Zaterdag 31/10/2020

music for life

Gevangenen zamelen geld in voor Warmste Week: “Met dit soort steun was ik hier wellicht nooit beland”

Omdat de gedetineerden hun Warmste Week-cheque niet zelf kunnen gaan afleveren aan vzw YAR Vlaanderen, die jongeren in problemen begeleidt, komt de vzw die zelf ophalen in de gevangenis van Beveren.Beeld Wouter Van Vooren

Ook binnen kille gevangenismuren leeft De Warmste Week. Met verkoopacties haalden gedetineerden in de gevangenis van Beveren geld op voor YAR-Vlaanderen, een coachingprogramma voor jongeren in nesten. “Met dat soort steun was ik hier wellicht nooit beland.”

“Eerlijk? Eigenlijk interesseerde het me niet. Goede doelen, ik heb er niets mee.” Kris, 21, lacht schamper. Toch zit hij vandaag op de eerste rij voor De Warmste Week. Niet in Wachtebeke, het kloppend hart van de geanimeerde Stubru-actie, maar in een anonieme vergaderruimte in het gevangeniscomplex van Beveren, waar 300 mannen leven die minstens vijf jaar cel kregen. Vandaag onderbreekt een twaalftal onder hen hun vaste routine van werken, klussen, een wandeling of keukendienst voor hun eigen Warmste Week-moment.

Iemand houdt een cheque in de aanslag met daarop de Music for Life-vlam. ‘1.928 euro’ staat erop. Trots en onder luid applaus overhandigt hij de waardebon aan Koen Frøberg en Yamina Krossa, directeur en communicatiemedewerker van YAR Vlaanderen. Die vzw is een vangnet voor jongeren in moeilijkheden. Met doelgerichte coachingprogramma’s helpt YAR hen weer op de sporen.

Vlam

Frøberg en Krossa glunderen. “Jullie zijn ongelofelijk”, zegt Frøberg. “Niet alleen de centen, waar we jongeren mee kunnen helpen om bijvoorbeeld een noodstudio te huren of een studie te betalen, maar jullie gebaar is heel belangrijk. Hiermee zeggen jullie onze jongeren dat je zou willen dat ze hun leven weer in handen nemen.”

Nu glunderen ook de gedetineerden. “Wij willen ook wel zo’n vlam die ‘woosh’ doet”, grapt een van hen. Maar dat zal niet meteen lukken in dit hyperbeveiligd gebouw. “Toen dit idee werd geopperd, krijgen we het daarom wat benauwd. Hier allerlei acties organiseren, leek iets erg complex. Werkelijk alles is hier strikt in regels gegoten”, zegt Eva Meeus, een van de medewerkers.

Toch zetten de personeelsleden en gevangenen door. Hun motto? ‘Het is niet omdat je in de gevangenis zit, dat je geen goed doel kunt steunen.’ Er werden massaal zeefdrukken met een zelfbedachte kerstboodschap, kousen, koekjes en magneten gemaakt en verkocht op speciale familiedagen hier.

20122018 WVV BEVEREN BELGIE YAREen actie voor Music For Life ten voordele van YAR, door de gedetineerden van de penitentiare instelling in Beveren.Beeld Wouter Van Vooren

Hopeloos geval

Uiteindelijk deed ook Kris mee. “Ik zou voor geen enkel ander doel meedoen, maar voor YAR wel”, zegt hij. Hij is niet de enige. Nadat de beslissing was gevallen dat er ook in de gevangenis een Warmste Week-actie zou komen, kreeg iedereen een lijst met goede doelen. Een opvallend grote meerderheid koos voor YAR.

“Wij weten maar al te goed hoe cruciaal steun is als je jong bent en in nesten zit”, zegt Kris. “Ik belandde al op mijn twaalfde in een gesloten instelling. Ik ben nu 21 en ben maar drie jaar op vrije voeten geweest. Ik kan niet zeker weten of ik niet in de problemen was gekomen met steun van YAR, maar het had zeker geholpen. Toen ik over hen hoorde, maakte dat iets los bij mij. Voor ons is het te laat. Wij zijn volwassen en zullen voor de buitenwereld altijd criminelen zijn. Maar deze actie is onze boodschap aan de buitenwereld: laat jongeren die in de problemen raken niet zitten. Help hen. Plak niet meteen het etiket ‘hopeloos geval’ op hen.”

Beeld Wouter Van Vooren

Ook de andere mannen hier hameren daarop. “Ik ben bezorgd om de jeugd”, zegt Bilal. “Als je pech hebt en je komt uit een moeilijk gezin zoals ik, kan het snel verkeerd gaan. Er is weinig steun in de maatschappij. En je bent nog een kind, in feite. Bij YAR laten ze zien dat je zelf meer in handen hebt dan je denkt. Dat had ik ook wel gewild. Ik hoop echt dat jongens en meisjes in gelijkaardige situaties iets aan onze centjes hebben en zo uit de cel kunnen blijven.”

En zelfs het fatalisme over hun eigen lot wordt door de actie gecounterd. Na de uitleg van Frøberg, die benadrukt dat ook zij nog iets van hun leven kunnen maken, trekken verschillende gedetineerden hem aan de mouw. Of ze straks, als ze weer op vrije voeten zijn, niet kunnen helpen als vrijwillig ervaringsdeskundige. Marc: “Je deed iets vreselijks en je voelt je schuldig. Je zit hier dan jaren binnen maar je wil iets terugdoen. Ik denk nu dat ik later jongeren wil helpen.”

De namen zijn fictief om de privacy van de gevangen te vrijwaren.

yarvlaanderen.be/

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234