Donderdag 17/06/2021

Getolereerd en genegeerd, dat was het lot van de senator

Oud-voorzitter Frank Vandenbroucke moest niet weg bij de sp.a. Hij kon gerust nog jaren senator blijven als hij daar zin in had. Maar veel meer zat er niet meer in voor de slimste leerling van de klas. Getolereerd en genegeerd, dat was zijn lot geworden.

"Als je het niet met mij eens bent, is het omdat je het niet goed begrepen hebt. Maar geen probleem, hoor, ik wil het gerust nog eens uitleggen." Zo ongeveer deed Vandenbroucke aan politiek, zowel tegenover tegenstanders als tegenover partijgenoten. Als hij van mening was dat zijn tegenstanders gelijk hadden en zijn partijgenoten ongelijk, dan schaarde hij zich gewoon achter de eerste groep. "Vandenbroucke is altijd populairder geweest bij mensen die niet voor de sp.a stemmen dan bij mensen die wel voor de sp.a stemmen, zegt het cliché. Zoals veel clichés zit daar een grote grond van waarheid in", zegt een partijgenoot. "Dat werd een nog groter probleem toen hij in de Vlaamse regering stilaan populairder was bij Kris Peeters (CD&V) en Dirk Van Mechelen (Open Vld) dan bij de sp.a."

comeback kid

Na de Vlaamse verkiezingen van 2009 liep het helemaal mis tussen Vandenbroucke en zijn partij. Hij onderhandelde het regeerakkoord voor de sp.a, ook al vergat ze hem wel eens te melden waar die plaatsvonden, maar werd op het einde van de rit opzij geschoven als minister. De verontwaardiging bij de achterban was groter dan toenmalig voorzitster Caroline Gennez had verwacht. Een jaar later kwam Vandenbroucke door de grote poort terug binnen. Hij haalde vanop de laatste plaats van de senaatslijst bijna evenveel stemmen als nummer één Johan Vande Lanotte. Geen enkele niet-lijsttrekker deed beter. De comeback kid had het weer gedaan, Vandenbroucke was nu ook populair bij sp.a-kiezers.

Die prestatie bracht hem even terug in de gratie bij de partij. Hij speelde de eerste maanden van de regeringsonderhandelingen een belangrijke rol in de schaduw van Gennez. Maar dan sloeg hij zijn eigen ruiten in. Eerst haalde hij in een telefoongesprek op een volle trein de N-VA door de mangel terwijl de N-VA-woordvoerder een bank verder meeluisterde. Een week later stuurde hij een mail naar de verkeerde bestemmeling - een blunder waar ze bij de sp.a een patent op hebben - waardoor dezelfde N-VA ontdekte dat hij al een week voor hen over een voorstel voor een nieuwe financieringswet beschikte. Om nieuwe heisa te voorkomen, hield hij de eer aan zichzelf en stapte hij uit de onderhandelingen.

Aan de zijlijn, daar bleef Vandenbroucke tot gisteren. De sp.a betrok hem niet meer bij de onderhandelingen. Vandenbroucke was nog wel senator, maar daar kon hij zich onmogelijk uitleven. Vandenbroucke is een man van het beleid, van de beslissingen. Hij wil dat het vooruit gaat en als het ergens niet vooruit gaat, dan wel in de Senaat. Zijn periodes als minister omschrijft hij zelf als zijn absolute hoogtepunten in de politiek.

Geen illusies

Veel illusies dat hij zijn handen weer vuil kon maken, koesterde Vandenbroucke niet. Met de nieuwe voorzitter Bruno Tobback is de relatie zo mogelijk nog verzuurder dan met Gennez. Dat ze allebei hetzelfde electorale jachtterrein delen, Leuven, is daar niet helemaal vreemd aan. "Ik had gehoopt nog lang een beroep te kunnen doen op zijn onmiskenbare kwaliteiten en knowhow", luidde het gisteren bij Tobback. "Ik waardeer dan ook ten zeerste dat Frank mij heeft aangeboden voor advies ter beschikking te blijven van de partij. Ik ga daar zeker op in."

Alleen de Senaat, daar past Vandenbroucke voor. Na het uitbreken van het Agustaschandaal, en de beschuldiging dat hij 'besmet' geld verbrand had als partijvoorzitter, verhuisde hij in 1994 al een keer voor een paar jaar naar Oxford. Om nog slimmer te worden. "Dat is altijd de bedoeling bij Frank, dat zal deze keer niet anders zijn", lacht een vriend. "Ik vrees alleen dat de sp.a er deze keer niet van zal profiteren. Zowat alle zwaargewichten zeggen dat ze zijn vertrek hadden zien aankomen, hoewel hij het aan bijna niemand had verteld. Maar niemand heeft hem proberen tegenhouden. Dan weet je het wel." (JV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234