Dinsdag 24/11/2020

Getouwtrek om Oud-Heverlee Leuven

Wordt het (ook) een Chinees of kiest men toch maar voor die lokale verankering? In de strijd om voetbalclub OH Leuven lijkt de stad Leuven het laatste woord te zullen hebben.

Een zenuwslopend rondje schaduwboksen, heet zoiets. Nadat in januari een eerste keer aan het licht kwam dat het bestuur van OH Leuven in onderhandeling was met de Chinese zakenman Jiang Lizhang, gingen de poppetjes aan het dansen. Er kwam een tegenreactie op gang, onder de noemer 'OHL op dreef', aangestuurd door een aantal bekende Leuvenaars. Onder hen VTM-hoofdredacteur Kris Hoflack, voetballer Bjorn Ruytinx, styliste Lien Degol en zelfs Rode Duivel Dries Mertens. Allen wierpen zich op als sympathisanten voor een lokale verankering van de club.

Maar tussen sympathiseren en engageren gaapt een grote geldkloof. Zo zegt Hoflack dat hij wel een supporter is, maar daarom nog geen investeerder. Onder voogdij van verzekeringsexpert Piet De Coster werd gezocht naar geld. In amper zes weken tijd vond hij een groep Vlaamse investeerders met voeling met het Leuvense, die zich rond het project wilden scharen en een bod uitbrengen op OH Leuven. Onder meer Bart De Smet, CEO van verzekeraar Ageas, wordt genoemd als een van de investeerders.

De Coster: "Ik noem geen namen, daarvoor is het te vroeg, maar ik kan zeggen dat die mensen een langdurige visie voor ogen hebben, en dat ze dat willen omzetten in een concreet engagement. De contouren van dat project liggen vast, eerstdaags komen we met een effectief bod."

Dat het rommelt bij het bestuur van OH Leuven is een eufemisme. Als de Vlaamse investeerders de club overnemen, kan de club met een nieuw bestuur werken aan een ambitieus groeiplan.

Buitenlandse miljonairs

De voorbije maanden kwamen diverse ploegen in handen van buitenlandse investeerders. Roeselare is deels in handen van Hawken Xiu Li, Kortrijk is eigendom van de Maleisische miljonair Vincent Tan. Lierse is in handen van het Egyptische Wadi Degla. Dat OH Leuven onderhandelde met de Chinezen, was gekend. Dat beide echter een princiepsakkoord hebben getekend was een nieuw gegeven, ook voor De Coster, die zich vragen stelt over de voorwaarden.

"Dat akkoord is bindend voor beide", zegt Chris Vandebroeck, interimvoorzitter van OH Leuven. "Momenteel is er een boekenonderzoek aan de gang door de investeerder." En dat akkoord is een heuse drempel, zegt Vandebroeck. "Wij zijn gebonden aan dat contract. We mogen zelfs niet onderhandelen met andere partijen, gesteld dat die er zouden zijn."

Dat contract loopt tot 30 juni, tot dan is OH Leuven exclusief in gesprek met de Chinezen. "Als zij tekenen, is de overname een feit", zegt Vandebroeck. Ondanks de hevige emoties bij supporters, sympathisanten en het stadsbestuur.

Want de stad Leuven kan alsnog een bommetje leggen onder het dossier. Schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V) zegt dat het stadsbestuur niets te zeggen heeft over OH Leuven. "Zij zijn volledig autonoom. Maar wij hebben wel het stadion in een erfpachtregeling met OH Leuven gestoken. Volgens die leenovereenkomst hebben we wel inspraak bij grote structurele wijzigingen. Wij kunnen OH Leuven niet verbieden in zee te gaan met die Chinees, maar we kunnen bijvoorbeeld wel de leningen terugeisen."

En dat is toch snel een bedrag van 10 miljoen euro, leert onderzoek. Chris Vandebroeck beaamt dit, maar vraagt zich af of de stad echt die weg wil opgaan. "Dat zou als signaal toch ongelooflijk slecht vallen. Leuven richt zich naar het buitenland, denk maar aan de universiteit of IMEC. Bovendien kun je daar juridisch vragen bij stellen." Een nieuw rondje boksen is ingegaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234