Donderdag 22/08/2019

Gevangen tussen achterban en coalitie

De linkerflank van CD&V houdt de partij in de gaten, nu die in de Zweedse coalitie de centrumrechtse toer opgaat. Het sociale verzet maakt het de onderhandelaars zeker niet makkelijk.

Zolang de Vlaamse beleidsbrieven en het federale regeerakkoord worden onderhandeld, blijft het stil op de linkerflank van CD&V. Maar Patrick Develtere, topman van arbeidersbeweging Beweging.net, heeft dezer dagen de handen vol met het sussen van de achterban. Die reageert bijzonder kritisch nu CD&V willens nillens de centrumrechtse toer opgaat.

Maandag was Beweging.net nog een van de drijvende krachten achter het burgermanifest 'Hart boven Hard' tegen de besparingen van de Zweedse coalitie. Naast de handtekening van Beweging.net stonden er ook signaturen van de elf christelijke en sociale organisaties onder de koepel: ACV, CM, Ziekenzorg CM, Okra, Femma, kwb, KAJ, Familiehulp, Wereldsolidariteit, Pasar en het Internationaal Comité. "De raad van bestuur van Beweging.net heeft unaniem besloten om het burgermanifest te ondersteunen omdat we ons zorgen maken over het terugtrekken van de overheid. Daardoor zijn mensen steeds meer op zichzelf aangewezen", zegt een bron binnen de christelijke beweging.

Wrevel

De kater bij CD&V is groot. "De acties zijn zwaar aangekomen. Ze tonen aan dat het sociale verzet breed gedragen wordt, niet alleen door de vakbonden. Veelzeggend is bijvoorbeeld de ondertekening van Hart boven hard door Okra (de beweging voor gepensioneerden, ADB), wat nochtans geen uitgesproken linkse stempel draagt", zegt een parlementslid. De kritiek komt vanuit verschillende hoeken: ACW'ers, maar ook doorsnee CD&V'ers die vinden dat hun partij haar centrumpositie moet behouden. "Elke bestuursvergadering, elke fractievergadering: er is altijd die druk om de sociale lijn aan te houden."

Het verzet veroorzaakt ook wat wrevel in de politieke cenakels. "Op de duur krijg je toch het gevoel dat het nooit genoeg zal zijn", zegt een vooraanstaand partijlid van ACW-signatuur. "Je moet begrijpen dat we in een moeilijke positie zitten. Als cdH erbij was geweest, zou CD&V het centrum zijn van de coalitie. Nu zijn we de meest linkse partij. Dat maakt het moeilijk om je stempel te drukken." Dat nogal wat christelijke en sociale organisaties gefrustreerd zijn omdat het Vlaamse regeerakkoord niet met hen werd doorgesproken, wordt eveneens bekritiseerd. "Alsof het ooit anders is geweest. Zelfs binnen de partij zijn heel wat mensen niet op de hoogte van wat er op de onderhandelingstafel ligt."

Onderhandelingen

Ondanks de frustraties langs beide kanten, blijven de lijnen open. "Er is intens contact", zegt Develtere daarover. Dat er nog veel op het spel staat, versterkt de samenwerking. Op Vlaams niveau is het wachten op de beleidsbrieven van de ministers. Maar op het federale niveau wacht er nog een grotere uitdaging. Liggen onder meer op tafel: een indexsprong en een verhoging van de btw. Daartegenover wil CD&V een meerwaardebelasting plaatsen. En, uiteraard, een waterdichte regeling voor de Arco-spaarders, de prioriteit numero uno van CD&V.

Gisteren stonden de federale onderhandelingen op een laag pitje. In de voormiddag ontvingen formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) een vakbondsdelegatie van de politie. In de namiddag was er het F-16-debat in de Kamercommissie. Tussendoor werden de bilaterale contacten wel verdergezet. Na N-VA en Open Vld op donderdag was het opnieuw de beurt aan CD&V-voorzitter Wouter Beke en MR-kopstuk Didier Reynders. Zij hielden achteraf de lippen stijf op elkaar. De MR zou nu wel openstaan voor een meerwaardebelasting, zij het enkel voor grote beursspeculanten.

De komende dagen duwen Peeters en Michel het gaspedaal in. De bedoeling is om begin volgende week te landen met de begrotingsgesprekken. Daarna is het aan kandidaat-premier Charles Michel (MR) om de laatste moeilijke knopen door te hakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden