Brussel
Gezinszorg in Brussel moet toegankelijker
Ouders in Brussel hebben nood aan extra gezinsondersteuning, maar ruim de helft vindt niet de weg naar de geschikte zorg. Dat blijkt uit een bevraging van Odisee Hogeschool.
Een bevraging van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee) bij 277 Brusselse (toekomstige) ouders toont dat er in de hoofdstad een zeer grote kloof is tussen enerzijds de nood aan extra gezinsondersteuning en anderzijds de toegankelijkheid ervan. Ruim de helft van de ondervraagde ouders (53,8 procent) zegt dat ze niet geïnformeerd werden over hulp- en ondersteuningsinitiatieven.
Het probleem situeert zich vooral op vlak van preventieve ondersteuning. Mensen kennen wel de consultatiebureaus zoals Kind en Gezin of gaan naar de gynaecoloog. "Maar vanaf het punt dat het wat gespecialiseerder wordt, zoals kraamzorg thuis, dan kennen mensen het aanbod te weinig", zegt onderzoeker Simonne Vandewaerde. Nochtans wil het merendeel van de bevraagden net extra info, ondersteuning of advies over de opvoeding (85 procent), de ontwikkeling (91 procent) of opvang (92 procent) van kinderen.
Dat de Brusselse context een grote rol speelt, lijdt geen twijfel. Ongeveer ieder uur worden twee baby's geboren in Brussel en ruim 4 op de 10 van de Brusselse kinderen worden geboren in een gezin met een inkomen onder de armoedegrens. Daarnaast is er ook de superdiversiteit: 182 nationaliteiten.
Sigrid Arents, coördinator bij Huis der Gezinnen in de wijk Kuregem (Anderlecht), ziet een veelvoud aan drempels: "Mensen verliezen zich in de wirwar van het Nederlandstalig en Franstalig aanbod, of raken geïsoleerd in de grootstad. Ze zijn vaak al blij dat ze 'ergens' geholpen worden." Een kwetsbare doelgroep zijn bijvoorbeeld de 'importbruiden'. Ze kennen het land, de taal of hun partner nog niet, laat staan het aanbod qua gezinsondersteuning. "Je moet hen soms bij de hand nemen, maar dat is erg tijdsintensief."
De komende twee jaren start het Kenniscentrum Gezinswetenschappen, met financiële steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, daarom een pilootproject in drie wijken van Molenbeek. "We willen inhaken op de bestaande praktijken, want die professionals kennen hun werkveld", zegt Vandewaerde, die verwijst naar het Brusselse Huis van het Kind. Het doel is vooral om het aanbod op wijkniveau te versterken en toegankelijker te maken.