Zaterdag 03/12/2022

NieuwsJustitie

Getuigenissen van familie Sofie Muylle op proces: ‘Zien wat ze met je kind doen, is verschrikkelijk’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het assisenproces rond de dood van Sofie Muylle nadert zijn ontknoping. Gisteren brachten de getuigenissen van de vader en de broer van het slachtoffer enkele juryleden aan het huilen. Beklaagde Alexandru Caliniuc bleef onbewogen. Vandaag kent hij zijn lot.

Bjorn Maeckelbergh

“Ik heb er al veel moeten loslaten”, vertelde de vader van Sofie Muylle donderdagvoormiddag. Toen zijn vrouw stierf aan borstkanker, was hij amper 36. Daniël Muylle bleef alleen achter met drie kinderen. Sofie, de enige dochter, was de jongste. Zijn oudste zoon verdronk toen hij 27 was – Sofie was toen 20. “Als ik op het kerkhof sta, zie ik heel mijn leven. Al mijn geliefden liggen daar vlak bij elkaar.”

Daniël Muylle kreeg het in horten en stoten gezegd. Zijn advocate Charlotte Goethals: “Elk huisje heeft zijn kruisje. Maar het kruisje van de familie Muylle is onnoemelijk zwaar.” Professionele hulp heeft hij nooit gekregen. Ook nooit gezocht. “Ik ben maar een simpele West-Vlaming. Ik heb tegen mezelf gezegd: ‘Daniël, hou je recht’.” Hij deed dat ook toen hij de video’s zag die Caliniuc maakte van zijn stervende dochter. “Als ouder zien wat ze met je kind doen, dat is verschrikkelijk. Had ik die beelden niet gezien, ik had het nooit geloofd.”

Niet veel later nam de zoon de plaats in van zijn vader. “Ik wil iedereen bedanken”, zei Stan Muylle van op de getuigenstoel. Toen ging hij iets luider spreken in de micro: “Iedereen, behalve de man met de blauwe jas.” Waarop Stan Muylle sneller en nóg harder begon te praten. Over Caliniuc, zonder hem een blik te gunnen. “Voor mij wijst alles in de richting van één man. De man met de blauwe jas: dat is een gevaarlijke zot. Een sadist met kenmerken van een psychopaat.”

Broer Muylle zei dat hij hoopt dat hij na het proces opnieuw een betere papa kan zijn voor zijn zoon en dochter. “Want door het proces kon dat niet. Ik vind het voor mijn kinderen zo erg. Ik heb hen moeten vertellen dat er zulke zotten bestaan, zotten die mensen kapot maken en er plezier aan beleven.”

Lafaard

Vandaag zal de jury zich terugtrekken om zich te beraden over het lot van de Roemeen. Zij moeten uitmaken of Alexandru Caliniuc schuldig is aan moord, en dus levenslang riskeert. Ze moeten ook antwoorden op de vraag of hij schuldig is aan verkrachting met de verzwarende omstandigheid van foltering. Dat alleen kan hem 30 jaar van zijn leven kosten. Zoals bekend blijft Caliniuc volhouden dat hij Sofie Muylle niet heeft vermoord. Enkel de verkrachting geeft hij toe.

Sofie Muylle. De dader ‘liet haar úren creperen’, stelt de advocaat van de nabestaanden. Beeld RV
Sofie Muylle. De dader ‘liet haar úren creperen’, stelt de advocaat van de nabestaanden.Beeld RV

Luc Arnou, advocaat van de nabestaanden, maakte daar korte metten mee. Hij verwees naar de reconstructie, waarbij de Roemeen toonde hoe hij haar lichaam 43 meter versleepte. “Je had dat moeten zien: zijn tong hing op zijn ondervest. En maar puffen en blazen. Maar hij hield vol – ha ja, want hij wilde haar nog verkrachten. Hij versleepte Sofie op haar buik. Hij botste hier en daar eens met haar. Voor hem had Sofie tóch geen identiteit. Hij liet haar daar úren creperen. Dat is hetzelfde als uw ouders in huis nemen en die mensjes geen eten geven omdat je snel hun erfenis wil. Ben je dan verantwoordelijk voor hun dood? Natuurlijk! Sofie was hulpbehoevend. Ze was onderkoeld.”

Filip De Reuse, die ook voor de nabestaanden pleit, richtte zich tijdens zijn pleidooi enkele keren tot Caliniuc. “Of het hem eigenlijk een bal kon schelen?” Caliniuc keek alsof de televisie op testbeeld stond. De Reuse duikelde intussen een quote op van zijn lievelingsauteur Gabriel García Márquez. “Zwijgen is vaak de meest lafhartige vorm van liegen. Dat hij een lafaard is: daar moet je niet aan twijfelen. Hij is structureel niet in staat om de waarheid te vertellen. Zijn doel: wegkomen met de bijna perfecte moord.”

Vandaag pleit de verdediging. Zij zal beweren dat Caliniuc niet verantwoordelijk is voor de dood van Muylle. Daarna zal de jury zich beraden over de schuld en de strafmaat.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234