er sterk naar uit dat de regering-Michel de ambitie om een begroting in evenwicht af te leveren, zal laten vallen.

Tegen 1 augustus hoopt premier Michel een akkoord te bereiken over de begroting en de grote ­fiscale dossiers.

Federale regering houdt weekendoverleg

Ministers van de federale regering houden dit weekend alvast verschillende werkvergaderingen in Brussel. Ze zullen het hebben over een versterking van de hervormingen om extra banen te scheppen en over het budgettaire kader. Dat heeft een woordvoerder van premier Charles Michel gezegd. Het kernkabinet kwam vandaag omstreeks 11 uur bijeen. Een tweede vergadering is voor morgen omstreeks 17 uur gepland.

"Inspanning met realisme vastleggen"

De regering zal de inspanning die nodig is om de begroting op koers te houden, op realistische en verantwoordelijke wijze vastleggen. Dat zegt minister van Begroting Sophie Wilmès (MR), na de berichten over het nieuw rapport van het monitoringcomité.

"De cijfers van het comité bevestigen het traject voor 2017", stelt de minister in een persbericht. "Ze bevestigen ook dat er nog maatregelen nodig zijn in 2018 en 2019, al weten we ook dat de toestand kan evolueren, met name in functie van de reële groei."

Wilmès wijst op de resultaten die al werden geboekt, maar geeft toe dat de gezondmaking van de financiën moet worden voortgezet. Ze benadrukt wel dat dat moet gebeuren "zonder te raken aan de economische heropleving en zonder de investeringen en jobcreatie af te remmen".

Van Overtveldt: "Opdracht in alle sereniteit tot een goed einde brengen"

"We zullen voor 2018 en 2019 nog belangrijke inspanningen moeten doen. Die opdracht moeten we in de komende dagen en weken grondig en in alle sereniteit tot een goed einde brengen." Zo reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op nieuwe cijfers van het monitoringcomité over de inspanningen die nodig zijn om de begroting op koers te houden. "We bouwen het structurele tekort van de regering-Di Rupo af van 3 procent naar ongeveer 1 procent", klinkt het in een persbericht.

Dat neemt niet weg dat er de komende jaren nog voor miljarden euro's maatregelen zullen moeten volgen. Van Overtveldt wijst erop dat de maatregelen de "hervormingsmotor" niet mogen laten stilvallen. "De taxshift heeft die motor in gang gezet. Daar mag dus niet aan geraakt worden. We moeten ook kijken hoe we de uitgavendrijvers in de sociale zekerheid onder controle kunnen houden", stelt de minister van Financiën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234