Dinsdag 18/01/2022

Gewezen adviseur prins Laurent, riskeert drie jaar cel

HASSELT l Aannemer Marc Luypaerts is kop van Jut in het veelbesproken proces over fraude met marinegelden. De Hasseltse procureur bestempelt hem als de spil van een crimineel fraudenetwerk en eist vier jaar cel voor de voormalige legeronderofficier. Een bijzonder strijdvaardige Noël Vaessen, de gewezen adviseur van prins Laurent, riskeert een gevangenisstraf van drie jaar.

door jeroen verelst

Hasselt, the day after. Geen prins Laurent meer op het getuigenbankje, en dus ook een pak minder animo voor het requisitoir van de openbaar aanklager. De bal ligt nu in het kamp van de verdediging.

Aannemer Luypaerts riskeert de zwaarste straf in het marinefraudeproces: vier jaar cel, een boete van 5.000 euro en een beroepsverbod van tien jaar. Bovendien is tegen zijn bedrijf LKT Light Solution nog eens een geldstraf van 50.000 euro gevorderd. Zijn ex-vrouw Lut Kleutghen riskeert één jaar cel. De Hasseltse procureur Erwin Steyls beschouwt Luypaerts als de leider van het fraudesysteem bij de marine, waarbij in totaal meer dan 2 miljoen euro werd verduisterd.

Christophe Bielen, de advocaat van Luypaerts, ging gisteren meteen in de tegenaanval. "Ik had gehoopt dat de procureur meer uitleg zou verschaffen over de vermeende leidersrol van mijn cliënt, maar die heb ik niet gekregen. Luypaerts was geen leider. Kan ook niet, het fraudesysteem kan onmogelijk door hem gecreëerd zijn."

De advocaat van Luypaerts argumenteert dat de aannemer, ondanks zijn verleden als onderofficier en zijn uitstekende contacten bij de aankoopdienst van het leger, alleen maar klusjes kon doen en facturen kon indienen omdat het marinepersoneel dat samen met hem terechtstaat daarom verzocht. De strafvorderingen tarten volgens Bielen dan ook alle logica. "Tegen Luypaerts wordt een zwaardere straf geëist dan tegen de mensen die het fraudesysteem hebben opgezet."

Bielen verwijst naar de drie militairen op het beschuldigdenbankje, die volgens de procureur lid waren van een criminele organisatie en zich persoonlijk verrijkt hebben dankzij de miljoenenfraude. An Vanden Abeele, bediende bij de aankoopdienst van het leger, bleef gisteren grotendeels buiten schot. De procureur eiste enkel een principiële bestraffing en de ontneming van haar graag als adjudant. Kapitein Johan Claeys riskeert drie jaar cel, een boete van 3.750 euro en een ontzetting uit zijn ambt.

Die laatste straf is geen bedreiging meer voor gewezen zeemachtofficier Noël Vaessen, maar daarnaast hangt ook de gewezen adviseur van prins Laurent een gevangenisstraf van drie jaar cel boven het hoofd. Vaessen bijt fel van zich af en blijft resoluut zijn onschuld uitschreeuwen. "Die vordering van drie jaar maakt geen verschil, ik ga voor de vrijspraak. Ik ben onschuldig."

De advocaat van Vaessen verbaast zich over de vordering van de openbaar aanklager. "De geëiste straf valt nog mee, we hadden rekening gehouden met erger. Maar het is onbegrijpelijk dat de hele rechtszaak blijkbaar volledig aan de procureur voorbij is gegaan. Twee dagen lang is er bijzonder gedetailleerd gedebatteerd, militairen zijn komen getuigen dat het aankoopsysteem bij de marine bijzonder ondoorzichtig was, dat niemand er echt aan uit kon. Daar was echter niets van te merken in het requisitoir van de procureur. Het leek alsof hij zijn tekst al vier maanden geleden geschreven had."

Vrijdag komt de burgerlijke partij (het ministerie van Defensie) aan het woord. Na het weekend is het de beurt aan de verdediging.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234