Woensdag 26/01/2022

Getuigenis chauffeur: "Salah Abdeslam wil nieuw uiterlijk"

De voortvluchtige 'volksvijand nummer 1' Salah Abdeslam zou aan chauffeur Ali O. verklaard hebben dat hij een nieuw uiterlijk wilde. Beeld afp
De voortvluchtige 'volksvijand nummer 1' Salah Abdeslam zou aan chauffeur Ali O. verklaard hebben dat hij een nieuw uiterlijk wilde.Beeld afp

De Franse krant Le Monde wist de hand te leggen op het getuigenis van Ali O., de 31-jarige in Molenbeek geboren Fransman die de voortvluchtige Salah Abdeslam na de aanslagen in Parijs een lift gaf. Ali O. werd op 22 november aangehouden tijdens de antiterreuractie in ons land. In zijn verklaring omschreef hij de laatste uren die hij met Salah Abdeslam doorbracht in Brussel.

LB

Ali O. ontkende aanvankelijk maar bekende tegenover de rechercheurs dat hij na de aanslagen in Parijs Salah Abdeslam vervoerde in zijn zwarte Volkswagen Golf.

Lasser met 2 kinderen
Ali O. gaf tegenover de rechercheurs al snel toe dat hij zich uit eigen beweging bij de politie had moeten melden. Zijn vrienden hadden hem dat echter afgeraden. Hij is getrouwd en heeft twee jonge kinderen. Overdag werkt hij als lasser, 's avonds als koerier voor restaurants.

Zaterdag 14 november zou Ali O. een telefoontje hebben gekregen van zijn vriend Hamza Attou. Die laatste is ook aangehouden en wordt er ook van beschuldigd Salah Abdeslam samen met Mohammed Amri uit Parijs te hebben teruggevoerd.

Batterij uit telefoon
Na het telefoontje treft Ali O. zijn vriend Attou in Laken. Daar blijkt Attou in het gezelschap te zijn van Salah Abdeslam. Ali O. voert de twee naar een café. Salah Abdeslam vraagt zijn medepassagiers nog voordat ze bij het café stoppen om hun telefoon in de auto achter te laten en de batterij eruit te halen. Wanneer Ali O. informeert naar wat er is gebeurd met Brahim, de oudste broer van Salah die zichzelf opblies in de boulevard Voltaire in Parijs, antwoordt Salah bitsig dat Ali O. moet zwijgen.

In het café aangekomen zou Ali O. aan Salah Abdeslam vragen of die laatste iets te maken heeft met de aanslagen in Parijs. Abdeslam zou weigeren dat te bevestigen, maar onderbreekt het gesprek herhaaldelijk om te informeren naar het aantal doden, het aantal zelfmoordterroristen van wie de naam inmiddels bekend is en het aantal agenten en militairen dat bij de bestorming is omgekomen.

Vriend van broer Brahim
"Hij leek de situatie te analyseren, daardoor begreep ik dat hij er iets mee te maken had", verklaart Ali O. Even later zou Salah bekennen: "Mijn naam wordt overal genoemd, ik ben aangebrand. Ik had daar niet moeten zijn toen het gebeurde". Wanneer Ali O. aan Salah Abdeslam vraagt waarom hij hem had laten bellen, antwoordt Salah dat hij dat deed omdat Ali O. een vriend was van zijn broer Brahim.

Laatste omhelzing
Na het gesprek, dat ongeveer twintig minuten zou duren, zou Ali O. Salah naar Schaarbeek voeren, rond 14.30 uur. Salah omhelst daar Ali O., vertrouwt hem toe dat hij zou "veranderen van gezicht" en fluistert dat hij hem "nooit meer zou zien".

Na de reeks huiszoekingen in de avond van 22 november wordt Ali O. in beschuldiging gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristencel en van terreurdaden.

"Geen vooropgezet plan"
"Het is een schande dat mijn cliënt op die tweede grond wordt vervolgd, want uit alles blijkt dat er bij wat hij heeft gedaan geen enkele sprake was van een vooropgezet plan", voert zijn advocaat, Mr. Olivier Martins, aan. "Uit zijn telefonische verkeersgegevens blijkt immers dat hij de hele avond van de aanslagen thuis is geweest".

Geradicaliseerd
Ali O. geeft toe dat hij goed bevriend was met Brahim Abdeslam. De twee hebben dezelfde leeftijd en hun families komen uit hetzelfde dorp in Marokko. Volgens hem was echter nergens uit op te maken dat er op 13 november een slachting zou plaatsvinden. Wel had hij gemerkt dat Brahim "de laatste tien maanden" was geradicaliseerd. Hij wilde "een godsdienstiger leven leiden" en zijn café verkopen om geld te steken in een carwash.

Op de vraag waar Brahim kon hebben geleerd om met een kalasjnikov om te gaan, verklaarde Ali O. dat hij in augustus naar Marokko was geweest en in 2014 twintig dagen in Turkije had verbleven. Op 11 november, twee dagen voor de aanslagen, was hij nog met de beide broers Abdeslam hasj gaan kopen.

Amper een week na de aanslagen, op 19 november, meldde de Spaanse tv-zender La Sexta dat de Franse politie een foto van Salah Abdeslam verspreidt waarop hij een bril en een pruik draagt. Toen al was er een vermoeden dat hij zich heeft vermomd en ook een nieuwe naam gebruikt: Yassine Baghli.

undefined

Amper een week na de aanslagen berichtte het Spaanse La Sexta dat de Franse politie de waarschuwing verspreidt dat Salah Abdeslam zich vermomt met een bril en een pruik. Beeld Kos
Amper een week na de aanslagen berichtte het Spaanse La Sexta dat de Franse politie de waarschuwing verspreidt dat Salah Abdeslam zich vermomt met een bril en een pruik.Beeld Kos
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234