Vrijdag 15/10/2021

Gestorven wegens Europese besparingen

De zware besparingsmaatregelen die Europa oplegt, hebben desastreuze gevolgen voor de Griekse volksgezondheid. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Oxford en Cambridge in het medische vakblad The Lancet. Het aantal zelfmoorden, depressies en de kindersterfte nam in vier jaar tijd fors toe.

"Mijn vrouw is vier maanden zwanger en ik kan haar niet naar een dokter brengen. Ik ben vorig jaar mijn job kwijtgespeeld en heb geen inkomen. Mijn vrouw heeft al twee jaar geen werk, maar nu ik ook geen loon meer heb en geen toegang meer tot een publiek ziekenhuis, weet ik zelfs niet hoe ik mijn kind eten zal geven of in zijn basisbehoeften zal voorzien." De schrijnende getuigenis komt van de 44-jarige Kostas, een van de vele slachtoffers van de crisis in Griekenland.

De voormalige scheepswerfarbeider is het levende bewijs van hoe de Europese besparingsmaatregelen hard toeslaan in het dagelijkse leven van heel wat Grieken. Sinds de overheid onder druk van Europa tussen 2009 en 2012 zware besparingsmaatregelen doorvoerde in de gezondheidszorg en sociale zekerheid, zag het land een drastische toename in kindersterfte, zelfmoord en depressie.

Als reactie op de financiële crisis die Griekenland bijzonder zwaar trof, verminderde de overheid het ziekenhuisbudget met 25 procent en ging de financiële steun voor de aanpak en opvang van mentaal zieken met 55 procent naar beneden. De gevolgen voor de volksgezondheid bleven niet uit, zo stelden onderzoekers van de universiteit van Oxford en Cambridge vast. Tussen 2007 en 2011 steeg het aantal zelfmoorden met 45 procent, en in grofweg dezelfde periode, nam het aantal depressies met meer dan 100 procent toe en steeg het aantal kindersterftes met 43 procent. De overheid snoeide ook in naalduitwisselingsprogramma's en gratis condooms voor druggebruikers die injectienaalden gebruiken. Het resulteerde in 2012 in 32 keer zoveel HIV-besmettingen in die groep tegenover drie jaar eerder. Tegelijk zag het land twee jaar geleden voor het eerst in veertig jaar gevallen van malaria opduiken.

"Griekenland toont welke serieuze gevolgen het snoeien in gezondheidsuitgaven en sociale zekerheid kan hebben", zegt David Stuckler van de universiteit van Oxford, hoofdauteur van het rapport. "Snijden in gezondheidszorg en sociale zekerheid is een foute manier om te besparen." Onderzoekers zijn bezorgd dat dezelfde gevolgen te zien zullen zijn in Spanje, waar vorig jaar en het jaar ervoor zwaar gesnoeid werd in gezondheidsbudgetten.

Spaanse drama's

Helena Legido-Quigley van de London School of Hygiene and Tropical Medicine is op dit moment bezig met een onderzoek naar de gevolgen op de volksgezondheid in Spanje, maar verwacht dat de gevolgen ook daar zeer negatief zullen zijn. "De resultaten van het onderzoek komen pas na drie jaar, maar doordat Griekenland zijn maatregelen vroeger genomen heeft, hebben we nu al een beeld van hoe het er in Spanje zal aan toegaan. Daar heeft de overheid algemene ziekteverzekering opgedoekt en hebben 870.000 migranten - of niet-residenten, zoals ze officieel heten - geen toegang meer tot gezondheidszorg.

"De Spaanse regering heeft zelfs nieuwe besparingsmaatregelen in het leven geroepen, waarbij medicijnen voor gepensioneerden duurder geworden zijn. Volgens een onderzoek kunnen 70 procent van de gepensioneerden hun medicijnen niet meer tot het einde van hun behandeling betalen. Er is in Spanje net als in Griekenland een duidelijke toename van het aantal depressies en zelfmoorden. In 2012 nam het aantal gevallen van suïcide met 11 procent toe tegenover het jaar ervoor."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234