Zondag 25/10/2020

getroffen regio Bresse is Frankrijks enige appellation d'origine contrôlee voor kippen

De Bresse is bekend voor vrij lopend gevogelte, ophokken zou de waarde van de dieren tenietdoen

Vogelgriep zaait paniek op het Franse neerhof

In de Franse pleisterplaatsen voor trekvogels zijn dit weekeinde een twintigtal dode ganzen en zwanen aangetroffen, kadavers die volop onderzocht worden. Op de neerhoven in en om Joyeux, het dorpje in Oost-Frankrijk waar het eerste officieel met vogelgriep besmette exemplaar werd aangetroffen, heerst lichte paniek. De plaag kon op geen slechtere plek losbarsten: dit is de regio van Bresse waar 's werelds beste en beroemdste kippen gekweekt worden.

Brussel / Parijs

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

Sinds zaterdagmorgen mag geen ei of vogel de schutkring van tien kilometer die de overheid rond Joyeux heeft aangelegd nog uit. De politie controleert alle voertuigen. In het tweehonderd inwoners tellende dorp, in de moerasrijke Dombesstreek even ten zuiden van de bekende kippenteeltregio Bresse, hebben ze er nog steeds niet van terug. "Eigenlijk dachten we dat het een grap was", zegt de waard van La Bicyclette Bleue, het enige café in het oord, aan Le Journal du Dimanche. "In de hele wereld praten ze over de vogelgriep, en dan moet de ziekte uitgerekend via ons onooglijke Joyeux Frankrijk binnenkomen."

Met zijn honderden meren en vijvers is de Dombes Frankrijks op twee na belangrijkste rustplaats voor trekvogels. De regio leeft van toerisme, van de karperkweek en, in het seizoen, van de ganzenjacht. Maar gevogelteproducenten bezit Joyeux niet. Hooguit een twintigtal boerderijen met neerhoven. Daar worden de vogels sinds enkele dagen, een week of twee vroeger dan berekend was, opgehokt. Helemaal gerust zijn ze niet, de inwoners van het dorp, al zorgt de onverwachte komst van camera's en journalisten er in de eerste plaats voor 'gezellige' opwinding, aldus France Inter. De radiozender gooide zondag meteen zijn programmering door elkaar, evenwel hoofdzakelijk om bange burgers gerust te stellen.

Werd in Joyeux zelf al bij al gerelativeerd - "het moest wel ergens beginnen" - dan zit de schrik er enkele tientallen kilometer noordwaarts, in de buurt van de Franse kippenhoofdstad Bourg-en-Bresse, dieper in. De Bresse, 's lands enige regio waar ze een Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) op soepkippen hebben, heeft een stevige reputatie als het op de kweek van vrij lopend gevogelte aankomt. Sinds enkele dagen zijn de vele kippenkwekers in de regio karig met commentaar, heet het. Ze wachten af en denken na over maatregelen.

Maar welke maatregelen kun je nemen als het geheim van je succes uitgerekend 's dieren vrijheid is? "Als mijn tweeduizend witte kippen opgehokt worden, voldoen ze niet langer aan de eisen van de AOC", zegt kweker Nicolas Fargeot. Het betreft kippen die in de wei rondhuppelen en hun voedsel voor een groot deel uit de vrije natuur betrekken. "Onmogelijk ze op te sluiten", heet het in bovenvermelde krant. "De gebouwen zijn te klein, ze zouden zo op elkaar gepakt zitten dat er geen verschil meer is met batterijkippen. Ze zouden elkaar te lijf gaan en niet meer vet worden, want die beesten willen buiten pikken."

Terzelfder tijd snappen de kippenkwekers dat ze iets moeten doen. Ze willen uiteraard niet verantwoordelijk geacht worden voor de verdere verspreiding van de ziekte, evenmin als ze zelf enig risico willen lopen, blootgesteld als ze zijn aan hun pluimvee.

Officieel is er niets mis met het eten van kippenvlees, als het maar gebakken, gebraden of gekookt wordt op minstens 150 graden. Niettemin nemen de autoriteiten binnen de schutkring het zekere voor het onzekere. Verkopers van gevogelte werden verzocht hun waar uit de handel te halen, "zomaar, plots, terwijl de klanten erbij stonden. Het leek wel alsof we misdadigers waren".

Gevaar voor de volksgezondheid is er officieel niet, maar voor de Franse kippenkwekers dreigen het sombere tijden te worden. Nu al is de consumptie met 15 tot 20 procent teruggevallen en beleeft de export een dip van 30 procent. Bij de kwekers die hun kippen vrij in en uit laten lopen - uitgerekend zij die het diervriendelijkst te werk gaan - is de productie met 20 procent gedaald.

De Franse minister van Landbouw Dominique Bussereau kijkt voorlopig de kat uit de boom. Mogelijk komt hij bij de Europese Unie in Brussel om steun aankloppen. In afwachting daarvan zal de pluimveestapel uitgebreid gevaccineerd worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234