Zondag 19/01/2020

Wateroverlast

"Gevaar voor wateroverlast is nog niet geweken"

Beeld © Bart Leye

Op een vijftal plaatsen in Vlaanderen zijn vanmorgen alarmpeilen overschreden op onbevaarbare waterlopen. Op enkele waterlopen stroomafwaarts kunnen er zich nog overstromingen voordoen, het gevaar is nog niet geweken, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.

De situatie is ernstig in Londerzeel (Molenbeek), Maldegem (Ede), Holsbeek/Rotselaar (Winge), Aartselaar/Kontich (Benedenvliet) en Bazel (Barbierbeek). Ook in Geraardsbergen (Molenbeek) is het alarmpeil bereikt.

"Op heel wat plaatsen in Vlaanderen staan straten blank en dat water zal maar heel traag wegtrekken", verduidelijkt Katrien Smet (VMM). "Het gaat gelukkig niet veel meer regenen, er is zowat 5 liter per vierkante meter voorspeld tegen vanavond. Maar dat is een zeer onzekere factor, want de voorbije 36 uur regende het ook meer dan aangegeven, op sommige plaatsen zelfs tot zestig liter water."

De VMM houdt de situatie op de onbevaarbare waterlopen nauwgezet in de gaten, via een uitgebreid netwerk van meetpunten. Ook staat de VMM in nauw contact met lokale hulpdiensten. De wachtbekkens, waar Vlaanderen de afgelopen jaren fors in investeerde, zijn in heel Vlaanderen aangesproken. "Als die situatie zich een paar jaar geleden voordeed, dan waren er veel meer woningen ondergelopen", zegt Smet.

Beeld BELGA

Noodplan in Londerzeel afgeblazen

Het rampenplan in Londerzeel als gevolg van de wateroverlast is vanavond afgeblazen. Dat bevestigt Gert Vermeiren, wegencoördinator van de dienst Mobiliteit bij de gemeente Londerzeel.

Om 18 uur kwam de veiligheidscel van de gemeente opnieuw samen om de situatie te beoordelen. "In overleg met alle betrokken diensten is daar beslist om het rampenplan af te blazen", zegt Vermeiren. "De situatie is onder controle. De wateroverlast blijft maar er zijn geen woningen meer in gevaar."

In het centrum van Londerzeel zijn zo goed als alle straten weer vrijgegeven voor verkeer. "In een grote as tussen deelgemeente Malderen en het gehucht Sint-Jozef blijven de wegen zeker nog tot na het weekend afgesloten", stelt Vermeiren. Ook het plan voor de eventuele oprichting van een opvangcentrum voor ouderen in het OCMW-rusthuis werd opgeborgen. "Evacuaties zijn niet meer aan de orde."

In Steenhuffel en Londerzeel lijken de grootste problemen achter de rug. Straten blijven wel afgesloten zolang er water op de weg staat. Over het aantal schadegevallen kan Sminate zich nog niet uitspreken. Doorgaans gaat het om ondergelopen huizen en kelders.

Het grootste gevaar schuilt in de vorst die voorspeld wordt voor de komende nachten. Het overtollige water kan dan niet wegtrekken. "We nemen contact met kwetsbare groepen, vooral ouderen. Indien nodig richten we in het OCMW-rusthuis een opvangcentrum in. We maken ook noodwoningen vrij."

Steden beschermen

Elders in het land is gevaar voor wateroverlast nog niet geweken. In het westen en het centrum van het land zijn er op verschillende bevaarbare waterlopen verhoogde waterpeilen. Keersluizen rond Gent en Brugge zijn gesloten om de steden te beschermen, meldt waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal (W&Z).

Op het kanaal Gent-Oostende werd vanochtend de keersluis in Beernem gesloten, zodat de binnenstad van Brugge beschermd wordt. "Daardoor is er ook geen scheepvaart mogelijk op het kanaal Gent-Oostende", zegt woordvoerster Claudia Van Vooren (W&Z). "Ook de Dampoortsluis in Brugge wordt ingezet om water af te voeren."

Verder staan ook in Gent alle keersluizen dicht om de binnenstad te beschermen van wateroverlast.

Beeld BELGA

Vloedregime
Zowel op de Dender als op de Boven-Schelde is er vloedregime. Concreet mogen schepen niet varen op de Dender. Op de Boven-Schelde mogen schippers wel varen, maar ze krijgen wel een waarschuwing mee. In Ninove is boven de Dender de Oudekaaibrug omhoog geplaatst omwille van de hoge waterstanden, daar moet het verkeer een omleiding volgen.

Op de Moervaart en de Durme, de bevaarbare waterlopen die gisterenavond als eerste het alarmpeil bereikten, heeft een aannemer ondertussen een opstopping weggehaald op de Beneden-Durme. "Het waterpeil van de Beneden-Durme is daarop iets gezakt, maar onvoldoende om de pompen opnieuw in gang te steken", zegt woordvoerster Van Vooren. Een aannemer zoekt vanochtend naar andere mogelijke opstoppingen.

Aan de oever van de Moervaart werden vannacht zandzakjes geplaatst om de Lokerse deelgemeente Daknam te beschermen tegen wateroverlast.

Het water op de Moervaart en de Durme is ook iets gezakt omdat er meer water via het kanaal Gent-Terneuzen kon en kan worden afgevoerd. In Terneuzen werden vannacht de oost- en middensluis gebruikt om te spuien. Ook maakt Waterwegen en Zeekanaal onder meer nog gebruik van het Afleidingskanaal van de Leie om op korte tijd zoveel mogelijk water af te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234