Maandag 28/11/2022

‘Gewone’ griep overtreft varkensgriep

BRUSSEL

Vooral in West- en Oost-Vlaanderen waren de huisartsen met weekenddienst druk in de weer, zo blijkt uit een rondvraag van De Morgen.

Afgelopen week werden volgens het griepcommissariaat Influenza ruim 41.000 nieuwe gevallen van varkensgriep genoteerd. Twee personen overleefden de ziekte niet. Het Nederlandse overheidsinstituut voor Volksgezondheid RIVM meldde op haar beurt dat de afgelopen week vier Nederlanders zijn overleden aan de gevolgen van varkensgriep, onder wie kinderen van zes en elf jaar.Gevolg van deze onheilspellende berichten is dat bezorgde ouders massaal naar de telefoon grijpen om zich bij hun huisarts te informeren. Daarenboven zorgde een eerste winterpiek voor een opvallend drukke weekenddienst, zo blijkt uit een telefonische rondvraag van De Morgen. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen waren de dienstdoende huisartsen druk in de weer. “Het is al de hele maand druk, maar dit weekend sprong er echt wel bovenuit”, klinkt het bij de wachtdienst van stad Kortrijk. “Zaterdag kon onze nachtwacht pas om 6.30 uur ’s morgens gaan slapen.” Net als in Kortrijk ging het in Brugge in het merendeel van de gevallen om gewone griepslachtoffers. “De meeste bellers maken melding van de typische griepsymptomen”, klinkt het in Brugge. “Koorts, hoesten, infectie op de luchtwegen, keelpijn. De eerste winterprik valt dit jaar blijkbaar wat vroeger dan andere jaren. Maar er is zeker geen sprake van overbelasting door de varkensgriep. Dat is je reinste paniekzaaierij. We merken weinig nieuwe gevallen van varkensgriep.” Hetzelfde geluid valt te horen aan de andere kant van het land, bij de wachtdienst van Hasselt. “Het is dit weekend heel druk. We hadden ongeveer 100 oproepen per dag, en bijna allemaal ging het om griepslachtoffers”, klinkt het. “De mensen zijn ongerust na alle berichten over de varkensgriep, vandaar allicht het grote aantal oproepen. Er is de laatste maanden zo veel publiciteit geweest rond die varkensgriep, dat de mensen in paniek zijn. Uiteindelijk is het ook maar een griep als een andere.”

Geen paniek zaaien

Ook in Sint-Niklaas worden de alarmerende berichten over de opmars van de varkensgriep getemperd. “Vooral zaterdag was het erg druk”, klinkt het bij dokter Jan Symons. “In ongeveer 60 procent van de gevallen gaat het om griep. Maar varkensgriep kan niet zomaar vastgesteld worden. De mensen denken snel dat ze de ziekte hebben, maar daarom is dat nog niet zo. Laat het paniek zaaien maar voor wat het is.”Ook in Gent werden de huisartsen dit weekend druk geconsulteerd. “Ongeveer één op de zeven consulten toont een geval van varkensgriep ”, zegt dokter Sara Debaere uit Gent. Zij erkent de opmars van de varkensgriep dus wel. “Als mensen nu griepsymptomen vertonen, is de kans groot dat het om varkensgriep gaat. De gewone seizoensgriep volgt immers normaal pas later, in december en januari. Maar er wordt niet meer standaard getest op varkensgriep, enkel bij de risicogroepen wordt de aangepaste behandeling gehanteerd. Honderd procent zekerheid over de soort griep heb je dus meestal niet.”Momenteel heeft ongeveer 0,7 procent van de Belgische bevolking de varkensgriep, of A/H1N1, gehad. De verwachting van het griepcommissariaat Influenza is dat 20 tot 30 procent besmet zal raken. Het aantal doden staat tot nu toe op zeven. Sinds vorige week bevindt ons land zich in de eerste epidemische fase, met als gevolg dat op zaterdag 7 november de tweede fase van de vaccinatiecampagne van start gaat (zie kader). Hierbij worden onder meer de thuisverplegers en apothekers ingeënt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234