Maandag 18/10/2021

Gewezen prinselijk adviseur heeft geen zin om zondebok te spelen

BRUSSEL l De nieuwe en ophefmakende beschuldigingen aan het adres van prins Laurent zijn afkomstig van kolonel Noël Vaessen (54), een gepensioneerde zeemachtofficier.

Vaessen was van 1993 tot 1999 persoonlijk adviseur van de prins en tevens bestuurder van de Stichting Prins Laurent voor het welzijn van huisdieren en wilde dieren.

Vaessen heeft zeer goede redenen om uit de biecht te klappen. Begin deze maand stapte hij zelf naar de pers met informatie over het proces dat kort daarna van start ging voor de correctionele rechtbank van Hasselt, waar vier militairen en acht Limburgse bedrijfsleiders terechtstaan wegens verduistering van in totaal 2,2 miljoen euro ten nadele van de Belgische zeemacht. Bijna driehonderd valse facturen en bestelbons heeft het Hasseltse gerecht ontdekt, opgesteld tussen 1996 en 2000 door firma's en zelfstandigen en gericht aan de aankoopdienst van de zeemacht. De leveringen of prestaties hadden evenwel nooit plaats, terwijl de fictieve facturen wel goedgekeurd en betaald werden. Een deel van het verduisterde geld, zo'n 175.000 euro, werd gebruikt voor de inrichting van Villa Clémentine in Tervuren, de woning van prins Laurent.

"De top van het Belgische leger was op de hoogte van een systeem om prins Laurent via de marine te steunen", verklaarde Vaessen. "De prins was zelf vragende partij om geholpen te worden bij de inrichting en het onderhoud van zijn villa en de uitbouw van zijn dierenklinieken. Hij had onvoldoende geld om het allemaal zelf te betalen."

De jongste zoon van koning Albert moest destijds leven van 75.000 frank per maand, die hij kreeg van zijn ouders. "Met zo'n bedrag is het onmogelijk om een prinselijk leven te leiden", stelt Vaessen. "Een aantal toenmalige topmensen zoals voormalig stafchef van de krijgsmacht Willy Herteleer, gewezen Belgacombaas Bessel Kok en Alfons Verplaetse, toenmalig gouverneur van de Nationale Bank, beslisten prins Laurent materieel en financieel te steunen."

De twaalf beschuldigden, voor wie het proces pas in januari ten gronde begint, moeten zich verantwoorden voor schriftvervalsing, verduistering ten nadele van de Belgische staat en deelneming aan een criminele organisatie. De verdedigingstactiek van Vaessen is duidelijk: hij weigert de rol van zondebok te spelen en probeert daarom zoveel mogelijk hooggeplaatsten mee in de afgrond te trekken. Vaessen beweert dat prins Laurent wel degelijk op de hoogte was van de frauduleuze afkomst van het geld waarmee de officieren hem hielpen bij de inrichting van zijn villa.

Het is echter de beslissing geweest van het parket in Hasselt om de prins niet te ondervragen, laat staan in beschuldiging te stellen. Hij blijft dus buiten schot. Met nieuwe beschuldigingen aan het adres van de prins, dit keer over zijn betrokkenheid bij een mislukt turbineproject, steekt Vaessen nog een tandje bij. Volgens hem was er in het begin van het onderzoek sprake van een fraude van 16 miljoen frank. Slechts zes of zeven miljoen werd geïnvesteerd in villa Clémentine. De overige 10 miljoen zijn volgens Vaessen in het turbineproject gepompt, maar ook dat luik "wil het gerecht niet grondig onderzoeken".

(GT)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234