Donderdag 06/05/2021

Geweld en protest tegen Iraakse verkiezingsuitslag zwellen aan

De 31 lijken die maandag ontdekt werden in een anonieme grafkuil in het Iraakse Kerbala (DM 27/12), zijn wellicht de lichamen van sjiitische rebellen en hun verwanten, mensen die onder Saddam Hoessein afgemaakt werden. Intussen zwelt het protest tegen de verkiezingsuitslagen van twee weken geleden aan en zijn bij zware aanslagen in en rond de hoofdstad Bagdad zeker 22 mensen omgekomen.

Brussel / Kerbala

Eigen berichtgeving / Reuters

Het waren mannen die een nieuwe rioleringspijp aanlegden in het centrum van Kerbala, ten zuiden van Bagdad, die de gruwelijke ontdekking deden. Tijdens hun graafwerkzaamheden stootten ze op de resten van tientallen mensen. "Er zaten schedels bij van kinderen en van vrouwen met lang haar", zo verklaarde Abdel Rahman Meshawi, provinciewoordvoerder aan persagentschap AFP.

De anonieme grafkuil ligt vlak bij het mausoleum van imam Hoessein, de kleinzoon van profeet Mohammed. Twee keer per jaar komen sjiitische pelgrims er samen om zijn dood te herdenken. Kerbala is dan ook een heilige stad voor de sjiieten. Over het aantal gevonden lijken was gisteren nog onduidelijkheid. Aanvankelijk had de politie het over 150 lichamen, later op de dag werd dat 'tientallen' en uiteindelijk zou het om de resten van 31 mensen gaan.

Zeer waarschijnlijk, stelt de politie, betreft het lichamen van sjiitische rebellen en hun families. In 1991, vlak na de Golfoorlog, onderdrukte het leger van ex-dictator Saddam Hoessein hardhandig een sjiitische revolte.

Daarbij werden 30.000 mensen afgemaakt en velen belandden in massagraven. Inwoners van Kerbala die toen familieleden verloren, zijn ondertussen komen helpen met de identificatie van de menselijke resten.

Volgens de overgangsregering zijn sinds de val van Hoessein 300.000 mensen in 259 massagraven ontdekt. De meeste bevonden zich in het zuiden, waar sjiitisch protest onderdrukt werd, en in het noorden, waar Koerdische rebellen neergeslagen werden.

Sommigen van de soennitische minderheid, die onder Hoessein geprivilegieerd werd, klinkt overigens kritiek op de berichten over massagraven. Volgens sommige soennitische leiders overdrijft de door sjiieten geleide regering de omvang van de vondsten, om zo de wreedheid van Hoessein extra in de verf te zetten. Die soennieten stellen dat de sjiitische leiders het proces van Hoessein gebruiken om er politiek voordeel uit te slaan.

Ondertussen zijn de spanningen tussen soennieten en sjiieten aan het oplopen. Maandag was een van de dodelijkste dagen sinds de verkiezingen van 15 december. In en rond Bagdad kwamen minstens 21 Iraakse burgers en een VS-soldaat om bij een reeks aanslagen met bomauto's. Vijf autobommen in de hoofdstad, waarvan een op een sjiitische begrafenis afging, doodden acht burgers.

Andere aanvallen waren gericht tegen politie en politici. In Najaf werd een politicus neergeschoten in een taxi. De bloedigste aanslag was die bij een controlepost nabij Baquba, waar dertig opstandelingen vijf agenten ombrachten met mortiervuur en granaten. Al Qaida in Irak heeft die aanslag opgeëist.

In Bagdad zijn ondertussen duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de uitslagen van de voorbije parlementsverkiezingen. Volgens de eerste uitslagen haalden de religieuze sjiieten een aanzienlijke meerderheid. De demonstranten zien daar het bewijs in van verkiezingsfraude. Ze steunen de soennieten en de seculiere sjiieten en eisen een coalitieregering. Sommige politici die de toenemende protesten steunen, hebben opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid als er geen onderzoek komt naar mogelijke verkiezingsfraude. De definitieve uitslagen worden pas eind deze week verwacht. Gisteren kwamen leiders van de sjiitische en Koerdische partijen wel overeen om samen met de soennieten aan een coalitieregering te werken.

(BDB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234