Maandag 01/03/2021

Venezuela

Gespannen situatie in Venezuela, Maduro wil debat met oppositie aangaan

Venezolaans president Nicolas Maduro. Beeld REUTERS
Venezolaans president Nicolas Maduro.Beeld REUTERS

Twee dagen nadat oppositieleider Juan Guaidó zichzelf tot nieuwe president uitriep, blijft de situatie in Venezuela gespannen. Op initiatief van Mexico en Uruguay toont Maduro zich bereid met de oppositie te spreken. Guaidó stelt dan weer voor Maduro ‘amnestie’ te verlenen, op voorwaarde dat hij aftreedt.

Maduro tweette donderdag zijn bereidheid om met de oppositie te spreken,  nadat Guaidó zichzelf op een podium had opgeworpen als nieuwe president. “We steunen het voorstel van de regeringen van Mexico en Uruguay om een nieuw internationaal initiatief te starten voor een dialoog tussen de politieke krachten in Venezuela, om binnen het kader van de grondwet naar een oplossing te zoeken die stabiliteit en vrede voor alle Venezolanen garandeert.”

De spanningen in Venezuela blijven gespannen na de zet van de oppositie. De Verenigde Staten, de EU en talrijke Zuid-Amerikaanse landen erkenden Guaidó. Maar Madoru kan daarentegen nog rekenen op de steun van het leger en bondgenoten in Rusland, Iran, Turkije, Cuba, Bolivia en Nicaragua. Ook zijn aanhangers kwamen talrijk op straat.

Om de gemoederen te bedaren en snel tot een oplossing te komen spanden Mexico en Uruguay zich in om de twee rond de tafel te krijgen. “We roepen alle actoren op om een vreedzame en democratische oplossing te vinden. Daarom stellen we een nieuw onderhandelingsproces voor dat de rechtstaat en de mensenrechten in acht neemt”, klinkt het in een gezamenlijke verklaring.

‘Amnestie’ voor Maduro

Guaidó zei in een interview met de Amerikaanse, Spaanstalige zender Univision dat hij Maduro eventueel amnestie zou verlenen, als die aftreedt. “Tijdens overgangsperiodes hebben soortgelijke zaken zich voorgedaan”, aldus Guaidó. “We kunnen niets uitsluiten, niettemin moeten we standvastig zijn in de toekomst vooral om de humanitaire nood aan te pakken”, zei hij. “Wanneer de tijd rijp is, zullen we dat bekijken. Amnestie ligt op de tafel voor iedereen die bereid is de grondwettelijke orde te herstellen.” Hij beloofde vrije verkiezingen te organiseren om de crisis te overwinnen.

De oppositieleider beschuldigde Maduro ervan verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke slachtoffers tijdens de manifestaties tegen de overheid. Er zouden reeds 26 doden geteld zijn.

VS trekt ‘niet-essentiële’ diplomaten terug

Intussen heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken diverse ambassademedewerkers in Venezuela opgeroepen het land te verlaten. Ook Amerikaanse burgers in het land hebben het advies gekregen om te vertrekken.

“We zijn tot dit advies gekomen op basis van onze huidige beoordeling van de veiligheidssituatie in Venezuela. We hebben geen plannen om de ambassade helemaal te sluiten”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Omdat de Verenigde Staten direct de kant van oppositie kozen, heeft de zittende president Nicolas Maduro alle diplomatieke betrekkingen met Washington verbroken. Hij heeft het Amerikaanse ambassadepersoneel drie dagen de tijd gegeven om het land te verlaten.

Washington wil de belangrijkste diplomaten voorlopig niettemin in Caracas houden, maar heeft de andere niet-dringende medewerkers laten weten beter te kunnen vertrekken uit Venezuela “nu commerciële vluchten nog beschikbaar zijn”.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wordt de veiligheid van het personeel dat nog in het land verblijft nauwlettend in de gaten gehouden. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234