Vrijdag 03/12/2021

'Gewelddadig, ongeloofwaardig en onhistorisch'

Vreemd toch. Een diep-katholieke filmregisseur als Mel Gibson maakt een film over het levenseinde van Christus, en het resultaat daarvan is dat in Brussel een nooit gezien verbond van religieuze leiders aan één tafel samenzit om zich van zijn prent te distantiëren. Onder meer een katholieke bisschop, een joodse grootrabbijn, een anglicaanse kanunnik, een protestantse dominee en een orthodoxe monseigneur waren zo goed als unisoon in hun kritiek op het bloederige spektakel.

Brussel

Belga / eigen berichtgeving

'De film is geënsceneerd als puur spektakel van sadisme en masochisme en is een weergave van de haat-liefdeverhouding die Mel Gibson heeft ontwikkeld tegenover Christus. De film is niets anders dan het evangelie volgens Mel Gibson." Dat is de mening van psychiater-professor W. Szafran (joods) na het zien van de Christus-film The Passion of the Christ. Op een interreligieuze persontmoeting gaven gisteren vertegenwoordigers van alle in België erkende christelijke godsdiensten hun commentaar op de controversiële film, die deze week officieel in België uitkomt. De film is te gewelddadig en geeft geen correct beeld van de geschiedenis, zo luidt het eensgezind.

Volgens kanunnik Dirk van Leeuwen (anglicaanse eredienst) is de film technisch goed uitgevoerd, maar "buiten verhouding gewelddadig, ongeloofwaardig en onhistorisch. Het geestelijke lijden van Christus wordt nauwelijks naar buiten gebracht. Waarom Christus moest sterven, wordt niet uitgelegd". Grootrabbijn Albert Guigui vindt overduidelijk dat de film antisemitisch is en elke historische zin ontbeert. "Een Jezus die een kruis van 3 ton draagt, tafels maakt op de wijze van Ikea en Latijn praat, het is een echte farce", zegt de grootrabbijn. Hij vraagt met nadruk dat de katholieke hiërarchie afstand neemt van de film en zegt dat de joden niet verantwoordelijk zijn voor Christus' dood, anders vreest hij voor escalaties van de anti-joodse gevoelens. "Na het zien van de film voel je medelijden met Jezus en haat voor het volk dat geen compassie kende."

Mgr. Jozef De Kesel, hulpbisschop van Brussel (katholiek), vindt ook dat het getoonde geweld "absurd" is. "De geschiedenis is veel ingewikkelder dan dat. Gibson heeft veel gemixt en toegevoegd. Ook de voorstelling van de figuur van Pontius Pilatus klopt niet met de historische waarheid. Jezus is niet veroordeeld door het joodse volk, zoals de film laat uitschijnen, maar door religieuze en politieke autoriteiten. De film draagt geen spirituele boodschap uit en is een weergave van Gibsons' theologie". Mgr. De Kesel waarschuwt dan ook voor zo'n benadering van de feiten.

Dominee John van der Dussen (Federale Synode Evangelische Kerken) stelt dat "het gebruikte geweld niet in verhouding staat met wat er echt gebeurd kan zijn. Gibson doet er een schepje bovenop en daardoor boet de film aan geloofwaardigheid in." Hij beklemtoont het belang van een neutrale ingesteldheid als je de film gaat bekijken, maar vindt niet per se dat de prent anti-joods is. "Gibson is zelf degene die Jezus aan het kruis nagelt, niet de joden", aldus de dominee. "Als je op de juiste manier kijkt, is de film wel een bijdrage tot meer spiritualiteit", meent hij.

"Er zijn toevoegingen aan de film die niet in het Nieuwe Testament staan", weet monseigneur Athenagoras de Sinope (christelijk-orthodoxe kerk). "De film doet afbreuk aan de spirituele geest en geeft geen boodschap mee. Hij is zeker niet geschikt voor de catechese", aldus de Sinope. Professor dr. Peter J. Tomson (Verenigde Protestantse Kerk) vindt de film "weerzinwekkend en onhistorisch. Gibson is doof voor het lijden dat christenen joden hebben aangedaan". De interpretatie van de film hangt volgens hem ook af van "waar de kijker staat ten opzichte van de traditionele theologie". Mgr. Tomson ziet hier een taak weggelegd voor de kerken. Zij moeten het evangelie dieper bestuderen met "kritische aandacht voor de rol van de joden en de rol van de bloed-theologie opnieuw doordenken".

'Een Jezus die een kruis van 3 ton draagt, tafels maakt op de wijze van Ikea en Latijn praat, het is een echte farce'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234