Maandag 25/01/2021

Gewezen TVM-ploegleider Cees Priem voor de rechter

Brussel / Reims

Eigen berichtgeving

Tony Landuyt

In afwachting van de juiste schadebepaling door een deskundige van het parket werd Cees Priem vorige maand door de rechtbank van Tongeren voorlopig veroordeeld tot anderhalf miljoen schadevergoeding voor het toebrengen van onvrijwillige slagen en verwondingen aan Scott Sunderland, die hij in de Amstel Gold Race 1998 van de fiets had gereden. Vandaag staat Priem opnieuw terecht. Samen met de Russische arts Andrei Michailov en ex-verzorger Jan Moors moet de gewezen ploegleider van TVM - Farm Frites zich voor de rechtbank in Reims verantwoorden voor 104 ampullen van het verboden middel epo, die in maart 1998 door de Franse politie werden teruggevonden in een teamwagen. Een uitspraak wordt begin juni verwacht.

De zaak-TVM is een verlengstuk van de ophefmakende Festina-affaire, totnogtoe het grootste dopingproces uit de geschiedenis van de wielersport. In november vorig jaar liepen de beschuldigden van Festina-affaire allen voorwaardelijke gevangenisstraffen en zware geldboetes op. De kans dat ook Priem, Michailov en Moors er met soortgelijke straffen vanaf komen, is vrij reëel. Hoewel, met de Franse justitie weet je maar nooit.

De drie hebben al een behoorlijke straf uitgezeten. Na 135 dagen gedwongen verblijf in Frankrijk - eerst in de cel, nadien in een hotel in Epernay waar zij zich al die tijd ter beschikking moesten houden van het Franse gerecht - mochten Priem en Moors weer naar Nederland terugkeren en kwam er ook een einde aan de lijdensweg van Michailov, die de verantwoordelijkheid voor het bezit van epo op zich had genomen. Hij had al die tijd doorgebracht in de gevangenis van Reims.

De Franse justitie had zich maanden daarvoor hardnekkig vastgebeten in de dopingaffaire rond de Nederlandse ploeg, die onmiddellijk na de Festina-affaire in de Tour '98 uitbrak. Op 9 maart 1998 trof de Franse politie bij een routinecontrole in de buurt van Reims 104 ampullen epo aan in een uit de Ronde van Murcia terugkerende wagen van TVM - Farm Frites. Vier maanden later, als verlengstuk van de Festina-affaire, werd de zaak in de openbaarheid gebracht door de Franse krant Aujourd'hui. Vijf dagen later werden ploegleider Priem en teamarts Michailov in Pamiers aangehouden. Nog eens vijf dagen later, nadat de TVM-renners in Albertville aan een uitgebreid medisch onderzoek waren onderworpen, moest ook verzorger Moors de gevangenis in.

De drie hebben altijd ontkend dat de vondst van het verboden epo met een dopingnetwerk te maken had. Het epo-transport zou bestemd zijn geweest voor een kinderziekenhuis in Moskou, waarmee Michailov contacten onderhield. Uit de medische onderzoeken van de renners bleek dat bij twee sporen van cannabis en amfetamines waren teruggevonden. Het vermeende gebruik van epo, anabolica en cortocoïden werd altijd ontkend door TVM-advocaat Van Mierlo.

Vanaf vandaag staan de drie beschuldigden terecht en moet het proces meer klaarheid brengen over deze affaire. Priem en Michailov zitten nog steeds in de wielersport. Priem zorgt nu voor neutrale materiaalwagens in wedstrijden, nadat hij tevergeefs een nieuwe ploeg met Peter Van Petegem probeerde op te starten. Michailov is nog altijd aan de slag als ploegarts, nu van Collstrop-Palmans. Alleen Moors heeft zich teruggetrokken. Hij vindt geen werk meer in het milieu en leeft tegenwoordig van werklozensteun.

In Reims begint vandaag dopingproces TVM-wielerploeg

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234