Zondag 28/11/2021

Gevraagd: vrouwelijke managers voor de Vlaamse administratie

De Vlaamse administratie is aan het vervrouwelijken, zegt een studie. Maar de leidinggevende functies blijven lastig bereikbaar.

Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

Ze kunnen het minstens evengoed, ze hebben evenveel ambitie maar ze stellen zich maar mondjesmaat kandidaat voor een leidinggevende functie: vrouwen binnen de Vlaamse administratie. Procentueel zijn er nu zelfs minder vrouwelijke kandidaat-chefs dan er al vrouwelijke chefs zijn, waardoor men op een daling afstevent. Wil de regering haar ambitie waarmaken om een evenredig samengestelde administratie te krijgen, dan zal men een tandje bij moeten steken, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

"De visvijver is kleiner dan wenselijk en in de kleine plas wordt er onvoldoende vrouwelijk talent boven gehaald." Het is een centrale vaststelling van een gedetailleerde analyse dat het bureau Deloitte&Touche in opdracht van de dienst Emancipatiezaken maakte over de aanwezigheid van vrouwen op leidinggevende posities in het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap sinds 1994. Het onderzoek wordt vandaag gepresenteerd.

Het aantal vrouwelijke leidinggevenden is daar gestegen van welgeteld 1 in 1994 naar 34 in 2001. Ze maken nog geen 22 procent uit van het totale aantal leidinggevenden, terwijl de administratie bijna 39 procent vrouwen telt.

Bovendien is de top vrouwvrij: alle zeven de secretarissen-generaal zijn mannen. Volgend jaar worden hun jobs vacant verklaard en moeten ze opnieuw examen afleggen in het kader van de modernisering, waarbij voortaan het mandaatsysteem wordt ingevoerd. De dienst Emancipatiezaken hoopt dat dat een kans wordt om ook vrouwen aan de top te krijgen. De laatste jaren waren er immers op dat niveau haast geen vacatures. Bij de subtop is het al niet veel beter gesteld: bij de 25 directeuren-generaal zijn er slechts drie vrouwen.

De stelling van de onderzoekers over de kleine visvijver slaat vooral op de afdelingshoofden. Op dat niveau verdubbelde het aantal vrouwen sinds 1995, zodat nu één op de vier afdelingshoofden een vrouw is. Probleem is echter dat het aantal potentiële kandidaten voor dat niveau lager is dan de 25 procent die er nu zit, namelijk 17 procent. Er staan dus niet eens genoeg vrouwen klaar om het huidige aandeel in stand te houden. "Puur cijfermatig voorspelt dat een daling van het aantal vrouwelijke afdelingshoofden", besluiten de onderzoekers.

Dat voorspelt niet veel goeds voor de ambitie van de Vlaamse regering om van haar administratie een 'modeloverheidsdienst' te maken die tot de wereldtop behoort. In dat kader werd in mei dit jaar nog een decreet goedgekeurd dat bepaalt dat mannen en vrouwen, in vergelijking met de beroepsbevolking, evenredig vertegenwoordigd moeten zijn in de Vlaamse overheidsdiensten.

Het probleem van het tekort aan kandidaten is trouwens breder. Er duiken ook te weinig mannen op die iets voelen voor een leidinggevende functie. Bekende factoren als de extra werkdruk en de moeilijke combinatie met gezin en vrije tijd spelen mee maar ook "de indruk dat het invullen van topfuncties vaak met politieke benoemingen gebeurt".

De administratie vervrouwelijkt. Vorig jaar kwamen er minder vrouwen dan mannen bij maar omdat er meer mannen dan vrouwen de administratie verlieten valt de nettoaangroei uit in het voordeel van de vrouwen: 56,5 procent tegenover 43,5 procent mannen. Toch is de conclusie dat vrouwen "niet vanzelf" zullen doorstromen naar leidinggevende functies.

Aan een gebrek aan bekwaamheid of ambitie ligt het niet. Vrouwen scoren opvallend goed bij de examens voor het middenkader: 75 procent slaagt, tegen 46 procent van de mannelijke kandidaten. Uit een recent onderzoek van de afdeling Human Resources Management bleek bovendien dat bij de bottom-up-evaluatie, waarbij de chefs door hun ondergeschikten worden beoordeeld, de vrouwelijke afdelingshoofden er goed uitkwamen en zij vooral qua communicatieve vaardigheden beter scoren dan hun mannelijke collega's.

Bekende knelpunten zijn de moeilijke combinatie van werk en privé-leven en de extra werkdruk die vooral afdelingshoofden te verwerken krijgen en waar behalve vrouwen ook meer en meer mannen voor passen. Om meer vrouwen warm te maken voor een leidinggevende functie beveelt de studie aan leidinggevenden te verlossen van de dubbele opdracht om zowel een inhoudelijke expert te zijn als een goede mensenmanager, en vooral op dat laatste het accent te leggen.

Ook van deeltijds leidinggevenden moet actief werk worden gemaakt, luidt het. Uit de studie blijkt dat niet alleen vrouwen daar belangstelling voor hebben: naast 40 procent van de vrouwelijke managers bleek ook 43 procent van hun mannelijke collega's daar interesse voor te tonen.

'Vrouwen zullen niet vanzelf doorstromen naar leidinggevende functies'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234