Dinsdag 24/11/2020

Brussel herleeft

'Gewone leven' hervat

Een soldaat houdt de wacht in de Brusselse ZuidstraatBeeld © bob van mol / getty images

Bruxelles s'éveille: de regering opent vandaag opnieuw de scholen en metro in de hoofdstad. Ondanks de dreiging van een aanslag moet het normale leven hervatten. De politie en het leger worden opgetrommeld om de veiligheid te verzekeren. Wat staat Brussel te wachten?

1 Scholen

De regering zet vandaag 288 extra agenten in om scholen te bewaken. Die worden aangeleverd door de federale en lokale politie, vanuit zones in heel het land. Samen met hun Brusselse collega's moeten ze 'zichtbaar patrouilleren' aan de scholen.

Er is geen algemene regel voor de verdeling van de agenten. Er is school per school bekeken hoe de veiligheid het best kan worden gegarandeerd. Alleen aan heel drukke scholen in Molenbeek, Koekelberg en Laken zullen er agenten dicht bij de ingang staan.

Kleine scholen krijgen geen aparte agenten, maar moeten allicht een patrouille delen. Zeker als ze in dezelfde wijk liggen.

Er zal dus niet voor elke school de hele dag een agent de wacht houden. Er wordt ook aan de leerkrachten gevraagd om waakzaam te zijn aan de ingang. Identiteitscontroles zijn niet gepland, er komen ook geen fouilles of metaaldetectoren aan de poort.

Vergeet niet: er is eigenlijk geen concrete terreurdreiging tegen scholen. Die indruk is misschien gewekt in de voorbije dagen, in de stroom van de gebeurtenissen, maar de beslissing om de scholen te sluiten was vooral ingegeven door het feit dat de beveiliging ervan zo complex is.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA): "Ik weet dat sommige mensen liever dinsdag al de scholen hadden geopend. Ik ook. Maar door nog een dag langer te wachten, kunnen we de veiligheid beter garanderen. We leveren nu de mensen die Brussel heeft gevraagd."

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) is tevreden. "De scholen kunnen veilig heropenen", laat hij via zijn woordvoerder weten.

In Brussel zijn er meer dan 700 scholen, die samen 310.000 leerlingen tellen. De directies hebben een aantal aanbevelingen gekregen om de veiligheid te verhogen. De poort moet overdag dicht, kinderen mogen 's middags niet naar buiten, er moeten evacuatieplannen zijn en de directie is gevraagd iemand aan te duiden die als veiligheidscoördinator werkt en een rechtstreekse lijn heeft met de lokale politie.

Franstalig onderwijsminister Joëlle Milquet (cdH) heeft ook voorgesteld om een saferoom te voorzien, waar leerkrachten en leerlingen kunnen schuilen bij een eventuele aanslag. Maar ze lijkt alleen te staan met dat voorstel. Haar collega's vinden dit een overdreven ingreep. (zie pagina 5)

Er wordt ook niet aan gedacht om soldaten te laten bijspringen aan scholen. Dat zou leerlingen angst aanjagen, klinkt het.

Ook de universiteiten en hogescholen gaan vandaag weer open. De politie zal zowel rond als op de campussen patrouilleren. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) zorgt zelf voor extra bewaking. Ze heeft ook een speciaal informatienummer ingesteld voor studenten en medewerkers.

Beeld © bob van mol / getty images

2 Metro

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB houdt al twee dagen alle 69 metro- en premetrostations dicht. Om het leven in de hoofdstad opnieuw op gang te brengen, is het essentieel dat de metro opnieuw rijdt. Dagelijks maken meer dan 300.000 reizigers er gebruik van.

Om pendelaars veilig naar hun werk te krijgen, worden er 200 extra soldaten opgetrommeld. Zij zullen de ingangen en perrons van de metro bewaken, maar mogen niet op de treinstellen zelf stappen. Dat staat zo in het protocol over de inzet van militairen, opgesteld na de verijdelde aanslagen in Verviers. De MIVB maakt ook gebruik van privébewaking en de spoorwegpolitie zet de komende dagen alle mogelijke manschappen in.

De terreurdreiging eist zware inspanningen van het leger. Momenteel worden al zowat 400 militairen in Brussel ingezet voor de bewaking van plaatsen die kunnen worden geviseerd door terroristen, zoals de Europese instellingen, ambassades, monumenten en winkelstraten.

"De situatie is niet gemakkelijk, maar het lukt", verzekert Tony Langone, de woordvoerder van defensieminister Steven Vandeput (N-VA). Zijn alle militairen in Brussel nog wel geschikt voor dit werk? "Ze hebben allemaal de juiste training en uitrusting. Anders zouden we hen daar nooit zetten."

Niet alle stations gaan vanochtend onmiddellijk weer open. Dat zou te veel mankracht vragen. Concreet rijden er geen metro's in de buitenwijken en de stations Beurs, Anneessens en Lemonnier worden niet bediend. Meer details staan op de website van de MIVB.

Omdat de Brusselse scholen gesloten waren, voerde De Lijn geen schoolritten uit naar de hoofdstad. Die ritten hervatten vandaag, maar er kunnen nog altijd vertragingen optreden of bussen afgelast zijn. Zowat 15 procent van de chauffeurs ziet het niet zitten om Brussel in te rijden.

3 Evenementen

De regering wil grote evenementen in Brussel zo veel mogelijk beperken, allicht tot maandag. In tegenstelling tot scholen worden die namelijk wel rechtstreeks geviseerd door terroristen. De deuren van veel cultuurhuizen blijven daarom nog dicht.

Bij de AB bijvoorbeeld. "We bekijken de situatie van dag tot dag", zegt woordvoerder Kevin McMullan. Dat geldt voor de meeste grote zalen. Ook in de Botanique gaan vandaag nog geen concerten door. "Zolang het dreigingsniveau op 4 blijft, organiseren we geen shows", klinkt het. "Mocht het niveau voor maandag worden verlaagd, dan zullen we bekijken welke veiligheidsmaatregelen mogelijk zijn."

De Beursschouwburg blijft eveneens dicht. Vandaag en morgen zullen er geen concerten doorgaan. "De stad Brussel heeft ons geadviseerd te volgen wat de scholen en het openbaar vervoer doen, maar er werd ook meteen bij vermeld dat de stad onze veiligheid niet kan garanderen", zegt persverantwoordelijke Yasmina Boudia. Zalen die wel openen doen dat op eigen risico.

De kerstmarkt, die deze vrijdag van start moet gaan op onder andere de Vismarkt, zal voorlopig wel doorgaan. "De opbouw is bezig, maar het is in hoog beraad", laat Joke Ral, persverantwoordelijke van Brussels schepen van Toerisme Philippe Close (PS) weten.

Op basis van de raad van het OCAD en de politie zal er morgenvoormiddag tijdens het schepencollege een beslissing worden genomen. Maar als de markt zoals gepland opengaat, dan zal het sowieso met heel strenge veiligheidsmaatregelen en veel politie zijn.

Een aantal musea, zoals het Museum voor Natuurwetenschappen, kondigt aan dat ze tot vrijdag dicht blijven. Tal van kleinere cinema's en concertzaaltjes zijn al weer overgegaan tot de orde van de dag. Ze zijn terug te vinden op de Facebook-pagina 'Sorry we're open'.

Gisteravond kwam ook nog het nieuws dat zolang het dreigingsniveau voor Brussel op 4 blijft, verschillende gerechtsgebouwen op en rond het Poelaertplein gesloten zullen blijven. Alleen het grote justitiepaleis en het Portalis-gebouw, waar onder meer het Brusselse parket en de jeugdrechtbanken huizen, zijn toegankelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234