Maandag 30/01/2023

NieuwsGezinnen

Gezinsbond trekt aan de alarmbel: bijna vier op de tien gezinnen komen niet rond

Meer dan 80 procent van de gezinnen wil de komende maanden besparen. Beeld Shutterstock
Meer dan 80 procent van de gezinnen wil de komende maanden besparen.Beeld Shutterstock

Het water staat veel gezinnen aan de lippen, zo blijkt uit een brede bevraging van de Gezinsbond. Meer dan acht op de tien gaan bezuinigen – zelfs op basisproducten als voeding. Vier op de tien gezinnen moeten maandelijks aan hun spaargeld zitten.

Fleur Mees

De Gezinsbond trekt aan de alarmbel: hun bevraging uit april bij ruim 6.700 bevraagde Vlaamse en Brusselse gezinnen – koppels en alleenstaanden, met of zonder kinderen, uit alle inkomensniveaus – liegt er ook niet om.

Bijna vier op de tien (38 procent) kunnen op het einde van de maand maar met moeite de eindjes aan elkaar knopen. De situatie is nog een pak verontrustender voor alleenstaanden met kinderen: 70 procent geeft aan moeilijk rond te komen. Vooral voor mensen uit de laagste inkomensklasse is het moeilijk om het hoofd boven water te houden, maar ook bijna de helft van de bevraagde middenklasse zegt het moeilijk te hebben.

null Beeld DM
Beeld DM

Besparen

Het verbaast dan ook niet dat 81 procent van de respondenten wil bezuinigen. Niet alleen laten negen op de tien luxeproducten zoals parfum links liggen, de helft wil zelfs besparen op basisboodschappen zoals voeding, drank en wasmiddel. Acht op de tien gaan de woning minder verwarmen en bijna driekwart gaat besparen op kleding, vakanties en horeca-uitjes.

Vier gezinnen op de tien moeten aan het spaargeld zitten om rond te komen. Het probleem is dat die buffer niet zo groot is. Een derde van de koppels met kinderen komt slechts drie maanden toe met dat zakcentje, bij singles met kinderen is dat 36 procent. Een kwart van die groepen kan maximaal een half jaar overbruggen.

Die energiefactuur neemt een steeds grotere hap uit het budget: een kwart zegt die maar moeilijk te kunnen betalen. Bij singles met kinderen is dat zelfs 43 procent. Zes op de tien geven aan dat ze niet weten of ze die facturen in de toekomst nog kunnen betalen.

De hoge prijzen aan de pomp zorgen ook voor een gedragsverandering: 72 procent zegt vaker de fiets te nemen of te wandelen. Het openbaar vervoer is daarentegen geen populair alternatief: slechts 15 procent zegt vaker de bus, tram of metro te nemen. In de eerste plaats omdat de reis te lang duurt, maar ook omdat de bus niet naar de bestemming rijdt.

Gezinnen en kinderen voorop

“Wij als Gezinsbond roepen op om gezinnen en kinderen voorop te stellen”, zegt directeur Jeroen Sleurs. Concreet hoopt hij dat de btw-verlaging op gas en elektriciteit deze winter nog behouden blijven. Daar wil de federale regering gehoor aan geven. Ook het sociaal tarief, waar één miljoen kwetsbare gezinnen een beroep op doet, zou tijdens de winter blijven.

De Gezinsbond kijkt ook naar de Vlaamse regering om de besparing op het groeipakket – de oude kinderbijslag – terug te draaien. Afgelopen september besliste de regering om het groeipakket de komende jaren maar met 1 procent, in plaats van de beloofde 2 procent, te indexeren. “Onbegrijpelijk”, vindt Sleurs. “Zeker omdat de inkomsten van de overheid stijgen door de inflatie. Door die besparing loopt elk kind jaarlijks 200 euro mis.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234