Donderdag 19/05/2022

Gevangene die niet terugkeert na verlof is niet uitzonderlijk

Het meest bekende wapenfeit van El Azzouzi is de homejacking bij ex-Zillionbaas Frank Verstraeten en zijn toenmalig lief Brigitta Callens

Mohamed El Azzouzi, het staartje aan de Onkelinxcrisis

De veroordeelde Mohamed El Azzouzi is al anderhalve maand spoorloos nadat hij niet terugkeerde naar de gevangenis van Hasselt na penitentiair verlof. Een nieuwe tegenslag voor justitieminister Laurette Onkelinx (PS).

Door Tine Peeters

In feite heeft Onkelinx geen zeggenschap gehad in zijn verlofregeling en gedetineerden die niet terugkeren na een dag vrij, zijn allesbehalve uitzonderlijk.

Wie is Mohamed El Azzouzi?

Mohamed El Azzouzi is tot tien en tot vijf jaar cel veroordeeld voor home- en carjackings, voor een overval op een postkantoor en voor bendevorming. Zijn meest bekende wapenfeit is de homejacking bij ex-Zillionbaas Frank Verstraeten en Brigitta Callens. In 2002 ging hij op de loop in het Antwerpse justitiepaleis, waar hij moest voorkomen. El Azzouzi vroeg in 2005 aan een Commissie Voorwaardelijke Invrijheidstelling om vrij te komen. Die commissie weigerde dat en stelde dat El Azzouzi een reclasseringsplan moest voorleggen. "Dat plan was nodig om te kunnen genieten van penitentiair verlof, waarna de gedetineerde mogelijk onder een regime van 'semivrijheid' zou worden geplaatst, en een elektronische enkelband zou kunnen dragen", legt Onkelinx uit.

Wat liep er verkeerd?

El Azzouzi daagde op 11 augustus na een dag penitentiair verlof niet meer op in de gevangenis van Hasselt. Het was zijn tweede dagje uit. Op 10 juli mocht hij de gevangenis voor de eerste keer verlaten. "Die eerste keer verliep zonder problemen", beklemtoont Onkelinx.

El Azzouzi's advocate Els Gauquie bestempelt haar cliënt als 'ontsnappingsgevaarlijk'. "Hij was erg ontgoocheld dat hij niet in aanmerking kwam voor een voorwaardelijke invrijheidstelling. Toen de politieke en maatschappelijke druk toenam om zware gangsters niet meer vrij te laten, vreesde hij dat hij zijn hele straf zou moeten uitzitten. Dat lijkt me een mogelijke verklaring voor zijn vlucht", zegt Gauquie. Bij het Antwerps parket wordt nu onderzocht of er een link is tussen El Azzouzi en een reeks overvallen op twee postkantoren en een tankstation.

Zijn er verschillen met Kaplan Murat?

Onkelinx nam zelf de beslissing over het penitentiair verlof van Kaplan Murat. Bij Mohamed El Azzouzi hakte de administratie de knoop door. Ook hij ging op de loop tijdens een verlofdag, waarschijnlijk omdat zijn vraag voor een voorwaardelijke invrijheidstelling was afgewezen.

Wie is er verantwoordelijk?

Onkelinx schuift de verantwoordelijk voor de spoorloze verdwijning van El Azzouzi volledig van zich af. Zij behandelde het dossier over zijn penitentiair verlof niet, de administratie van de penitentiaire instellingen wel. Alleen de zwaarste gevallen belanden bij het kabinet Justitie.

Waarom lekte het nieuws nu pas uit?

Met haar kritiek op het Antwerpse parket verklaarde Onkelinx de oorlog aan de magistraten. De kans is groot dat zij nu allerlei dossiers van onder het stof halen om haar nog meer schade te berokkenen. "Op het departement Justitie kun je iedere week wel een incident creëren. Het is geen toeval dat dit dossier nu komt bovendrijven", luidt het ook in VLD-kringen.

Beïnvloedt dit de crisis?

Bij de VLD valt te horen dat er geen link is met de voorlopige invrijheidstelling van Viktor Hoxha. De liberalen hopen wel dat dit zoveelste incident meer weerklank zal krijgen in de Franstalige media en zo de druk op Onkelinx zal opvoeren. Volgens criminologe Hilde Tubex verliep dit dossier volledig volgens het boekje. "Met het oog op de verkiezingen wordt hier volop aan politieke profilering gedaan," zegt de VUB-professor. "Je kunt haar niets verwijten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234