Dinsdag 07/07/2020

'Gevangenisbeleid aangrijpen om zulke aanslagen te vermijden'

De Belgische gevangenissen zijn er even slecht aan toe als vijf jaar geleden. 'Terwijl het beleid er net kan dienen om drama's zoals in Luik te vermijden', zegt de toezichtsraad.

De Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) stelde gisteren haar nieuwe werkingsverslag voor, met betrekking op de periode 2008-2010. "Ons vierde verslag al", zegt voorzitter en KU Leuven-psychiater Paul Cosyns. "Maar veel is er nog niet veranderd. Integendeel: er is nog altijd overbevolking en de zorg voor de geïnterneerden is betreurenswaardig. Er zijn wel projecten voor de toekomst, zoals de bouw van twee forensische psychiatrische centra, maar voor de dag van vandaag is niets voorzien."

Cosyns wijst op het gebrek aan reïntegratie voor gevangenen die in Tilburg opgesloten zitten. "Die mensen zitten daar niet alleen afgesneden van hun familie, ze krijgen er ook geen uitgaanspermissie om hun toekomst te verzekeren." De CTRG pleit ervoor om de huurovereenkomst met de gevangenis van Tilburg niet te verlengen.

"Een straf mag zich niet alleen beperken tot vrijheidsberoving", zegt Cosyns. "We moeten zorgen voor een betere reïntegratie in de maatschappij, zodat geen mislukkingen meer kunnen gebeuren zoals met Nordine Amrani."

Van de klachten die de 25 lokale opvolginscommissies van de CTRG bereikten, gaat 10 procent over de gezondheidszorg. Die is in veel gevangenissen ondermaats en zelfs "beschamend", vindt Cosyns. "Artsen blijken niet voldoende tijd te maken voor de patiënten, waardoor er geen band ontstaat." Gedetineerden klagen over lange wachttijden en traagheid van medische tussenkomsten. Ook tandverzoring en de behandeling van verslaafden blijft een probleem.

Het psychiatrisch aanbod in gevangenissen is 'schrijnend ontoereikend', dixit de toezichtstraad. "Tien procent van de gevangenispopulatie zijn geïnterneerden, mensen die eigenlijk in de psychiatrie thuishoren. Ze wachten op een overplaatsing naar een gepaste instelling, maar de wachttijd kan oplopen tot twee, drie jaar."

Cosyns vindt het triestig dat niemand zich bekommert over de zorg van de gevangenen. "Zodra je in de gevangenis terechtkomt, verlies je je sociale rechten. Een gedetineerde heeft geen recht op sociale zekerheid en zorgverlening. Zorg is er geen prioriteit, terwijl het net daar wel zou moeten zijn."(SS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234