Donderdag 25/02/2021

Gewone mensen maken het nieuws

Omdat Panorama er niet meer in slaagt om een breed publiek te 'bespelen', verdwijnt dit monument van de Vlaamse televisie eind augustus van het TV 1-scherm. In de plaats komt het gloednieuwe actualiteitenmagazine Koppen, dat nog bitter weinig gelijkenissen vertoont met zijn illustere voorganger. 'Coach' Dirk Tieleman en zijn bende jonge reporters willen de nieuwsfeiten voortaan vanuit een menselijke invalshoek verslaan. Dus portretteren zij alleen 'gewone mensen' die met de actuele gebeurtenissen geconfronteerd worden. Met die nieuwe aanpak wil TV 1 niet alleen zijn informatieopdracht beter invullen maar tegelijk ook de concurrentie counteren. Want niet toevallig wordt Koppen op dinsdag uitgezonden, totnogtoe de avond van Telefacts.

Het afscheid van Panorama is maar tijdelijk. Hoofdredacteur Leo Hellemans maakt zich sterk dat het programma in december terugkomt, zij het niet op TV 1 maar op Canvas. Tegelijk maakt Panorama-gezicht William Van Laeken dan de overstap naar het tweede VRT-net. Panorama van TV 1 afvoeren vindt de hoofdredacteur een logische en onvermijdelijke beslissing. Uit onderzoek is immers gebleken dat het programma geen TV 1-publiek maar wel hoofdzakelijk Canvas-kijkers aanspreekt. Nieuws en informatie brengen blijft echter ook voor TV 1 de belangrijkste opdracht. Dus moest deze zender op zoek naar een nieuw actualiteitenprogramma dat zich net als het hele net op een breed publiek richt. Maar Hellemans wilde wel een "journalistiek sterk" project en dus "geen emo-tv" ("of toch niet te veel".

Zonder afbreuk te doen aan de verdiensten van de mensen van Panorama, die jarenlang het beste van zichzelf gegeven hebben, vond Leo Hellemans dat deze opdracht het best kon gerealiseerd worden door een heel nieuwe ploeg met vooral jonge mensen. Omdat zo'n journalistiek project echter ook ervaring vereist, kwam Hellemans bijna vanzelfsprekend bij TerZake terecht. Ex-TerZake-anker Dirk Tieleman wordt als het ware de 'coach' van de nieuwe jonge ploeg, die bestaat uit Björn Soenens, Lies Martens, Bob Vermeir en Elly Vervloet. Deze 'koppen' worden ook nadrukkelijk uitgespeeld in de generiek. Naast deze vaste kern wordt er ook gewerkt met enkele jonge en beloftevolle freelancers, zoals Désiré Naessens en Michel Peremans.

De bijna zestigjarige projectleider Dirk Tieleman legt er de nadruk op dat Koppen een actualiteitenprogramma is en niet het zoveelste human interest-magazine. Maar die actualiteit wordt dan wel bekeken door de ogen van 'gewone mensen'. Is het geen human interest, dan is het wel nieuws met een human approach. De proefaflevering, die weliswaar in juni werd gemaakt en dus qua nieuwswaarde achterhaald is, maakt een en ander duidelijk. Op het moment dat de varkenskwekerijen door de dioxinecrisis geblokkeerd zijn, gaat de reporter met een veearts op stap die de problemen van de gewone boer door en door kent. Dirk Tieleman heeft nog een ander voorbeeld: "Als een kind wordt doodgebeten door een hond, registreert onze reporter gedurende enkele dagen in een kennel het komen en gaan van mensen en honden. Hij of zij praat met de uitbater of uitbaatster, met hondenliefhebbers en met mensen die hun honden kwijt willen."

Elke week zal Koppen twee reportages van dit allooi brengen. Die worden tijdens het weekeinde gedraaid en door de reporters zelf ingeleid. Maar daarnaast wil het programma in de rubriek Hals over kop ook elke week uitpakken met een rechtstreeks verslag van een brandend actuele gebeurtenis. "Als Frank Vandenbroucke op een dinsdag bekent dat hij verboden producten heeft gebruikt, dan brengen twee reporters daarvan rechtstreeks verslag uit vanuit het ouderlijk café van de renner. Zij praten met de renner zelf, zijn supporters en een verzorger of sportarts", zo geeft Tieleman als voorbeeld.

Ongetwijfeld een schitterend voorbeeld, maar wat doet Koppen op een nieuwsarme dinsdag? Een item uit het journaal of TerZake herkauwen of verder uitmelken? Tieleman beseft dat het geen gemakkelijke opdracht wordt. Maar hij gelooft erin. "De nieuwsdienst slaagt erin om elke dag een boeiend journaal te maken en TerZake brengt elke dag interessante duiding, dus waarom zouden wij er niet in slagen om eens in de week uit het nieuws van de dag een boeiend rechtstreeks verslag te maken?", aldus Tieleman. Meer: "Hals over kop moet hét speerpunt van het programma worden. Panorama kreeg wel eens het verwijt een 'belegen' programma te zijn. Wij willen mee aan de spits van het nieuws staan. Door de kijkers mee te nemen tot in het hart van de gebeurtenissen willen wij bewijzen dat we een wakkere ploeg zijn." Tieleman hoopt dat de kijkers na verloop van tijd zich elke dinsdag zullen afvragen: waar zou Hals over Kop vanavond zitten?

'Coach' Dirk Tieleman neemt ook zelf een rubriek voor zijn rekening: Kopstuk. Hierin stelt hij prangende vragen aan 'een Kop in de Kijker'. Dat zou kunnen geweest zijn: Vanessa Chinitor die naar het Songfestival gaat, priester Borremans die uit de pastorie van Tienen wordt gezet, professor/kok Herwig Van Hove over dioxine in ons voedsel... Elke week is er in Kopstoot ook plaats voor reacties van de kijkers en in Kopstem voor de quote van de week. Koppen concentreert zich hoofdzakelijk op Vlaanderen, ook al worden buitenlandse items ook niet helemaal uitgesloten. De dood van John Kennedy jr. of de opdracht van rijkswachtcommandant Joan Dewinne in Kosovo zouden Koppen wel halen.

(LB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234