Woensdag 16/06/2021

Gewapende groepering zet video

ontvoerde BBC-journalist op net

De Palestijnse groepering Leger van de Islam heeft voor het eerst videobeelden getoond van de BBC-journalist Alan Johnston. Johnston werd op 12 maart in Gaza ontvoerd.

Door Frank Schlömer

Gaza l 'Ik verkeer in goede gezondheid. Ik krijg voldoende te eten en mijn ontvoerders hebben geen geweld gebruikt', zo zei Johnston in een boodschap die op het internet gezet werd.

Op het einde van het filmpje laat een stem buiten beeld weten dat Alan Johnston enkel vrijkomt in ruil voor de vrijlating van islamistische militanten die gevangen gehouden worden door 'de ongelovige landen'. Meer in het bijzonder wordt daarmee Abu Qatada bedoeld, een van de hoofdfiguren van de radicale islamitische beweging Londonistan, die in Groot-Brittannië in de cel zit.

Na de mededeling dat hij goed werd behandeld, zei Johnston dat de westerse sancties tegen de Palestijnse regering moeten worden opgeheven en hij verwees naar de mislukte poging van de Britse regering om "moslimgebied te bezetten", een verwijzing naar Irak en Afghanistan. Hij had het ook over het lijden van het Palestijnse volk, "waar dagelijks burgers worden aangehouden zonder enige reden en waar elke dag mensen worden vermoord".

De BBC-directie heeft meteen aangekondigd de video grondig te bestuderen om te zien of het wel om echt materiaal gaat en heeft daar ook weer een dringende oproep tot vrijlating van haar werknemer aan toegevoegd.

De Britse eerste minister Tony Blair, momenteel op bezoek in Zuid-Afrika, heeft ook gereageerd. Blair zei dat Johnston een onafhankelijke en integere journalist is en dat zijn regering alles doet om de ontvoerde terug bij zijn familie te krijgen. Ook zijn opvolger Gordon Brown riep de ontvoerders op de journalist "bij hoogdringendheid vrij te laten", omdat ze kun zaak "geen dienst bewijzen met zo'n onrechtvaardige en onwaardige daad".

Buitenlandse Zaken in Londen veroordeelde het versturen van dat soort video's omdat dit alleen het leed bij de familie en vrienden van de ontvoerde kan verhogen.

Alan Johnston is 45 en is een ervaren journalist op de Gazastrook, waar hij twaalf weken geleden door onbekenden werd ontvoerd. Nadien werd duidelijk dat het om de groep Leger van de Islam gaat, die hem op een onbekende plaats vasthoudt.

De Palestijnse president Abbas heeft onlangs een aantal keren gezegd zeker te zijn dat de ontvoerde nog leeft en hij heeft ook zijn familie ontvangen, maar verder heeft men vanwege de Palestijnse overheid niets mogen vernemen.

Niet alleen in de Palestijnse gebieden hebben journalisten het te verduren, in Irak zijn deze week alleen vijf reporters door onbekenden vermoord. Het gaat om drie Irakezen die voor buitenlandse media werkten en om twee Turkmeense reporters. Deze laatsten werden vermoord in de Noord-Iraakse multiculturele stad Kirkoek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234