Maandag 06/02/2023

Getrouwheidspremie wordt voortaan sneller gestort

Het spaarboekje is en blijft buitengewoon populair bij de Belg, ondanks de lage opbrengst en het gebrek aan transparantie. De over-heid gaat ingrijpen en eist dat de banken de getrouw-heidspremie per kwartaal storten, in plaats van jaarlijks.

Met zowat 225 miljard euro op de teller is het bewijs geleverd dat de Belg een bevoorrechte relatie heeft met zijn spaarboekje. Al is het eerder een haat-liefdeverhouding. De lage intrest is al langer een bron van ergernis, net als de ondoorzichtige formules waarmee de klant naar de banken wordt gelokt. In economisch moeilijke tijden blijft het spaarboekje desondanks een baken van vertrouwen.Dat beseft de overheid ook.

Vrijdag zitten de federale ministers van Financiën, Steven Vanackere (CD&V) en Begroting, Johan Vande Lanotte (sp.a), samen met de Belgische federatie van de financiële sector Febelfin en de financiële toezichthouder (FSMA). Doel van het overleg is een betere transparantie voor de consument, zonder dat dit leidt tot te grote rimpelingen en verloop van klanten bij de banken.

Gemiste kans

Eén voorstel lekte al uit: de versnelde storting van de getrouwheidspremie. Veel spaarders misrekenen zich aan hun getrouwheidspremie. Deze wordt immers niet voor het volledige spaarbedrag berekend, maar voor het bedrag dat de volle twaalf maanden onaangeroerd op je rekening parkeerde.

De huidige combinatie van een basisrente aangevuld met een getrouwheidspremie (die je pas verwerft na een jaar), vond Vande Lanotte weinig transparant. Hij lijkt op dat punt gelijk te krijgen.

De banken gaan er in principe mee akkoord hun getrouwheidspremies op vaste data te storten: niet langer een keer per jaar, maar wel op het einde van elk kwartaal.

Maar er blijven nog een aantal punten die concreet moeten gemaakt worden. Zoals de overgangsperiode van de aanpassing, de methode van de berekening van de getrouwheidspremie en de daaraan gekoppelde voorwaarden.

Banken bieden te vaak een hoge getrouwheidspremie, en een magere basisrente. Wie zijn geld te vroeg van zijn rekening haalt, verliest het recht op de getrouwheidspremie, en wat overblijft is de schamele interest. Ondanks al die problemen wordt tegen de zomer een akkoord verwacht.

Kristof De Paepe van Spaargids.be noemt de nieuwe maatregel een gemiste kans. "Het voordeel voor de spaarder is echt bijzonder klein, en weegt niet op tegen het risico dat hij loopt om te vroeg geld af te halen en de getrouwheidspremie te verliezen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234