Woensdag 21/04/2021

Gezin met inkomen van 3.000 euro weigert noodopvang te verlaten

Een Afrikaans gezin met een inkomen van 3.000 euro weigert de sociale noodopvang in Antwerpen te verlaten. Het gezin werd eerder uit hun sociale woning gezet omdat ze met zes kinderen een appartement met één slaapkamer betrokken.

Amadou N., een man met de Mauretaanse nationaliteit, verblijft sinds oktober vorig jaar met zijn vrouw en zes kinderen in de noodopvang van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Dat is bedoeld als tijdelijke oplossing om te voorkomen dat mensen op straat belanden als ze hun woning verliezen, en hen de kans te geven terug in de reguliere woonmarkt te stappen.

Het gezin kwam in de noodopvang terecht toen ze uit hun sociale woning van huisvestingsmaatschappij Woonhaven werden gezet. Aanvankelijk betrok enkel de man een appartement met één slaapkamer. Na gezinshereniging - zijn vrouw en hun kinderen kwamen over uit Senegal - woonden ze daar met acht. Volgens de overeenkomst die de man met de sociale huisvestingsmaatschappij ondertekende, is dat onwettige overbewoning. Bovendien heeft hij als vuilophaler bij de stad Antwerpen een maandelijks netto-inkomen van 1.700 euro. Voor de zes kinderen wordt elke maand 1.323,18 euro kindergeld uitgekeerd, wat hun totale inkomen op 3.000 euro brengt. Volgens de familie is het onmogelijk om een betaalbare geschikte woonst te vinden.

De vrederechter meent van niet: op 9 mei oordeelde zij dat het gezin de noodopvang binnen de maand moet verlaten. Door de toenemende dakloosheid bij gezinnen (DM 2/6) staat de noodopvang in Antwerpen onder zware druk. Vertrekt de familie niet op eigen houtje, dan wordt het gezin uitgedreven. De man en zijn partner werden ook veroordeeld tot het betalen van bijna vierhonderd euro proceskosten.

Het CAW Metropool zit bijzonder verveeld met de zaak, zegt directeur Koen De Vylder. "Voor sociaal werkers is dit een onmogelijke situatie. Ze staan voor het recht op wonen en het recht op dienstverlening. Nu zien ze zich gedwongen om naar de rechter te stappen om bezetting van opvang te beëindigen."

Sociale fraude

Vorig jaar stelde Woonhaven, de grootste sociale huisvestingsmaatschappij van Antwerpen, vast dat op 364 adressen te veel mensen woonden. 25 gezinnen zijn ondertussen vertrokken of werden met hulp van een deurwaarder uitgedreven.

"We informeren mensen bij inschrijving nochtans zeer duidelijk over het aantal personen dat de woning mag betrekken", zegt woordvoerder Jan Hendrickx. "Ook als ze van plan zijn om later via gezinshereniging familie te laten overkomen, kan de situatie aangepast worden zolang ze op de wachtlijst staan. Ze ondertekenen hun verklaring op erewoord. Natuurlijk kan er altijd een kindje geboren worden, maar ook dan zijn er mogelijkheden om hun situatie te regulariseren."

Sinds augustus van vorig jaar hebben sociale huisvestingsmaatschappijen meer mogelijkheden om strenger op te treden tegen allerlei vormen van misbruik. "Uitzetting is voor ons de allerlaatste stap", zegt Hendrickx. "Het merendeel van de gezinnen die uit hun huis zijn gezet, zo'n 90 gevallen, zijn mensen die weigeren huurachterstand te betalen. Aan de uitdrijving gaan verschillende contacten vooraf, op elk moment wordt de kans geboden om in een afbetalingsplan te stappen. Door kort op de bal te spelen, hebben we de huurachterstand vorig jaar kunnen terugdringen met een half miljoen euro, van ruim 1,7 miljoen naar 1,2 miljoen. We willen mensen zo goed mogelijk begeleiden, maar bij fraude zijn we zeer streng."

Van de 1.331 mensen die in 2011 vertrokken uit hun sociale woning, kreeg tien procent een deurwaarder over de vloer. Veertien gezinnen werd de deur gewezen omdat ze zeer zware overlast veroorzaakten, in 35 gevallen ging het om echte sociale fraude: bijwoonst, domiciliefraude of mensen die elders een eigendom hadden.

is het aantal sociale woningen van Woonhaven in Antwerpen waarin te veel mensen wonen

gezinnen werden vorig jaar in Antwerpen uit hun sociale woning gezet wegens sociale fraude

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234