Vrijdag 09/12/2022

Gevaarlijkste verkeersaders in Antwerpen

Globaal genomen gaat het iets beter met de verkeersveiligheid in Antwerpen. Vorig jaar telde de stad 7.394 ongelukken, of 400 minder dan in 2011. Ook het aantal gewonden (1.873) gaat naar beneden. Volgens Groen zijn die gunstige cijfers te danken aan de keuze voor aparte fietspaden en meer zones waar auto's maar dertig kilometer per uur mogen rijden.

Problematischer is het aantal dodelijke slachtoffers: in 2012 waren dat er 20, een jaar eerder 'slechts' 13. 2012 kent daarmee de grootste piek in vier jaar. De meeste slachtoffers zijn voetgangers en fietsers. Groen hoopt dan ook dat het stadsbestuur maatregelen treft. "Burgemeester Bart De Wever maakt van veiligheid een prioriteit, hopelijk telt verkeersveiligheid ook mee", zegt Marij Preneel, districtsburgemeester van Borgerhout. Zij stelt zich alvast vragen bij de plannen van het stadsbestuur om de doorstroming op de grote verkeersaders te versterken.

Het gevaarlijkst zijn immers net die verkeersaders, en dan vooral de kruispunten. Met een gemiddelde van 63 ongevallen met gewonden per jaar geldt het kruispunt van de R11 en de Boomsesteenweg als het gevaarlijkste stukje Antwerpen. Ook grote wegen als de Leien, Turnhoutsebaan en de Noorderlaan doen het slecht. Idem voor de Singel. "De heraanleg van het fietspad op de Singel is niet goed aangepakt", zegt Preneel. "Men heeft de tijd niet genomen om de kruispunten te bekijken vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid." Van de tien gevaarlijkste punten van de stad, is de helft een kruispunt met de Singel.

Bijna de helft (46 procent) van de ongevallen doet zich voor op wegen die niet door de stad, maar het Vlaams Gewest worden beheerd. En dat terwijl amper een vijfde van het wegennet in handen is van Vlaanderen. Het gevaarlijkst zijn de grote verkeersaders, en dan vooral de kruispunten. In het kader van het mobiliteitsplan 2020 komt een deel van de heraanleg van de gewestwegen wel in handen van de stad.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234