Dinsdag 26/05/2020

Gezocht: 1 miljard jobs (m/v)

Op 16 juni 1999 zal de wereld zes miljard inwoners tellen. Dat is evenwel niet meteen een heuglijke gebeurtenis. Als er niet snel wordt opgetreden, zo stelt het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) in zijn gisteren voorgestelde jaarrapport, dan zullen er tegen halfweg volgende eeuw 11 miljard mensen zijn, bijna een verviervoudiging van het wereldbevolkingscijfer in 1960.

brussel.

eigen berichtgeving

Het goede nieuws is dat de bevolkingsaanwas de jongste decennia is afgenomen: de groei vertraagde van 2 pct. naar 1,4. Maar door de verbeterde gezondheidszorg, de effectieve bestrijding van infectieziekten en de betere socio-economische situatie leven mensen ook langer en is de kindersterfte sterk gedaald.

Momenteel worden er desondanks jaarlijks 80 miljoen baby's geboren, een record dat voortvloeit uit de babyboom van de voorbije decennia. Concreet betekent dat dat er momenteel maar liefst 1 miljard jongeren zijn tussen de 15 en de 24, een absoluut record uit de geschiedenis. Het is van deze jongeren dat de toekomst van de planeet afhangt: zij zullen bepalen of de overbevolking dramatisch wordt dan wel kan worden ingedijkt.

Drie factoren zijn daarvoor fundamenteel: de mate waarin zij toegang hebben tot onderwijs, de beschikbaarheid van zowel de kennis als de middelen tot familieplanning en contraceptie, en hun graad van succes op de arbeidsmarkt. In het volgende decennium moeten mondiaal niet minder dan 1 miljard jobs worden gecreëerd.

De tewerkstelling van jonge vrouwen is daarin cruciaal, meent het bevolkingsfonds. Neem Bangladesh. De afgelopen jaren vonden 1,2 miljoen jonge vrouwen een baan in de textielnijverheid. Dat gaf hen een inkomen en zin voor autonomie. Werkende meisjes "huwen gemiddeld op latere leeftijd", krijgen daardoor minder kinderen en verbeteren hun levensstandaard. De keerzijde van de medaille is de exploitatie van jonge meisjes als "goedkope werkkrachten zonder rechten en zonder carrièreperspectieven".

Het UNFPA vraagt speciale aandacht voor het hoge aantal ongeplande tienerzwangerschappen. In sommige landen van sub-Sahara Afrika is 58 pct. van alle moeders tieners. In India en Pakistan is dat gemiddeld 16 pct. Ook in de Filippijnen, Thailand, Bangladesh en in Centraal-Amerika zijn ongewilde tienerzwangerschappen een huizenhoog probleem.

Behalve voor de 'bepalende generatie' vraagt het VN-Bevolkingsfonds ook dringend aandacht voor de vergrijzingsproblematiek, die vooral in de geïndustrialiseerde landen ernstige vormen begint aan te nemen. Bovendien, zo waarschuwen de VN-onderzoekers, zijn de ontwikkelingslanden op dat vlak aan een inhaalmanoeuvre bezig. Momenteel zijn er wereldwijd 578 miljoen 60-plussers. Elk jaar komen er netto 9 miljoen bij. Vanaf 2010 zullen dat er zelfs 15 miljoen zijn. Honderdvijfenvijftig landen kennen een vorm van pensioenregeling voor werknemers. Toch vallen naar schatting zeven op tien bejaarden naast dat vangnet. En dat terwijl ze zich de jongste decennia net in een precaire situatie gaan bevinden: de traditionele familiebanden en de wijsheid dat kinderen een garantie zijn voor een zorgeloze oude dag, wankelen steeds meer. In Maleisië, Japan en Taiwan is het aandeel van de bejaarden dat inwoont bij de kinderen, op één generatie gedaald van 90 pct. naar de helft. In Singapore is daarom zelfs al een wet goedgekeurd waardoor kinderen kunnen worden verplicht om voor hun ouders te zorgen. (CV)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234