Zaterdag 04/02/2023

GetuigenissenCoronarekening

Gezinnen maken coronarekening: ‘Vroeger drie keer per jaar op reis. Nu bang om in armoede te belanden’

Byron Caron (28) en Samantha Battistini (27) uit Houthalen, Marjolein Sennes (31) uit Antwerpen en Bart Armirotto (39) uit Schoten. Beeld Photonews
Byron Caron (28) en Samantha Battistini (27) uit Houthalen, Marjolein Sennes (31) uit Antwerpen en Bart Armirotto (39) uit Schoten.Beeld Photonews

Facturen gespreid betalen. Op familie rekenen voor wat brood of rijst. Of net het omgekeerde: een mooi bedrag opzij kunnen zetten om het huis te renoveren. Deze drie gezinnen voelen nog steeds de financiële impact van de eerste lockdown, en het is nog niet voorbij. Wij keken met hen naar wat er binnenkomt en buitengaat, en maakten de rekening op. ‘Er stond een mooi bedrag op ons spaarboekje, maar dat is op.’

Celien Moors
Byron Caron (28) en Samantha Battistini (27) uit Houthalen Beeld Photo News
Byron Caron (28) en Samantha Battistini (27) uit HouthalenBeeld Photo News

Byron Caron (28) en Samantha Battistini (27) uit Houthalen: ‘Sinds maart is het tellen om rond te komen en elke maand lichte paniek’

Hij is autocarchauffeur, zij thuisverpleegkundige bij Wit-Gele Kruis
Gezinsinkomen voor crisis:
+- 4.000 euro netto
Gezinsinkomen vandaag: +- 2.500 euro netto

Byron: "Sinds maart ligt onze sector volledig stil. Momenteel werk ik opnieuw twee dagen in de week als chauffeur van de pendelbus van het ziekenhuis, maar ten vroegste volgende zomer zal ik weer aan de slag kunnen als autocarchauffeur voor internationale reizen, áls alles goed gaat. Dat vooruitzicht vind ik verschrikkelijk. Door technische werkloosheid verdien ik minstens 40% minder dan in normale tijden, en vanaf januari zal dat zeker nog eens 500 euro minder zijn."

“Ik probeer nog elke dag vreugde uit het leven te halen en zo weinig mogelijk aan onze situatie te denken, maar ook dat zal moeilijker en moeilijker worden. Voor de crisis leidden mijn vriendin en ik een luxeleven én konden we sparen, want ik zat vaak in het buitenland. Respect voor iedereen die met 1.500 euro kan rondkomen, maar wij gingen graag uit, konden drie keer per jaar op reis, gingen een paar keer per maand uitgebreid op restaurant en kochten een huis om te verbouwen. Alles was gepland en gebudgetteerd. Nu kunnen we ons zelfs geen schilder veroorloven. Pas ten vroegste 2022 beginnen we er opnieuw aan, het jaar dat we ook gaan trouwen. Mijn vriendin kon gelukkig blijven werken en probeert elke maand 100 euro opzij te zetten, en de terugbetaling van onze woonlening konden we opschuiven naar volgend jaar.”

“Toch is het sinds maart tellen om rond te komen en voel ik elke maand een lichte paniek. Er stond een mooi bedrag op ons spaarboekje, maar dat is op. Boodschappen zijn duurder geworden, zelfs al kopen we alleen maar witte producten. Onlangs heb ik al mijn moed bij elkaar moeten rapen om naar het ziekenhuis te bellen met de vraag of ik een rekening van 500 euro gespreid kon betalen. Nooit gedacht dat ik dat zou moeten doen.”

"Stel dat de bedrijven opnieuw sluiten, dan ben ik pas echt bang om mijn job te verliezen en in armoede te belanden. En dat allemaal door een virus."

Byron Caron en Samantha Battistini
Gezinsinkomen voor crisis: zo'n 4.000 euro netto
Gezinsinkomen vandaag: zo'n 2.500 euro netto

Hypothecaire lening: 1.147 euro
Lening verbouwing: 210 euro
Elektriciteit: 90 euro
Water: 45 euro
Internet, telefonie en televisie: 180 euro
Inkopen, vroeger 300 euro, nu €350 euro
Vrije tijd: vroeger 250 euro, nu €50 euro
Brandstof: vroeger 200 euro, nu €160 euro
Verzekeringen: 100 euro
Autolening: 305 euro

Marjolein Sennes (31) uit Antwerpen Beeld Gregory Van Gansen / Photo News
Marjolein Sennes (31) uit AntwerpenBeeld Gregory Van Gansen / Photo News

Marjolein Sennes (31) uit Antwerpen, merkambassadeur bij Samsung: ‘Nooit gedacht dat dit mij zou overkomen’

Alleenstaande
Inkomen voor crisis:
1.800 euro netto
Tijdens lockdown: 1.100 euro netto
Vandaag: 1.800 euro netto

"Vandaag kan ik weer even ademhalen, maar toch moet ik financieel nog steeds bekomen van de eerste lockdown. Door de sluiting van de winkels belandde ik in technische werkloosheid en verdiende ik maar ruim de helft van mijn normale inkomen. Ik ben single en heb geen huisgenoot of partner om de kosten te delen. Zelfs zonder uitgaven aan brandstof en vrije tijd hield ik per maand amper 30 euro over voor boodschappen. Ik voelde me compleet in de steek gelaten. Mijn familie uit Nederland stuurde af en toe wat rijst, noedels of brood uit de diepvries op. Ik gebruikte vaak mijn creditcard, anders kon ik geen eten kopen, en zocht voor onvoorziene uitgaven mijn toevlucht tot mijn spaargeld. Extra middelen zijn er nu dus niet meer. Ik zou al geholpen zijn, als ik thuis een maaltijd kon delen met vrienden, maar dat mag niet, want meestal zien zij hun ouders al. Nu denk ik eraan een huisgenoot te zoeken, al was het maar omdat het mentaal uitputtend is om alleen te zijn."

"Ik overwoog langs te gaan bij de voedselbank of het OCMW, maar kom daar maar eens aan met een loonbriefje van 1.800 euro. Als jonge dertiger met een goedbetaalde job, bonussen en extralegale voordelen, verwachtte ik nooit in deze situatie te belanden. Net daarom werk ik al heel mijn leven zo hard. En toch zitten veel mensen in hetzelfde schuitje, of ze nu twintigers of vijftigers zijn.”

Marjolein Sennes

Inkomen voor crisis: €1.800 euro netto
Tijdens lockdown: €1.100 euro netto
Vandaag: €1.800 euro netto

Huur: 650 euro
Elektriciteit/gas: 50 euro
Water: 15 euro
Internet en televisie: 55 euro
Verzekeringen: 50 euro
Fitness: 30 euro
Brandstof: 75 euro
Auto: 75 euro
Boodschappen: 300 euro
Vrije tijd: 250 euro
Studiebeurs: 150 euro

null Beeld Gregory Van Gansen / Photo News
Beeld Gregory Van Gansen / Photo News

Bart Armirotto (39) uit Schoten, bediende bij begrafenisondernemer: ‘Huis sneller kunnen renoveren’

Alleenstaande, twee kinderen van 10 en 13
Inkomen voor crisis: > 2.000 euro netto
Vandaag: > 2.000 euro netto

“Als medewerker van een begrafenisondernemer heb ik nooit op technische werkloosheid gestaan. Gelukkig, want eind vorig jaar kocht ik op m’n eentje een huis dat ik op lange termijn wilde renoveren. Voor elke aankoop of renovatie zou ik eerst sparen. Ik was nog niet lang alleenstaande en kwam net rond met mijn loon, maar omdat we plots niet meer buiten mochten, heb ik heel wat uitgaven niet meer kunnen doen. Geen uitstapjes meer met mijn dochters, ook onze reis hebben we geschrapt, zelf kon ik niet meer gaan voetballen of op restaurant, nooit de grote luxe, maar ik genoot er wel erg van. Inclusief vakantiegeld denk ik dat ik dit jaar al zo’n 3.000 euro meer opzij heb kunnen zetten dan eigenlijk gepland. Geld dat rechtstreeks naar mijn woning ging.”

“De werken in mijn huis zullen nog steeds een aantal jaar duren, maar door dat extra spaarpotje kon ik heel wat tijd besparen. Zo was de renovatie van mijn living voor binnen een paar jaar voorzien. Die is nu al afgerond. Binnenkort begin ik aan de isolatie, ook sneller dan voorzien. Al heb ik natuurlijk liever dat het gewone leven opnieuw zijn gang gaat, en dat mijn dochters hun hobby’s kunnen doen.”

Bart Armirotto

Inkomen voor crisis: > 2.000 euro netto
Vandaag: > 2.000 euro netto

Hypothecaire lening: 1.204 euro
Elektriciteit/gas: 106 euro
Water: 25 euro
Internet en televisie: 100 euro
Verzekering: 45 euro
Gsm: 35 euro
Boodschappen: ongeveer 600 euro
Budget kinderen: 250 euro

null Beeld Gregory Van Gansen / Photo News
Beeld Gregory Van Gansen / Photo News

Maarten Anthonis (57) uit Herentals, restauranthouder: ‘Spaarboek al moeten aanspreken’

Getrouwd, twee kinderen van 21 en 24
Gezinsinkomen voor crisis: €4.000 netto
Vandaag: €2.000 netto

“Ik sta al 30 jaar in mijn restaurant De Boskantien, een voormalige voetbalkantine waar in het weekend communies, babyborrels en andere feesten gehouden worden. Behalve de hulp van mijn zoon, wat jobstudenten en een afwasser, sta ik alleen in de keuken. Hard werk, maar daar zit ik niets mee in. Tijdens de lockdown kwam geen cent binnen. Feesten gingen niet door en afhaalmaaltijden zouden bij ons, aan de rand van Herentals, niet renderen. Met de premies van de overheid haalden we het net, toch lag ik vaak wakker. Wat als we de zaak moeten sluiten? Het eerste weekend na de lockdown was een overrompeling van vaste klanten en wandelaars. Op deze manier kwam het wel goed, dacht ik, want die inkomsten compenseerden het gebrek aan feesten. Tot het aantal klanten stilaan opnieuw elke maand verminderde en de horeca nu dus opnieuw moet sluiten. We zagen dat aankomen. Met de steunmaatregelen zullen we het wel kunnen trekken, maar dit mag niet opnieuw drie maanden duren. Zonder onze activiteiten tijdens de feestdagen zullen we in de problemen komen. En dan moeten we sluiten.”

“Vroeger verdiende ik 2.000 euro, nu kan ik zelfs niets meer sparen, integendeel: ik heb mijn spaarboekje al voor 4.000 euro moeten aanspreken, voornamelijk om het restaurant coronaproof te maken. Hobby’s staan on hold en onze skivakantie gaat niet door. De sociale bijdragen konden we gelukkig op de lange baan schuiven, maar ooit zullen we dat moeten betalen. Wakker lig ik niet meer, ik heb me bij dit lot neergelegd. Er zit niets anders op. Als gezin leven we spaarzaam en hebben we een buffer. Die zou niet moeten dienen om de rekeningen te betalen, maar dat is dan maar zo. We zijn tenminste tien dagen goedkoop op vakantie kunnen gaan, want zonder ontspanning zouden we het zeker niet volhouden.”

Maarten Anthonis

Gezinsinkomen voor crisis: €4.000 netto
Vandaag: €2.000 netto
Overbruggingsrecht: €3.226

Huur zaak: €400
Hypothecaire lening: €200
Elektriciteit: €220 voor de zaak, €100 thuis
Brandstof kachels: €120 euro
Water: €55
Aflossing wagen: €530
Internet, telefonie en televisie: €80 voor de zaak, €110 thuis
Brandstof: €200

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234