Woensdag 28/09/2022

Geweldgames: pretbedervers of onschuldig vertier?

Videogames liggen steeds meer onder vuur. Vooral gewelddadige spelletjes krijgen het hard te verduren omdat ze labiele jongeren ertoe zouden aanzetten zelf bloedspetters te genereren bij hun vriendjes. Wie de recentste oogst violente bitpret bekijkt kan niet anders dan concluderen dat de spelletjesmakers de overheid doelbewust provoceren.

Quake II is verboden in Duitsland, Postal mag niet verkocht worden in Australië en het postorderbedrijf CompUSA weigert het spel te distribueren. Maar dat is nog niets vergeleken met de tumult die Carmageddon en Grand Theft Auto ongetwijfeld nog zullen veroorzaken.

In Groot-Brittannië zal ASC Games Grand Theft Auto pas in februari uitbrengen op pc en in april op PlayStation, maar nu al woedt de controverse in alle hevigheid.

In de British Board of Film Classification - zeg maar de Britse filmkeuringscommissie - was de discussie bikkelhard en uiteindelijk kreeg het spel een 18+ rating. Dat stigma schrikt ASC alvast niet af, want de firma is van plan om een mega-reclamecampagne op poten zetten voor Grand Theft Auto. "Wat je ook doet, er is altijd wel iemand die zal klagen," zegt woordvoerster Sharon Wood. ASC is van oordeel dat de kopers zelf wel zullen beslissen welk spelletje ze zich willen aanschaffen: "Er zijn verschillende games voor verschillende mensen," aldus Wood.

Maar Grand Theft Auto is niet zomaar een geweldspel zoals de bekende shoot 'm up's à la Duke Nukem of Doom. Het is de bedoeling om op te klimmen in de hiërarchie van de georganiseerde misdaad door auto's te stelen en misdrijven te plegen op verschillende plaatsen in een grootstad.

"Stel je voor dat een videospel wordt geregisseerd door Quentin Tarrentino, dat het scenario werd geschreven door South Park, dat Insane Clown Posse zorgden voor de creatieve input en dat Paul Verhoeven het hele boeltje product. Moord, carjacking, drugs, brandstichting, ontvoeringen - het zou allemaal in het spel zitten. Wel, dat is het precies wat DMA - de ontwerpers van het spel - voor ogen stond toen ze Grand Theft Auto maakten," schrijft games-watcher Glenn Rubinstein in GamesSpot News.

De speler kan zelf de camera instellen en heeft zowat een onbeperkte vrijheid in het spel. Om punten te scoren moet je allerlei wandaden plegen: drugs dealen, mensen neerschieten, diefstallen plegen. Het is wel de bedoeling dat je al dat slechts zo onopgemerkt mogelijk doet, anders zullen je concurrenten het je aartsmoeilijk maken. Je kan kan kiezen uit een tiental auto's in het spel en elk van de drie steden in het spel heeft een oppervlakte van zo'n drieduizend vierkante kilometer. En hoe kom je aan een voertuig: je knalt de bestuurder omver en je stapt gewoon achter het stuur. De enige straf die je daarna moet ondergaan is dat je naar de muziek moet luisteren die de vermoorde automobilist op dat moment in zijn casetterecorder had zitten.

ASC wil zeer duidelijk stellen dat Grand Theft Auto niet wordt gepromoot voor kinderen. Er komt een waarschuwing op de doos, maar de inhoud wordt zeker niet aangepast.

En die inhoud - afgezien van het gewelddadige karakter - is in verschillende opzichten vernieuwend. Het spel zit vol kleine subtiliteiten die zorgen voor een ongekende diepgang en de realiteitswaarde fel verhogen. Omdat er zo'n tweehonderd verschillende opdrachten moeten worden uitgevoerd kan je ook al die subtiele details een voor een ontdekken. Grand Theft Auto is veel beter uitgewerkt dan de meeste games die tegenwoordig op de markt zijn. De graphics zijn uiterst scherp, er gebeurt constant vanalles op de achtergrond zodat je niet weet waar eerst te kijken. DMA heeft een wereld gecreëerd waar iedereen zijn eigen agenda heeft en zijn eigen gang kan gaan. Ook de muziek is zeer gevarieerd en bestrijkt zowat alle mogelijk genres van deze tijd. In totaal is er ruim een uur originele muziek.

Op Internet woeden er al verschillende polemieken over het spel. "Help me alsjeblief met een petitie tegen Grand Theft Auto," schreef een woedende games-freak. "Als dit spel uitkomt zal het parlement zeker een verbod uitvaardigen tegen àlle video-games."Wie Grand Theft Auto al walgelijk vindt, moet helemaal niet op zoek gaan naar Carmageddon uitgebracht door Interplay. Dat spel is niet bloederiger dan pakweg Quake, Doom of Duke Nukem 3D, maar de moraal die schuilt achter het spel is wel van een vrij dubieuze aard, nog dubieuzer dan bij Grand Theft Auto dat nog teert op de opwindende glamour van het maffia-leven. In Carmageddon is het de bedoeling dat je deelneemt aan een barbaarse autorit met maar een doel: het meedogenloos omverrijden van onschuldige voetgangers. Daar waar in de traditionele shoot 'm ups de slachtoffers vaak afzichtelijke monsters of ondubbelzinnige slechteriken zijn, worden in Carmageddon de rollen omgedraaid.

De echte games-freaks zijn niet echt anti: uit een eleKtronische enquête van GameSpot bleek dat slechts 27 procent van de fans vonden dat Carmageddon te ver gaat. Toch waren er heel wat mensen die vonden dat mensen doden één zaak is, maar dat iemand aanmoedigen en zelfs belonen om zonder enige reden over te gaan tot massamoord eigenlijk niet door de beugel kan.

Censuur vinden de meesten dan weer te ver gaan, want dat zou indruisen tegen de grondwet. Toch zouden volgens hen kinderen ver uit de buurt van Carmageddon moeten worden gehouden. Toch was 67 procent van de games-adepten die antwoordden op de enquête van oordeel dat geweld precies fun is. 'Hoe meer, hoe beter' was een veel voorkomend antwoord.

Eén antwoord willen we jullie niet onthouden: "Ik geniet persoonlijk heel erg van spelletjes die mij van mijn frustraties kunnen afhelpen. Ik vindt wel dat dit spel een beetje te ver gaat. Een gewelddadig spel is niet meer dan dat, maar dit is wel een gewelddadig spel met enorme grafische mogelijkheden. Ik ben al vijf jaar verpleger en ik kan je wel zeggen dat het geen pretje is om een menselijk lichaam dat uiteengereten is door een auto te moeten bekijken. Wat willen de makers van dit spel eigenlijk bereiken? Geld verdienen, wellicht."

Karl van den Broeck

Geïnteresseerden kunnen al een demo van Grand Theft Auto of Carmageddon downloaden op http://www.bmginteractive.com/gta.html (voor Grand Theft Auto) of http://www.interplay.com/carma/

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234