Donderdag 06/10/2022

Vluchtelingen

Gevlucht uit eigen land, vermist in België: 618 minderjarige vluchtelingen raakten vorig jaar spoorloos

Vorig jaar raakten 618 niet-begeleide minderjarigen spoorloos Beeld Tim Dirven
Vorig jaar raakten 618 niet-begeleide minderjarigen spoorloosBeeld Tim Dirven

Vorig jaar verdwenen er in ons land 618 gevluchte kinderen zonder begeleiding. Slechts 124 van hen werden gemeld bij Child Focus. "Belgische kinderen staan binnen de 24 uur geseind. Bij jonge vluchtelingen duurt het vaak dagen of zelfs weken", zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld).

Tine Peeters

De jongste jaren raken meer en meer van deze vluchtelingenkinderen vermist. In 2015 ging het om 277 minderjarigen, een jaar later om 284, en vorig jaar om 618. Het betreft hier alleen de verdwijningen van gevluchte kinderen die hier zonder hun ouders aankomen, de zogenaamde niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (nbmv's).

Die grote stijging valt deels te verklaren door het veranderde beleid, klinkt het. "We klampen meer jonge transitmigranten aan, we proberen hen meer dan vroeger te overtuigen om naar onze centra te gaan en hier een asielaanvraag in te dienen", zegt Edward Landtsheere van de Dienst Voogdij van Justitie. "Maar deze groep probeert ook het vaakst weer te vluchten, omdat ze naar een ander land willen."

Er komt ook meer aandacht voor deze jonge kinderen op de vlucht, en dus zijn er meer meldingen bij de politie wanneer ze verdwijnen uit de centra.

Lees ook: "Dat is er weer eentje minder, zegt de politie dan" (+)

Topje van ijsberg

Niemand heeft echter een volledig zicht op de omvang van dit probleem. Bij Child Focus, waar er elk jaar ook meer meldingen binnenlopen, meent men dat we slechts het topje van de ijsberg zien. "Geen enkele instantie kan precies zeggen hoeveel kinderen er Europa binnenkomen, laat staan dat we exact weten hoeveel er in elke lidstaat vermist raken", zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld).

Zij schreef een boek over niet-begeleide minderjarige vluchtelingenkinderen, Waar zijn ze?, dat vandaag uitkomt. Volgende week dient de liberale een resolutie in in het Europees Parlement met aanbevelingen.

Naast Heidi De Pauw, CEO van Child Focus, willen toekomstig Europol-baas Cathérine De Bolle en bevoegd Eurocommissaris Věra Jourová van deze jonge vermisten een prioriteit maken. "Als zij verdwijnen, is dat een ticket naar de hel", waarschuwt die laatste. "Ze kunnen in de criminaliteit of in de kinderarbeid belanden of ze worden seksueel uitgebuit." Child Focus kreeg ook al te maken met kinderen die een orgaan missen, maar daar niks over durven vertellen.

Net als de EU-commissaris is Vautmans een voorstander van een betere registratie van deze kinderen. Waar experts nog op aandringen, is een veilige plek waar het kind tot rust kan komen en zijn asielaanvraag kan voorbereiden. Die asielprocedure moet zo snel mogelijk afgehandeld zijn. "Het kan niet dat een kind hier een half jaar moet wachten tot het naar zijn ouders in een buurland kan", meent de Open Vld'ster. "Binnen de week moet dat rond zijn." Op dit moment doet geen enkel land voldoende voor deze groep migranten, zegt ze.

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) maakt zich sterk dat ons land nu al een voortrekkersrol speelt wanneer het gaat over deze gevluchte kinderen. "Een van onze uitdagingen vandaag is om deze kinderen zoveel mogelijk te beschermen", zegt hij. Hoe die bescherming kan verbeteren, maakt hij niet concreet.

Lees ook het standpunt van Bart Eeckhout: Elke dag zwerft een kinderkaravaan van minderjarige vluchtelingen door Europa

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234