Maandag 05/12/2022

Vleesfraude

"Gevaar voor gezondheid niet uitgesloten": Delhaize en Colruyt halen vlees uit de rekken

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Supermarktketen Delhaize haalt alle vleesproducten uit de rekken die afkomstig zijn van slachthuisgroep Verbist. Ook Colruyt zal bepaalde producten niet meer verkopen. Dat gebeurt nadat de erkenning van een bedrijf uit die groep is ingetrokken omdat bij een huiszoeking vorige week bleek dat meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was met de regels.

Redactie

Het gaat om het vleesbedrijf Veviba uit Bastenaken. De problemen situeren zich bij de uitsnijderij en de koelinstallatie. Zo kwamen er stukken karkassen die niet bestemd waren voor menselijke consumptie in gehakt terecht, en werd de invriesdatum van bevroren vlees vervalst. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) beslisten op basis van de overtredingen om de erkenning in te trekken.

Zolang er twijfel blijft, kan Veviba zijn erkenning niet terugkrijgen, zo maakte minister Ducarme vanavond bekend na vergaderingen op zijn kabinet met de spelers in het dossier.

Vleesproducten uit de rekken

Delhaize heeft de samenwerking met Veviba en de hele groep Verbist opgeschort. Alle vleesproducten van het bedrijf, voornamelijk rundvlees, worden uit de rekken gehaald. "Het gaat om 300 productsoorten", zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. "We hebben dit zelf beslist. We wachten nog af welke maatregelen het FAVV verder neemt." Delhaize bekijkt nog of de verdwenen volumes aangevuld kunnen worden via andere leveranciers.

Ook bij de Colruyt Group, de groep boven onder meer Colruyt en Spar, was er vandaag spoedoverleg. De groep haalt alle producten die afkomstig zijn uit de versnijzaal van Veviba uit de rekken. "Negentig procent van ons vlees wordt aangeleverd in karkassen en wordt binnen onze muren versneden en verwerkt door onze eigen ervaren beenhouwers. Dat vlees is dus niet betrokken en daar kunnen we de traceerbaarheid van garanderen", aldus nog Colruyt.

Consumentenorganisatie Test Aankoop vraagt dat de lotnummers van de uit de handel gehaalde producten publiek worden gemaakt. "De consument wordt in deze zaak volledig aan zijn lot overgelaten en is afhankelijk van wat in de pers verschijnt", klinkt het.

Carrefour België laat nog weten dat het niet samenwerkt met Veviba in Bastenaken en ook geen producten uit de rekken haalt.

FAVV: "Gevaar voor gezondheid niet uit te sluiten"

Het FAVV waarschuwt intussen dat gevaar voor de volksgezondheid door het vlees waarmee gefraudeerd werd in de uitsnijderij niet volledig uit te sluiten is. "Een rund dat geslacht wordt, wordt ook gekeeld om het bloed te laten weglopen", legt Philippe Houdart van het FAVV uit. "Waar de huid doorprikt wordt, kan besmetting optreden met bacteriën. Klassiek wordt dat stuk weggehaald en komt dat bijvoorbeeld in dierenvoeding terecht. Hier is dat niet gebeurd en is het stuk dus toch in de basis voor gehakt terechtgekomen. Dat kan een potentieel risico vormen, zeker voor mensen die vlees rauw eten. Voor vlees dat goed gebakken is, is het risico minder groot."

Het vlees waarmee in de koelinstallatie van het bedrijf gefraudeerd werd, zou geen onmiddellijk gevaar opleveren. "Wel kan vlees dat langer bevroren is geweest minder smaak hebben en anders ruiken bij het ontdooien", zegt Houdart.

Hoeveel er van het vlees uiteindelijk in de winkels is terechtgekomen, is volgens het FAVV niet duidelijk. "Bevroren vlees is dikwijls bestemd voor het buitenland. Ik heb er geen zicht op hoeveel vlees er op de Belgische markt is terechtgekomen."

Wel heeft het FAVV americain preparé natuur van Veviba uit de handel gehaald die te koop werd aangeboden bij de slager Amar in Anderlecht. Consumenten die het product hebben gekocht, worden verzocht het niet op te eten. "Als dat toch gebeurd is en er doen zich medische klachten voor, raden we aan om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen", luidt de raad van het Voedselagentschap.

Transparantie

Het voedselagentschap heeft intussen wel alle vestigingen van Verbist in ons land gecontroleerd en preventief de producten in de koelinstallaties geblokkeerd. Het gaat om twee koelinstallaties en twee à drie uitsnijderijen. Of daar ook problemen zijn vastgesteld, is voorlopig niet duidelijk.

Veviba laat weten dat het transparantie wil bieden. Het bedrijf benadrukt dat het sinds 1998 voortdurend samenwerkt met de controleautoriteiten "omdat voedselveiligheid altijd al haar prioriteit geweest is", en zal alle nodige maatregelen nemen in samenwerking met de autoriteiten.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Veviba verwelkomt de komst van een manager van SOGEPA (Sociéte wallone de Gestion et de Particpations, red.) die de Waalse regering stuurt opdat het bedrijf op korte termijn hopelijk haar officiële erkenning terug kan krijgen en haar activiteiten, die voor de hele landbouwsector en regio belangrijk zijn, kan verder zetten", klinkt het in een verklaring.

Nultolerantie

Intussen klinkt er van alle zijden felle kritiek op het vleesbedrijf. De Federatie van het Belgische Vlees (Febev) benadrukt dat transparantie bij hen en hun leden centraal staat. "Als sectorfederatie maken wij er dan ook een punt van dat tegen intentionele fraude hard moet opgetreden worden en een nultolerantie geldt."

De organisatie distantieert zich volledig van de feiten en voegt eraan toe dat ze haar volledige medewerking verleent aan de betrokken overheidsinstanties en toezichthouders.

Ook de Boerenbond veroordeelt de fraude "met klem". Dergelijke feiten zijn "onaanvaardbaar", klinkt het. "Het is meer dan dringend tijd dat de slachthuissector zich ernstig bezint en maatregelen neemt om de malafide praktijken een halt toe te roepen. Wij zijn het meer dan beu dat onze landbouwers voor de zoveelste keer op rij de rekening gepresenteerd dreigen te krijgen voor de wantoestanden in bepaalde slachthuizen."

"Door en door rot"

Voor Greenpeace is dit "het zoveelste bewijs dat onze industriële vleesproductie door en door rot is". "Het is de hoogste tijd dat politici, retailers en alle schakels van de vleesketen zich ernstig bezinnen over deze dolgedraaide manier van produceren", zegt Sébastien Snoeck, expert Vlees en Veeteelt bij Greenpeace België.

De consumenten en de landbouwers zijn de grootste slachtoffers van dit schandaal, zegt Greenpeace. "Als consument kan je nog kiezen om minder vlees en meer plantaardig te eten. Maar veel boeren zitten gevangen in het systeem. De overheden moeten hen steunen om de omslag naar ecologische landbouw te maken, en hen helpen om een eerlijke prijs voor hun producten te krijgen", stelt Snoeck.

Het is niet de eerste keer dat de groep Verbist in opspraak komt. De groep baat ook het slachthuis in Izegem uit waar dierenrechtenorganisatie Animal Rights vorig jaar undercoverbeelden maakte. Daarop was te zien hoe runderen zwaar mishandeld werden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet het bedrijf toen een tijdje sluiten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234