Zaterdag 03/12/2022
null Beeld Geert Joostens
Beeld Geert Joostens

Column

Geuren zullen in onze samenleving een steeds belangrijker rol gaan spelen

Dominique Persoone, de Indiana Jones der chocolatiers, runt The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen en een cacaoplantage in Mexico.

Dominique Persoone

Alle hondenbaasjes en bazinnetjes weten het: de diepste zielenroerselen van je trouwe viervoeter blijven een mysterie. Je laat Jacky Russell, Miss Chiwawa of Lassie bis uit voor de verplichte ochtendwandeling en uit de andere richting komt je buurvrouw of ex-collega met zijn of haar chouchou. Je wilt een gezellig praatje maken terwijl ze elkaar besnuffelen en vervolgens is het bingo of ambras. Geen hondenfluisteraar die kan uitleggen waarom het bij de ene kennismaking op agressie uitdraait en bij de andere op liefde op het eerste gezicht. Zonder twijfel heeft het iets met de geur te maken.

Hierbij voorspel ik een fenomeen dat ik al jaren zie aankomen: geuren zullen in onze samenleving een steeds belangrijker rol gaan spelen. En dan heb ik het niet over Airwick, brandende kaarsjes of degoutante spuitbussen, maar over het serieuze werk. Over de microscopisch kleine partikeltjes die in de lucht zweven, die ons ongetwijfeld beïnvloeden, maar die ons ongeoefende 21ste-eeuwse reukorgaan aan zich laat voorbijgaan. Zodat we doen alsof onze neus bloedt. Maar er is hoop op beterschap.

Onlangs zag ik dat Bart Schols een 'Afspraak' had met een mooie, verstandige, internationaal erkende, vrouwelijke universiteitsprofessor, die daarbij ook nog blond was. Specialiteit? Jawel: geuranalyse. Als ik me goed herinner, ging het over muizen die zij sniffers noemde en die aan de lijfgeur van een potentieel kankerslachtoffer, lang voor elk ander herkenbaar symptoom of een bloedanalyse in het labo, met zekerheid konden bepalen of de eerste kiemen van een tumor aanwezig waren.

Maar het gaat nog verder: haar team heeft een digitale neus ontwikkeld die de muizenexperimenten met acceptabele waarschijnlijkheid kan vervangen. Een geurcomputer die de moleculen uit zweetlucht analyseert en aan de hand van een geurkaart vertelt uit welke hoek het sluipende gevaar komt. Elke dag steekt de werkelijkheid de science­fiction voorbij. Wellicht staat er weldra een apparaatje op je nachtkastje dat vertelt of je lief vanavond ‘barstende koppijn’ zal hebben of niet.

Dat de neus een essentieel onderdeel is bij de ervaring van smaak weten wij allang. Mag ik hier even onbescheiden een pluim op eigen hoed steken? Want mijn ‘chocoladesnuifmachientje’, dat de Rolling Stones tijdens hun Brusselse verjaardagsfeestje in 2007 in primeur konden testen, doet het nog steeds goed. Dus aan iedereen: nose up for the future. Want was ruiken voor onze van taal gespeende homo-sapiensgrootvaders al van levensbelang (die moesten lucht krijgen van mogelijke belagers om al dan niet hun knots te gebruiken), als we tot homo deus zullen evolueren zal geur­analyse zeker haar plaats hebben.

Politici waar een reukje aan zit: wees dus gewaarschuwd. Hoewel. Geld stinkt niet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234