Maandag 27/06/2022

Getouwtrek over nieuwe spoorbaas gaat verder

Brussel

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck / Johan Corthouts

Er zijn wel degelijk meer kandidaten voor de opvolging van Christian Heinzmann als spoorbaas dan de soap rond zijn snelle ontslag zou doen vermoeden. Het getouwtrek lijkt nu echter vooral te zullen gaan over de vraag om de nieuwe gedelegeerd bestuurder iemand van binnen de NMBS moet worden of iemand uit de privé-sector, zoals premier Verhofstadt (VLD) graag zou willen.

De ACOD-spoor liet dit weekend weten dat ze liever iemand van binnen de NMBS benoemd zien. Onder de nu al bekende kandidaten uit die hoek zitten ook enkele 'kanshebbers', zoals dat in de coulissen heet. Het gaat allereerst om huidig bestuurder-directeur Antoine Martens, die bekendstaat als een 'spoorman in hart en nieren' maar niet meteen als de moderne manager waarvan VLD en PRL dromen. Martens werkte vijftien jaar lang aan de zijde van Etienne Schouppe, van wie nog niet geweten is of hij opnieuw kandidaat wordt of niet. Zoals alle NMBS-directieleden heeft Martens ook een politieke kleur: CD&V.

Andere verwachte 'interne' kandidaten zijn Leo Pardon (SP.A) en Alex Migom, een NMBS-ingenieur van CD&V-signatuur die zijn kandidatuur indiende voor zowel de functie van afgevaardigd bestuurder als die van directeur-generaal. En er is ook Jozef De Greef, de hoofdingenieur van de spoorwegmaatschappij, die veeleer een liberaal profiel heeft.

Minder bekend zijn de namen van belangstellenden (of 'gepolsten') uit de privé-sector. Na het afhaken van de Antwerpse havenbaas Eddy Bruyninckx gaat de aandacht nu opnieuw naar Marc Descheemaecker, de 46-jarige Vlaamse topman van het Deense dienstenconglomeraat ISS. Bij een vorig rondje headhunten kwam zijn naam naast die van Heinzmann vrij hoog bovenaan de hitlijst te staan. Als ondervoorzitter van de Vlaamse werkgeversorganisatie VEV, gangmaker van de actie 'ondernemers tegen racisme' en bestuurder bij het luchthavenbedrijf Biac wordt Descheemaeker vanuit diverse politieke hoeken 'het ideale profiel' toegedicht. Zelf liet Descheemaecker ons gisteravond weten dat de soap van de afgelopen weken hem een beetje afschrikt en dat hij "toch nog eens goed wil nadenken".

Verder op het lijstje van kandidaten uit de privé-sector staat Baudouin Meunier, voormalig algemeen directeur van het Belgische filiaal van telefoonmaatschappij BT en voordien aan de slag bij Belgacom.

Kandidaten kunnen zich nog tot vrijdag 17 mei melden, waarna de regering op 22 mei tot een beslissing wil komen. De liberale spoorbond VSOA lanceerde gisteren een oproep aan het voltallige NMBS-personeel om, wie het ook wordt, de nieuwe baas te steunen. "Laat ons samen over de taal-, partij- en vakbondsgrenzen heen de rangen sluiten en de nieuwe ploeg alle kansen geven die zij verdient", zegt voorzitter Roland Vermeulen. "De NMBS en zijn personeel staan voor te grote uitdagingen om nog langer tijd te verliezen in oeverloze discussies en syndicaal getouwtrek."

Kandidaturen uit de NMBS-directie stromen binnen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234