Vrijdag 03/04/2020

Gezin uit Aleppo heeft geen recht op visum

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft de twee beroepen van het Syrische gezin in de beruchte visumzaak verworpen. Volgens staatssecretaris Theo Francken (N-VA) betekent dat twee dingen: hij is niet langer verplicht een humanitair visum te geven en alle opgelegde dwangsommen vervallen.

De zaak van het koppel met twee kinderen uit Aleppo sleept al maanden aan. De Syriërs willen een humanitair visum om zo in België asiel aan te vragen, maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil dat visum niet afgeven. Tegen die weigering had het gezin twee beroepen aangespannen, via zijn advocaat Mieke Van den Broeck.

Daar heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) nu een oordeel over geveld. Volgens de raad maakten de advocaten van het Syrische gezin een procedurefout. De eerste keer dat de Dienst Vreemdelingenzaken de visumaanvraag van het gezin afwees, vergat hun advocaat de beroepsprocedure op te starten.

Daardoor vervallen volgens Francken ook alle volgende vonnissen en is de zaak zo goed als van de baan. "Dit betekent ook dat we vanaf de datum van het arrest niet langer verplicht zijn een visum af te geven aan het gezin", zegt Francken. Het Syrische gezin kan tegen de beslissing nog wel in beroep gaan bij het Hof van Cassatie.

Over de principiële inhoud van de zaak had Francken al gelijk gekregen bij het Europees Hof van Justitie. Weliswaar ging die zaak over een ander Syrisch gezin, maar de grond was dezelfde: het aanvragen van een humanitair visum in een ambassade in het buitenland, om vervolgens in België asiel aan te vragen.

Het recht van de Europese Unie verplicht België en de andere lidstaten niet om een humanitair visum af te geven aan wie zich naar hun grondgebied begeeft om uiteindelijk een asielaanvraag in te dienen, luidde het toen. Samen met België hadden nog dertien andere EU-lidstaten en de Europese Commissie bij het Hof bepleit geen asielaanvragen toe te staan op basis van humanitaire visa. Anders zouden de buitengrenzen van de EU de facto naar de ambassades en consulaten verlegd worden, luidde het toen.

Francken: "Die uitspraak was het Waterloo van de ngo's. De uitspraak van de RvV was de laatste veldslag die nog moest worden beslecht."

Spoedprocedure

De staatssecretaris start nu een spoedprocedure op om de opgelegde dwangsom nietig te doen verklaren. Dat bedrag is intussen opgelopen tot 564.000 euro. "Het lijkt me logisch dat de dwangsommen vervallen, nu we gelijk gekregen hebben over de weigering om een visum uit te reiken. We hebben tot nu 0 euro betaald, en ik ben niet van plan om daar nog verandering in te brengen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234