Donderdag 01/06/2023

AchtergrondHongerstakers

Gespannen vrede: hoe de hongerstakers de regering-De Croo onder druk zetten

Sommige hongerstakers weigeren nu ook drinken. Beeld Dieter Nijs
Sommige hongerstakers weigeren nu ook drinken.Beeld Dieter Nijs

In een opmerkelijk offensief roepen de voorzitters van PS, Ecolo en Groen premier Alexander De Croo (Open Vld) op om het dossier van de hongerstakers naar zich toe te trekken. Het leven van sommige sans-papiers hangt nu echt aan een zijden draadje. Het zet de regering-De Croo onder enorme druk.

Ann De Boeck

“De situatie van de honger- en dorststakers in Brussel gaat zienderogen achteruit.” Met dit zinnetje verhoogde Groen-voorzitter Meyrem Almaci gisteren de druk op premier Alexander De Croo (Open Vld) om persoonlijk tussen te komen in het dossier van de 400 hongerstakers “voordat er slachtoffers vallen”. PS-voorzitter Paul Magnette en Ecolo-voorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane lanceerden op quasi hetzelfde moment een gelijkaardige oproep.

De groenen en PS dringen al weken aan op een ‘humane oplossing’ voor de papierlozen, maar botsen op een principiële staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), die niet wil toegeven aan wat hij chantage noemt. Tegelijk botsen ze op het regeerakkoord. Tijdens de onderhandelingen voor de Vivaldi-regering konden ze immers geen soepelere regeling voor sans-papiers uit de brand slepen. Dit maakt dat CD&V, Open Vld, MR en sp.a op hun lijn blijven staan.

Regering onder druk door hongerstakers

Mahdi, die het dossier al wekenlang samen met De Croo opvolgt, wil niet toegeven aan wat hij chantage noemt. Hij wordt gesteund door de andere regeringspartijen. In een persbericht geeft Mahdi aan de situatie verder op de voet te volgen. “Iedereen wil drama’s vermijden.”

Voorzitter van Groen Meyrem Almaci. Beeld BELGA
Voorzitter van Groen Meyrem Almaci.Beeld BELGA

Compromis

Bij wijze van compromis richtte Mahdi afgelopen donderdag een neutrale zone in waar de sans-papiers hun dossier kunnen bespreken met een ambtenaar van de Dienst Vreemdelingenzaken. Enkelen gingen daar op in. “Een moedige keuze, gezien de groepsdruk”, zegt Mahdi. Intussen ging er een medisch team ter plaatse een evaluatie maken. De hoop was dat de groenen en de Franstalige socialisten zich mee achter dit compromis zouden scharen, maar dat is – tot frustratie van de anderen – niet zo. Bovendien weigeren enkele hongerstakers sinds vrijdag om water te drinken.

Op Twitter zetten de voorzitters van de regeringspartijen zondag de discussie op scherp. Zo spraken de liberale voorzitters Egbert Lachaert en Georges-Louis Bouchez hun steun uit voor Mahdi, net als CD&V-voorzitter Joachim Coens. Conner Rousseau (Vooruit) bleef stil, al viel in zijn omgeving te horen dat de Vlaamse socialisten op de lijn-Mahdi blijven. Zo loopt de discussie binnen de regering grotendeels langs de taalgrens.

Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (CD&V). Beeld BELGA
Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (CD&V).Beeld BELGA

Voorlopig blijft een totale crisis afgewend. Zo pakt PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne niet helemaal door. Ook premier De Croo en Mahdi onthouden zich van straffe uitspraken. In de praktijk volgen ze dit dossier al wekenlang samen op, klonk het zondag, waardoor de vraag van de coalitiepartners zonder voorwerp is. Een uitzondering op de gespannen vrede is weliswaar Ecolo-minister Zakia Khattabi, die op Twitter een sneer uitdeelde naar Mahdi.

Achter de schermen wordt volop onderhandeld. Er zou worden nagedacht over noodoplossingen, zoals de inzet van MUG-teams of iets dwingender interventies. “Het gaat nu echt om leven en dood”, klinkt het bij Almaci.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234