Woensdag 30/11/2022

NieuwsPFOS-vervuiling

Gezin uit Zwijndrecht dagvaardt multinational 3M: ‘We kunnen niet anders’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Een gezin uit Zwijndrecht steekt de nek uit in de vervuilingszaak rond chemiereus 3M. Het daagt de Amerikaanse multinational voor de vrederechter omdat er in hun lichamen ‘hallucinante’ PFOS-waarden zijn vastgesteld. Het gaat om een koppel veertigers en hun schoolgaande kinderen.

Sabine Vermeiren

Het is een verhaal van David tegen Goliath. Van een doodgewoon Vlaams gezin tegen een machtig bedrijf. Maar dat is ook net de bedoeling van de drie advocaten die optreden namens het gezin waar het over gaat en namens het burgercollectief dat in maart werd opgericht. Het gezin moet fungeren als soort van snelle en efficiënte pilootprocedure, om nadien de weg vrij te maken voor volgende, veel grotere procedures van andere benadeelden met dezelfde inzet.

De dagvaarding is er gekomen omdat de gezinsleden – die verder anoniem willen blijven – in hun bloed PFOS-waarden hebben die honderd keer hoger liggen dan wat is toegelaten (PFOS is een stof waarvan geweten is dat die het immuunsysteen verzwakt en het risico op diabetes verhoogt). Ook in hun huis en hun tuin is dat het geval. Ze wonen in een straal van 1 kilometer rond de fabriek en kochten hun huis op die plek met de uitdrukkelijke bedoeling om er kippen te kunnen houden en groenten te kweken in de moestuin. “Dit gezin is bang, de hoge PFOS-waarden bezorgen hen veel stress”, zegt advocaat Geert Lenssens. “We kunnen niet anders dan naar de rechtbank trekken.”

De procedure waar het om gaat wordt dinsdag ingeleid bij de vrederechter. Dat een vrederechter zich over zo’n dossier uitspreekt, is opmerkelijk, maar het is van de advocaten een bewuste keuze. Andere, bijvoorbeeld strafrechtelijke procedures zouden veel langer aanslepen en dan zou het veel jaren duren vooraleer er een uitspraak volgt. Bij de vrederechter kan dat allemaal veel sneller. Bovendien moet bij de vrederechter niet de eigenlijke vervuiling worden aangetoond, het volstaat om te wijzen op de gevolgen ervan. Het gezin zal een schadevergoeding vragen, maar zal ook vragen dat het dossier levenslang heropend kan worden als na jaren zou blijken dat er nieuwe gezondheidsproblemen opduiken.

Het gezin uit Zwijndrecht is lid van burgercollectief Darkwater 3M. Dat werd een paar maanden geleden opgericht door burgers die vreesden dat ze in de kou bleven staan. Er sloten zich intussen honderden buurtbewoners bij aan. Advocaat Geert Lenssens: “Veel van die mensen zijn ongerust of angstig, maar tegelijk leeft de misvatting dat de overheid dit probleem wel zal oplossen. Maar de overheid kan zich niet inlaten met individuele burgers. Je bent als burger verantwoordelijk voor je eigen lot.”

Met de procedure van dinsdag gaat een derde fase in van de zaak tegen 3M. Eerder dit jaar werd al een ingebrekestelling verstuurd en in maart was er een verzoek tot verzoening, maar het bedrijf liet daarop weten dat het niet van plan is in dialoog te gaan met omwonenden met het oog op een minnelijke schikking. Los daarvan loopt er ook een andere juridische procedure, ingesteld door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234