Zaterdag 10/12/2022

Gevangenisdirectie Antwerpen geeft toe na overleg met cipiers

Na de daden van dinsdag (de razzia in de cellen) was het gisteren tijd voor woorden. In de hoop een staking te kunnen vermijden ging de gevangenisdirectie van de Begijnenstraat rond de tafel zitten met het personeel. Die laatsten zagen het gros van hun eisen ingewilligd.

Door Marjan Justaert

ANTWERPEN l De directie beloofde een forse afslanking van het gedetineerdenbestand en enkele materiële maatregelen zoals plastic bestek en metaaldetectoren voor de wandeling.

Daarmee kwam ze tegemoet aan het streefdoel van de cipiers van de Antwerpse gevangenis: de drugshandel, het geweld én de overbevolking in de strafinrichting aan banden leggen.

De sociale onderhandelingen sloten naadloos aan op de sweeping die de politie dinsdag in het arresthuis uitvoerde. "Een goed signaal, maar niet voldoende", vonden de penitentiaire beambten. "We zijn niet naïef. We beseffen ook dat dit een oplossing op korte termijn is." Ze wilden wel degelijk maatregelen voor de lange termijn. Even na acht uur 's avonds werden de meeste verwachtingen ingevuld.

"Na een constructief gesprek met de directie en de overheid hebben zij ons een goed voorstel gedaan dat de veiligheid van het personeel aanzienlijk verbetert", verklaart vakbondsafgevaardigde Gino Hoppe (ACOD). "Zo wordt het metalen bestek afgenomen en ingeruild voor plastic vorken en messen, komt er een extra draad op de muren rond de koer, moeten de gedetineerden door metaaldetectoren alvorens ze op de wandeling vertrekken en gaan we voorzetramen voor de cellen plaatsen zodat ze niets kunnen doorgeven." Ook zullen er geleidelijk aan meer camera's komen in de strafinrichting.

De vermindering van het aantal gedetineerden is een ander en nog veel ouder pijnpunt. Hoppe: "We streven naar een maximum van 600 gevangenen. Op 22 juni zullen we de situatie nog eens evalueren en kijken we hoever de directie staat met het terugschroeven van de overbevolking. Dan weten we of die 600 haalbaar is. In de tussentijd willen we dat er zoveel mogelijk geïnterneerden en mensen met korte straffen verplaatst worden."

Tot 22 juni schakelt het personeel geleidelijk aan over op het gewone regime, al wordt de wandeling gespreid. Vandaag leggen de vakbonden het voorstel voor aan hun achterban, maar een staking lijkt op het eerste gezicht vermeden.

De buit van de zoekactie is behoorlijk indrukwekkend. Zo'n 140 agenten vulden 20 gft-containers met verboden materiaal: veel drugs, gsm's, afgevijld bestek of sleutels, maar ook scherpe colablikjes en glazen mayonaisepotten. "Echte wapens werden niet gevonden. Als we die wel hadden aangetroffen, had dat voor de betrokken gedetineerde wel een gerechtelijk staartje gekregen. Nu hoeft er dan ook niemand voorgeleid te worden bij het parket", zegt Sven Lommaert, woordvoerder van de lokale politie Antwerpen.

"Op de sweeping zelf probeerde één gedetineerde agenten aan te vallen," aldus nog Lommaert, "maar die poging werd meteen verijdeld." Even was er ook onrust door de late bedeling van het avondeten, en nog een beklaagde stak zijn matras in brand.

Nadat rond middernacht de meer dan 300 cellen waren uitgekamd en de ruim 730 gedetineerden waren gefouilleerd, deden zich geen incidenten meer voor. De zoekactie kwam er op vraag van de Federale Overheidsdienst Justitie na gewelddadige opstoten vorig weekend en dinsdagochtend. Daar raakten respectievelijk twee gevangenen en drie cipiers bij gewond.

De vakbonden zijn tevreden met de sweeping. Zij hadden na de massale vechtpartij van zondag, waarbij twee gedetineerden steekwonden opliepen, een stakingsaanzegging ingediend. Die staking komt er wellicht niet, want de directie beloofde hen, zoals gezegd, structurele maatregelen om de problemen aan te pakken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234