Maandag 29/11/2021

'Geweldschool is crimineel voorstel'

Een school waar enkel leerlingen met een zwak voor geweld op de banken zitten, is volgens Franstalige minister van Secundair Onderwijs Pierre Hazette (MR) een must. Terwijl hij zijn 'herscholingsinrichting' wil afronden tegen september 2003 blijven zijn politieke collega's hevig protesteren. Twee experts sluiten zich daarbij aan.

Brussel

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

Nadat midden november in twee Brusselse scholen leerlingen amok maakten en daarbij geweld gebruikten, besloot Hazette om van een school voor gewelddadige jongeren een prioriteit te maken. Bedoeling is jongeren uit het secundair onderwijs die geschorst zijn omdat ze zich op school overgaven aan geweld naar een 'herscholingsinrichting' te sturen. Hazette denkt aan klassen met drie leerkrachten en aan een integratiewerker die op het einde van het schooljaar komt uitmaken of een leerling opnieuw naar een reguliere school mag gaan.

Op die manier wil de minister het stijgende aantal gewelddadige incidenten op scholen inperken. In de Franse Gemeenschap schorst een secundaire school per jaar gemiddeld twee leerlingen wegens geweld. Daarbij valt wel op te merken dat het geweld vooral of bijna exclusief in bepaalde scholen voorkomt.

Hazette motiveert zijn plan door te wijzen op het negatieve klimaat dat sommige leerlingen in scholen zouden veroorzaken. De herscholingsinrichting "laat scholen toe te vermijden dat hun klimaat verziekt wordt door de ongunstige komst van leerlingen die ergens anders al van school gestuurd zijn", aldus de minister in La Libre Belgique.

En Hazette zet er vaart achter. Hij bezocht met zijn medewerkers al enkele scholen in het Brusselse waar mogelijk plaats is voor de herscholingsinrichting. Hazette denkt aan een eerste versie in Brussel voor ongeveer vijftig 'probleemleerlingen' en houdt plannen open voor mogelijke opvolgers in Luik en Henegouwen.

In de Franse Gemeenschapsregering is over dit gevoelige voorstel nog geen enkel debat gevoerd. Door zijn speciale school onder te brengen in een bestaande school wil Hazette bovendien de verplichting van een gemeenschappelijke goedkeuring ontwijken.

Maar het is vooral wat de inhoud betreft dat Hazettes plan de wind van voren krijgt. Zijn collega Jean-Marc Nollet (Ecolo), bevoegd voor lager onderwijs, is er radicaal tegen omdat zo'n school "alleen maar een getto zou creëren". Ook Rudy Demotte (PS), minister van Jeugd en Sport, en Nicole Maréchal (Ecolo), minister van Jeugdzorg, vinden het een "foute remedie".

Jeugdpsycholoog en onderwijskenner Bernard Vansteenkiste en criminoloog Dirk Selis stellen het nog scherper. Ze hebben het over "een achterlijk, crimineel en maatschappelijk onverantwoord plan". "Al die leerlingen samenzetten betekent zelfmoord", zegt Vansteenkiste. "Wij hebben zelf kampen met kinderen die gewelddadig gedrag vertonen moeten stopzetten. Er bleef namelijk niets heel. Het geweld neemt zeker niet af in dergelijke groepen. En dat waren dan nog kleine groepen met telkens twee begeleiders", vervolgt de jeugdpsycholoog.

Vansteenkiste vindt het ook pedagogisch onverantwoord om zomaar alle geweldplegers bijeen te zetten. "De oorzaak van dat storende gedrag is essentieel. Iemand die geweld pleegt omdat hij de dood van zijn vader niet kan verwerken moet je helemaal anders aanpakken dan een jongere die dat doet omdat hij gewetenloos is. Ik zie niet in hoe dat in een school haalbaar is. Hazette gaat er verkeerdelijk van uit dat een school therapeutisch moet of kan zijn. Het geld en de energie gaan veel beter naar alle voorzieningen die dat wel zijn en die delinquente jongeren echt kunnen helpen."

Selis wijst er tevens op dat deze aanpak het geweld alleen doet toenemen. Selis: "De jongeren die zich al niet goed in hun vel voelen, plaats je zo nog meer buiten de maatschappij. Denkt Hazette nu echt dat ze braver worden door hen nog meer te stigmatiseren? Dit druist in tegen alle principes van de pedagogie, onderwijskunde en criminologie. Ik vind het onaanvaardbaar dat iemand met politieke verantwoordelijkheid alleen nog maar een zo moreel verwerpelijk idee oppert. Het is trouwens gewoon belachelijk. De wereld reikt verder dan de schoolmuren. In Kuregem bestaat al een school in die zin, waar een muur rond staat. Dat werkt natuurlijk niet. Het is een no man's land waar je als jongere nog minder het gevoel hebt dat je een toekomst hebt en dat je meetelt, met alle gevolgen van dien. Dit is het voorstel van iemand die blind is voor de realiteit en wellicht ook van iemand die uit is op een verkiezingsstunt."

'Hazette gaat er verkeerdelijk van uit dat een school therapeutisch moet of kan zijn'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234