Donderdag 25/02/2021

Gezelfmoord door het vaderland

Blackwelder wurgde een medegevangene om zijn levenslange straf niet te hoeven uitzitten en de doodstraf te krijgen

John Blackwelder

1955-2004

De Florida State Prison in Starke, woensdagavond, dertien over zes oostelijke tijd. De gevangenisdokters verklaren de 49-jarige John Blackwelder dood na een chemische injectie die hem enkele minuten eerder toegediend is. Helemaal volgens zijn persoonlijke wilsbeschikking was Blackwelder tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op Raymond Wigley, vier jaar geleden. Blackwelder, die levenslang gekregen had voor een reeks seksueel getinte misdaden, wurgde zijn lotgenoot Wigley om zijn celstraf niet langer te hoeven uitzitten. Missie geslaagd.

Blackwelder had zijn eerste vonnis, onvoorwaardelijk levenslang, in 1998 te horen gekregen. Hij was schuldig bevonden aan de moord op een tienjarige jongen, een misdaad die hij altijd is blijven ontkennen. Sindsdien had Blackwelder op gezette tijden laten weten dat hij dood wou. Alleen, zelfmoord lukte hem niet. Hij wou liever door zijn vaderland geëxecuteerd worden. Om die reden besloot hij met voorbedachten rade een celgenoot om te brengen en vervolgens schuldig te pleiten in de hoop zo de doodstraf te krijgen.

Zelf had Blackwelders slachtoffer in 1983 de 47-jarige Adella Simmons omgebracht. Hij had ze eerst verkracht en gemarteld, en was daarna tot levenslange celstraf veroordeeld. "Het is jammer voor hem", zei Blackwelder in een kranteninterview. "Maar om te krijgen wat ik wou, moest ik Wigley de dood wel insturen." De feiten vonden plaats in Wigleys cel, waar Blackwelder door een smoesje over seks binnengeraakt was. Hij bond Wigley vast op bed, had geen oren naar diens smeekbeden en ging tot de wurging over.

Tijdens de hoorzittingen vertelde Blackwelder de rechter dat, als hij opnieuw tot een gevangenisstraf veroordeeld werd, hij "zoveel moorden als nodig zou plegen" om toch maar op death row, de dodengang, terecht te komen. "Ik zit voor de rest van mijn dagen in de cel, ik kan er niet uit. Hier ben ik niets, ik kan er niet mee om."

Eigenlijk was Blackwelders terechtstelling een dag eerder gepland: niet vorige woensdag 26 mei, maar dinsdag, de 25ste, precies 25 jaar na de herinvoering van de doodstraf door de staat Florida. Op 25 mei 1979 immers was het dat Florida ene John Spenkelink de hemel instuurde, nadat het Hooggerechtshof het verbod op de doodstraf had opgeheven. Sindsdien hebben de bevoegde instanties in de Sunshine State alweer 59 individuen geïnjecteerd of geëlektrokuteerd.

Dat Blackwelders dood verdaagd werd, kwam doordat een medegevangene, een zekere William Demler, te elfder ure kwam vertellen dat niet Blackwelder maar een andere bajesklant Wigley had vermoord. De zaak werd onderzocht, maar het gerecht vond niets dat erop wees dat Blackwelder onschuldig was. "Tot mijn voldoening was de nieuwe beschuldiging vals", becommentarieerde gouverneur Jeb Bush, broer van. Bush had zich naar eigen zeggen overuren getroost had om de zaak-Blackwelder tijdig af te handelen.

Tegenstanders van de doodstraf vrezen echter dat het gerecht een hoogst problematisch precedent heeft geschapen. Want wat als andere tot levenslang veroordeelde gevangenen Blackwelder gaan na-apen? "De boodschap die tot levenslange celstraf veroordeelde misdadigers nu krijgen, is dat het volstaat een medegevangene te vermoorden om door de staat bij hun zelfmoord geassisteerd te worden", reageerde Abe Bonowitz van de burgerrechtengroep Floridians for Alternatives to the Death Penalty tegenover het persagentschap Reuters.

Blackwelders verhaal is op zijn zachtst gezegd apart. Toch is hij lang de eerste niet in Florida die zich vrijwillig voor terechtstelling aandient. Onder anderen de seriemoordenaar Aileen Wournos en de beruchte antiabortusactivist Paul Hill verzaakten bewust aan hun beroepsmogelijkheden en herroepingsrechten om de dood sneller tegemoet te kunnen treden.

Sinds de doodstraf in 1976 weer mogelijk gemaakt werd, hebben in de VS 911 executies plaatsgevonden. Met 322 spant de staat Texas de kroon.

Lode Delputte

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234