Zaterdag 29/01/2022

Gezelle wordt morgen herboren

1 mei is de geboortedag van Guido Gezelle, dus laat Brugge zijn bijdrage tot het Gezelle-jaar op die datum aanvangen. Morgen krijgt de dichter een multimediaal verjaardagscadeau en openen het vernieuwde Gezelle-museum en de tentoonstelling Reizen in den geest, de boekenwereld van Guido Gezelle de deuren.

Het Gezellemuseum bevindt zich in de Rolweg, vlakbij de Brugse molens. De familie Gezelle bewoonde een gedeelte van het gebouw toen Guido in 1830 het levenslicht zag. Was het museum vroeger een nogal donker en weinig aantrekkelijk oord, dan heeft men nu geprobeerd om de collectie fraaier te presenteren. De sombere kleuren zijn verdwenen en het interieur van het stuk waar de Gezelles woonden, werd gereconstrueerd. De documenten - tenslotte vormen de handschriften, het drukwerk en de foto's de hoofdmoot van de collectie - worden in een chronologische volgorde gepresenteerd. De zwartwitfotokopies van handgeschreven stukken zijn vervangen door kleurenkopies, die weinig verschillen van de originelen.

Op de tuinmuur werd een gedicht van Gezelle aangebracht: 'Weg met u, penne, over 't gladde papier'. In de tuin zelf is het aangenaam verpozen. Een paar dagen geleden besliste de Brugse gemeenteraad er een beeld van Jan Fabre te plaatsen. Al bij al is het Gezellemuseum geen oord om snel snel doorheen te lopen. Je hebt tijd nodig om een en ander te lezen, maar ook om de sfeer op te snuiven van deze pittoreske, nog niet door toeristen overspoelde buurt. Gezelle werd bij de Kruispoort geboren en sleet er ook zijn laatste dagen. Van april 1899 tot aan zijn dood in november van dat jaar was hij de rector van het Engels klooster, op wandelafstand van het Gezellemuseum.

Daar werden gisteren de herdenkingsactiviteiten voorgesteld die de eerste maanden in Brugge zullen plaatsvinden. Volgens schepen van Cultuur Roose wordt Gezelle 'herboren'. Brugge wil niet alleen herdenken, maar heeft ook kunstenaars uitgenodigd om zich door de dichter te laten inspireren. Componist Jan Van Landeghem, dirigent Florian Heyerick en regisseur Stijn Coninx zorgen voor het 'multimediaal verjaardagscadeau' dat morgen te zien is in de Brugse stadsschouwburg. Theater Antigone en Hollandia maakten samen het locatieproject Een wereld van papier zal heel de wereld wezen, waarbij "met veel humor rond het oeuvre van Gezelle wordt gefantaseerd". Een raamaffichecampagne met kleine gelegenheidsgedichtjes van Gezelle en vlaggen ontworpen door studenten van de Academie van Gent moeten het herdenkingsjaar ook in de straten zichtbaar maken. In de locaties van het Cultuurcentrum worden de komende maanden solotentoonstellingen opgezet van DD. Trans, Wim Delvoye, Pierre Goetinck, Guy Bleus en Carlo Mistiaen. Solo-exposities, aldus coördinator Jan Verhaeghe, "vanwege het particularisme zo eigen aan Gezelle".

De tentoonstelling Reizen in den geest in de Openbare Bibliotheek, over de boeken die Gezelle omringden en waaruit zijn belangstelling sprak voor de buitenwereld, sluit dan weer nauwer aan bij de dichter als historische persoon. Over drie weken ten slotte vindt de 'Feestelijke teruggave van Gezelles Woordentas' plaats. Na zijn dood liet Gezelle een verzameling van 150.000 à 200.000 briefjes na met typisch Vlaamse woorden. Deze collectie werd bijna 40 jaar geleden uitgeleend aan het Instituut voor Nederlandse Lexicografie in Leiden, dat volop bezig was met de samenstelling van het Woordenboek der Nederlandse taal (WNT). Nu het grootste woordenboek ter wereld is afgewerkt, komt de 'woordentas' terug naar Brugge! (AB)

Informatie bij het Gezellesecretariaat 050/49.07.62.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234