Maandag 24/02/2020

Interview

‘Gewoon absurd’: harde knip tussen bachelor en master stuit op onbegrip bij Gentse Studentenraad

Beeld photo_news

Als het van de komende Vlaamse regering afhangt, zullen studenten niet aan hun master kunnen beginnen zolang ze hun bachelor nog niet hebben afgerond. Die zogenoemde harde knip moet de doorgeschoten flexibilisering aanpakken en ervoor zorgen dat studenten sneller hun diploma behalen. Maar volgens de Gentse Studentenraad is dat ‘een absurde maatregel’, zegt Nathan Steyaert.

‘UGent opent academiejaar’,  met die posters heet de Gentse universiteit aan het begin van het academiejaar haar studenten welkom in de stad. Sinds vandaag hangt de Gentse binnenstad echter ook vol met andere posters, met dezelfde opmaak maar een andere boodschap: ‘Harde knip sluit academiejaar’. De posteractie is een initiatief van de Gentse Studentenraad. “Op de vergadering tussen alle facultaire studentenraden en -vertegenwoordigers hebben de zowat veertig vertegenwoordigers zich geuit als felle tegenstanders van de harde knip”, zegt Steyaert. “Dus zijn we direct met een campagne gestart. Daarnaast veranderen veel studenten hun onlineprofielfoto. We proberen zoveel mogelijk duidelijk te maken dat de publieke opinie onder studenten tegen de harde knip is.”

In een persmededeling noemen jullie die maatregel ‘absurd’. Waarom?

“De redenering achter de maatregel is absurd. Vroeger was er geen flexibiliteit bij het studeren (studenten konden nog geen vakken ‘meenemen’ naar een ander jaar, PG) en zouden er meer studenten geslaagd zijn. Nu is er meer flexibiliteit en zouden er minder studenten slagen binnen de voorziene tijd. Maar dat is veel te kort door de bocht.

“Volgens ons zijn er net een pak andere oorzaken voor die langere studieduur. Zo loopt de overgang van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs veel stroever dan vroeger, de studentenpopulatie is veranderd... Maar eigenlijk weet niemand zeker wat de exacte oorzaak is. Dat moet beter onderzocht worden.”

Beeld Lennaert Van Den Bossche

Nochtans zijn de rectoren het er haast allemaal over eens dat de flexibilisering te ver is doorgeschoten.

“Daar ben ik niet mee akkoord. Volgens ons is het net een positieve zaak voor studenten. Bijvoorbeeld door ons de mogelijkheid te geven een vak mee te nemen naar het volgende jaar in plaats van een heel jaar over te moeten doen.”

Welke maatregelen dringen zich dan wel op?

“Zoals gezegd verloopt de overgang van het secundair vrij stroef. Veel studenten weten niet hoe ze moeten beginnen met studeren en falen daarom. Het zou mooi zijn mocht er meer hulp kunnen komen om hen te begeleiden. Hetzelfde geldt voor het mentale welzijn bij studenten: daar is nu veel te weinig aandacht voor.”

Uiteraard gaat het nog maar om een aangekondigde maatregel in een regeerakkoord. Waarom nu al het protest en niet wachten tot de concrete uitwerking ervan wordt onderhandeld?

“Wat nu in het regeerakkoord staat, is toch al vrij concreet. Je moet je bachelor afgerond hebben voor je aan de master kan beginnen. Het is wel mogelijk om uitzonderingen aan te vragen. Indien je nog minder dan 30 studiepunten in de bachelor af te ronden hebt, daar geen essentiële vakken tussen zitten en je geslaagd bent voor je bachelorproef.

“Ik begrijp wel dat er nog over gediscussieerd zal worden als het decreet wordt opgesteld, maar deze tekst laat niet echt veel ruimte meer voor veranderingen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234